- Sie 24, 2006
- 9,664
- 0
- 0
1 kg jabłek
1 szkl i 4 łyżki cukru
250 g margaryny
220 g mąki tortowej
100 g wiorków kokosowych
8 jajek
1 op cukru waniliowego (16 g)
2 łyżeczki pr do pieczenia
2 łyżeczki kakao
Polewa:
200 g chałwy
2 czubate łyżki cukru
10 g masła
1 łyżka mleka
Jabłka obrać, zetrzeć i odcedzić sok.
Margarynę, żółtka i 180 g cukru utrzeć.
Wsypać mąkę z proszkiem, delikatnie połączyć. Dodać pianę z 4 białek, delikatnie wymieszać.
Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej wsypać kakao.
Ciasto kakaowe wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę 24 x 39 cm.
Ubić pianę z pozostałych białek, dodać 7 łyżek cukru oraz wiórki, wymieszać.
Pianę wyłożyć na ciasta kakaowe, następnie odciśnięte jabłka wymieszane z cukrem waniliowym i przykryć ciastem białym.
Piec ok 50 min w 180 st.
Polać polewą.
Polewa:
Masło, mleko i cukier oraz pokruszoną chałwę gotować na jednolitą masę, ciągle mieszając.
Ciasto jest pyszne
Robię je bardzo często, szczególnie jak mojego męża siostra ma nas odwiedzić bo to jej ulubione i zawsze sobie życzy to ciasto
Ciasto wylewam na papier do pieczenia, a nie na tłustą blaszkę - lepiej później kroić mimo, że ciasto się przykleja do papieru, ale lepiej od papieru oderwać niż zeskrobywać kawałki z blaszki
Co do polewy...Lubi się przypalać
Żeby wyszla dobra to musi być rzadka wtedy ładnie się rozprowadzi, w innym wypadku źle będzie ją smarować, szybko będzie zastygała i przy krojeniu sie połamie. Zauważyłam że nie każda chałwa da się tak rozpuścić
czasami w ogóle nie chce się zrobić rzadka, zaczyna się przypalać i w ogóle, dodaję wtedy więcej masła i ciutke mleka
1 szkl i 4 łyżki cukru
250 g margaryny
220 g mąki tortowej
100 g wiorków kokosowych
8 jajek
1 op cukru waniliowego (16 g)
2 łyżeczki pr do pieczenia
2 łyżeczki kakao
Polewa:
200 g chałwy
2 czubate łyżki cukru
10 g masła
1 łyżka mleka
Jabłka obrać, zetrzeć i odcedzić sok.
Margarynę, żółtka i 180 g cukru utrzeć.
Wsypać mąkę z proszkiem, delikatnie połączyć. Dodać pianę z 4 białek, delikatnie wymieszać.
Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej wsypać kakao.
Ciasto kakaowe wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę 24 x 39 cm.
Ubić pianę z pozostałych białek, dodać 7 łyżek cukru oraz wiórki, wymieszać.
Pianę wyłożyć na ciasta kakaowe, następnie odciśnięte jabłka wymieszane z cukrem waniliowym i przykryć ciastem białym.
Piec ok 50 min w 180 st.
Polać polewą.
Polewa:
Masło, mleko i cukier oraz pokruszoną chałwę gotować na jednolitą masę, ciągle mieszając.
Ciasto jest pyszne


Ciasto wylewam na papier do pieczenia, a nie na tłustą blaszkę - lepiej później kroić mimo, że ciasto się przykleja do papieru, ale lepiej od papieru oderwać niż zeskrobywać kawałki z blaszki

Co do polewy...Lubi się przypalać



Ostatnią edycję dokonał moderator: