- Sie 24, 2006
- 9,664
- 0
- 0
2 szklanki mąki
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki cukru
5 jajek
sok i skórka z jednej cytryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
500 g gruszek
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Dodawać po jednym żółtku, ubijać. Wlać olej, ubić.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do utartej masy. Dodać sok i skórką z cytryny, dokładnie wymieszać.
Tortownicę 26 cm wysmarować tłuszczem. Wyłożyć ciasto.
Gruszki umyć, pokroić na plasterki i ułożyć na wierzchu ciasta.
Piec ok 35 - 40 min w 180 st.
Udekorować. Ja posypałam cukrem pudrem, można polukrować.
Ciasto jest z tych ciężkich, ale bardzo dobre. Należy je trzymać czymś przykryte, bo twardnieje.

1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki cukru
5 jajek
sok i skórka z jednej cytryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
500 g gruszek
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Dodawać po jednym żółtku, ubijać. Wlać olej, ubić.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do utartej masy. Dodać sok i skórką z cytryny, dokładnie wymieszać.
Tortownicę 26 cm wysmarować tłuszczem. Wyłożyć ciasto.
Gruszki umyć, pokroić na plasterki i ułożyć na wierzchu ciasta.
Piec ok 35 - 40 min w 180 st.
Udekorować. Ja posypałam cukrem pudrem, można polukrować.
Ciasto jest z tych ciężkich, ale bardzo dobre. Należy je trzymać czymś przykryte, bo twardnieje.

