Ciasto z gruszkami

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
2 szklanki mąki
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki cukru
5 jajek
sok i skórka z jednej cytryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
500 g gruszek

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Dodawać po jednym żółtku, ubijać. Wlać olej, ubić.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do utartej masy. Dodać sok i skórką z cytryny, dokładnie wymieszać.

Tortownicę 26 cm wysmarować tłuszczem. Wyłożyć ciasto.

Gruszki umyć, pokroić na plasterki i ułożyć na wierzchu ciasta.

Piec ok 35 - 40 min w 180 st.

Udekorować. Ja posypałam cukrem pudrem, można polukrować.

Ciasto jest z tych ciężkich, ale bardzo dobre. Należy je trzymać czymś przykryte, bo twardnieje.

S6300097.JPG
S6300098.JPG
 

Załączniki

  • S6300097.JPG
    S6300097.JPG
    1.5 MB · Wyświetleń: 0
  • S6300098.JPG
    S6300098.JPG
    1.5 MB · Wyświetleń: 0

alice

Member
Wrz 13, 2004
857
0
0
Czy dobrze widzę - te gruszki ze skórką????
I jakim cudem one się nie potopiły ani troche w cieście ???
 

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Tak gruszki są ze skórką
icon_mrgreen.gif


Ciasto jest dość ciężkie i dlatego pewnie gruszki zostały na górze
fiesgrins.gif
 

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Polecam, ale tak, jak pisałam to jest z tych ciężkich ciast
icon_lol.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy