Ciasto "bananowy song"

olcieek

Member
Lip 21, 2007
3,630
0
0
zrobione
fiesgrins.gif

a ile tej masy wyżarłam z miski ...
rofl.gif
rofl.gif

jutro polewa i degustejszyn, mniam
lecker.gif

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
rofl.gif
rofl.gif
rofl.gif

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Joanna @ 3 Nov 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=770824Tylko się zastanawiam, czy robić z bananami, czy bez, bo będę piec dla gości, a nie wszyscy za bananami przepadają.
icon_smile.gif
Ja bym zrobiła z bananami. Sama osobiście nie przepadam za bananami, ale to ciasto jest wyjątkowe. Jeżeli ktoś w ogóle nie uznaje bananów, to sobie wydłubie
icon_mrgreen.gif
, a reszta pozna pełny smak ciasta
mniam.gif
.

olcieek

Member
Lip 21, 2007
3,630
0
0
ja tez nie lubię bananów
icon_exclaim.gif
serio
icon_mrgreen.gif

a ciasto mniaaaaaam.
Lubię takie.

następnym razem dam mniej żelatyny bo mnie się bardzo mocno trzymała ta masa

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
olcieek @ 3 Nov 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=770878ja tez nie lubię bananów
icon_exclaim.gif
serio
icon_mrgreen.gif

a ciasto mniaaaaaam.
Lubię takie.

następnym razem dam mniej żelatyny bo mnie się bardzo mocno trzymała ta masa
Witaj w klubie.
wink.gif

Ilośc żelatyny zależy od użytego sera. Jeżeli jest to serek śmietankowy, to daję tylko 2 łyżeczki. Przy serkach homogenizowanych, które są zdecydowanie bardziej rozwodnione, daję więcej.

agaph-ja

Member
Wrz 26, 2007
19
0
0
Ciasto jest bardzo smaczne
lecker.gif
Znam je pod nazwą "małpie ciasto". Jeśli pokroi się je tak, aby w przekroju widoczne były 2 półplasterki banana obok siebie, to można się uprzec, że wygląda trochę jak małpi pyszczek, więc pewnie stąd też i inna nazwa. Wg mnie banany nie są zbyt mocno wyczuwalne w cieście, a ten krem z "murzynkowatym" spodem jest miodzio.
Świetny przepis zamieściłaś, Krystyno
daumen.gif
. A zdjęcia- no jak z żurnala. Talerzyk też mi się podoba i to bardzo, bo ja lubię takie delikatne desenie
icon_smile.gif

gagunia

Member
Lip 10, 2007
108
0
0
No i zrobiłam. Niestety dziecko zjadło mi jeden serek więc masy mam o połowę mniej ale ciasto pycha. Wielkie dzięki za przepis.
anbetung.gif

Załączniki

• f_001.jpg
    f_001.jpg
    113.5 KB · Wyświetleń: 0

alice

Member
Wrz 13, 2004
857
0
0
A ja się niestety rozczarowałam. Dla mnie to zwykły (i dosyć suchy) murzynek z bita śmietaną na wierzchu (jakoś te serki sa kiepsko wyczuwalne). Liczyłam że zestawienie składników banany z sokiem-smietana-serki-czkolada da nową jakość a niestety nie dało. Ciasto oczywiście w miarę smaczne, ale ja obecnie poszukuje juz bardziej oryginalnych rzeczy.

Po kilku godzinach w lodówce nieco zmieniam opinię. Wprawdzie murzynek nadal jest suchy (może faktycznie za długo piekłam, w tej nowej teflonowej blaszce jakoś szybko sie piecze...), ale jednak masa po całkowitym stężeniu i oziębieniu jest niezła (i nie czuć juz wyłącznie bitej śmietany) a polewa czekoladowa przydaje ciastu wykwintności. Natomiast banany sa raczej mało bananowe, a bardziej kwaśne. Chyba spróbuje jeszcze raz, ale zrezygnuję z soku z cytryny ?

Po pełnej dobie w lodówce ciasto jest jeszcze lepsze. Murzynek nadal nieco suchy, ale banany już nie kwaśne a śmietana z serkami tworzy przepyszną masę piankową. Popracuję nad murzynkiem a potem...palce lizać .
Dobrze radzę: Nie jedzcie ciasta przed upływem doby, a w każdym razie przed tym czasem nie wpisujcie recenzji na cin-cinie.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

olcieek

Member
Lip 21, 2007
3,630
0
0
alice @ 22 Nov 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=779237A ja się niestety rozczarowałam. Dla mnie to zwykły (i dosyć suchy) murzynek z bita śmietaną na wierzchu (jakoś te serki sa kiepsko wyczuwalne). Liczyłam że zestawienie składników banany z sokiem-smietana-serki-czkolada da nową jakość a niestety nie dało. Ciasto oczywiście w miarę smaczne, ale ja obecnie poszukuje juz bardziej oryginalnych rzeczy.
Szkoda Alice, że się zawiodłaś. Dla mnie to spodnie ciasto nie jest suchym murzynkiem - może za długo piekłaś ? Ciasto poduszkowe Caritki jest mięciutkie i wilgotne przecież
gruebel_2.gif

Nie każdemu musi oczywiście smakować takie zestawienie smaków, ale u mnie wśród rodzinki smakowało bardzo. Smakowała delikatna masa waniliowa, a banany i czekolada to jeden z lepszych duetów
icon_smile.gif

Oczywiście jak ktoś nie szuka 'bardziej oryginalnych rzeczy'
icon_smile.gif

Desire

Member
Lut 22, 2008
144
0
0
To ciasto jest pyszne!
Spód wcale nie wychodzi suchy, jest mięciutki i wilgotny. A masa może rzeczywiście smakuje lepiej po stężeniu. Mąż jak podjadł mi świeżo zrobioną masę to stwierdził, ze mu nie smakuje bo nie lubi samej bitej śmietany. A potem gotowe, zastygnięte ciasto wcinał i nie narzekał już na masę.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy