- Cze 7, 2007
- 16,273
- 2,355
- 113

Składniki:
Ciasto:
5 jajek (osobno białka i żółtka)
200 g cukru
125 ml oleju
125 ml wody
3 łyżki kakao
200 g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
600 g serka waniliowego (kupuję w Biedronce, w takich kwadratowych pudełeczkach o wadze 400g)
500 ml śmietany kremówki
4 łyżeczki żelatyny
sok z 1 cytryny
6 - 8 bananów
Polewa:
100 g gorzkiej czekolady
1 łyżka masła (płaska)
6 łyżek wody
Wykonanie: W miseczce wymieszac mąkę kakao i proszek do pieczenia. Żółtka ubic z połową cukru na puszystą i gęstą masę. Ciągle miksując dodawac powoli olej i wodę. Z białek ubic pianę, dodając pod koniec ubijania cukier. Połączyc delikatnie z masą żółtkową. Powoli dodawac mąkę z dodatkami, przesiewając przez sitko, delikatnie mieszajac. Pieczemy ok. 30 minut w temp. 180 - 190 stopni. (jeżeli ktoś lubi wyższe ciasto to należy piec w foremce 26x34, jeżeli ciasto ma byc niższe, proponuję blaszkę z piekarnika 36x40 (wewnątrz blachy) i wtedy trochę krótszy czas pieczenia).
Wyciskamy sok z 1 cytryny i dodajemy do niego 2 łyżki przegotowanej wody. Banany obieramy i przekrajemy wzdłuż na dwie części. Układamy na wystudzonym cieście, jeden obok drugiego. Polewamy sokiem z cytryny wymieszanym z wodą. Żelatynę namaczamy w wodzie i podgrzewając rozpuszczamy. Serek krótko miksujemy. Do lekko przestudzonej żelatyny dodajemy częśc serka i mieszamy, by następnie masę z żelatyną połączyc z resztą sera. Ubijamy śmietanę i łączymy z masą serową. Szybko wykładamy na banany. Wstawiamy do lodówki.
Gdy masa stężeje, polewamy polewą zrobioną z czekolady i dodatków rozpuszczonych w kąpieli wodnej.
Masa serowa nie jest zbyt słodka, więc amatorzy słodkich ciast muszą dodac trochę cukru do ubijanej śmietany.

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: