Ciasto "poduszki"

kasja

Member
Sty 6, 2009
30
0
6
CYTATTutaj https://www.cincin.cc/index.php?s=&show...st&p=793852 zamieszczalam kilka linkow, w ktorych dziewczyny opisuja swoje "patenty" na poduchy
icon_wink.gif

Moze cos Ci pomoga
icon_wink.gif
Dzięki, po upieczeniu tego ciasta wczoraj przeczytałam prawie cały ten temat i niedługo znowu spróbuję.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

_Kinga_

Member
Lut 12, 2009
3
0
0
A ja mam pyt. jak zrobić tą masę serową? Bo nie umiem się doczytać!:( Czy budyń ma być ugotowany, czy nie? Proszę o wytłumaczenie.
icon_smile.gif

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Nie jestem przekonana, bo on czasami jest zbyt rzadki. Ja bym go najpierw odsączyła na sitku wyłożonym gazą, przez kilka godzin.

Alll

Member
Paź 9, 2008
523
0
16
Myślę, że rodzaj sera, a także gęstość ciasta kakaowego ma bardzo duże znaczenie. Moja pierwsza próba z poduszkami wyglądała tak.

s1riwk.jpg

Piekłam z serka homogenizowanego, bo akurat zalegał w lodówce. Męczyłam się z nim strasznie, bo po dodaniu cukru zrobiła się zupa, później ratowałam budyniami i masłem. Niby się trzymało, ale ostatecznie ser opadł na dno.

Druga wersja

Ser Delfico. Konsystencja sera idealna, ale moim zdaniem ciasto kakaowe za rzadkie ( duże jajka?). Następnym razem zwiększę odrobinę ilość mąki.

2cwpf2v.jpg

Caritko, ciasto bardzo, bardzo smaczne.
wink.gif

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Alll, ciesze sie, ze mimo pierwszej "porazki", nie zrazilas sie do przepisu i zrobilas drugi raz
icon_biggrin.gif

Mi tam sie podoba i pierwsze podejscie i drugie.
Slicznie Ci wyszlo
icon_biggrin.gif

Jesli chodzi o ciasto kakaowe, ono w zasadzie jest rzadkie, ale jak mialas zbyt rzadkie, to byc moze rzeczywiscie wina jajek.
Trudno mi powiedziec.

iwona44

Member
Cze 13, 2007
3,226
0
0
Miałam ochotę coś upiec ,ale nie bardzo wiedziałam co i przypomniały mi się poduszki ,tyle zapamiętałam ,że miałam z nimi jakieś problemy no i w trakcie robienia dowiedziałam się jakie
dump.gif
,ale powiem szczerze, że wyszły mi lepsze jak poprzednie ,ale fotka z komórki bo aparat po wakacjach padł i jak na razie nie ma żadnego

Załączniki

• DSC00298.JPG
    DSC00298.JPG
    63.2 KB · Wyświetleń: 0

inula

Member
Lis 4, 2008
2,087
0
0
szybko się robi i jest pyszne
icon_smile.gif

robiłam je już kilka razy, wygrzebałam nawet starą fotkę uwieczniającą me dzieło. Oto one:

51279f7f301d6760med.jpg

'Poduszki' nie wyszły mi takie wzorcowe jak u Caritki, ale pyszne było
lecker.gif

moni20

Member
Lis 18, 2007
3,319
1
0
a ja nie mam szprycy i wrzucam mase serowa do woreczka zawiazuje gumka obcina rog woreczka i jakos idzie robienie kratki im grubsza folia tym lepiej idzie, wczoraj wykorzystalam woreczek do mrozenia zywnosci sprawdza sie najlepiej:)

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Ale poduchy!
lecker.gif
lecker.gif
lecker.gif

Slicznie Wam wyszly!

Ciesze sie, ze Wam smakuja
icon_biggrin.gif

p.s. ja tez wyciskam woreczkiem z ucietym rogiem, ale sniadaniowym
icon_mrgreen.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy