Ciasto z owocami

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Lis 28, 2005
30,537
1,308
113
W książce "Co smakuje jesienią" znalazłam niemal identyczny przepis na błyskawiczne ciasto z gruszkami i czekoladą. Od powyższego różni się dodatkiem 2 łyżek kakao i utartej tabliczki czekolady. No i osiem łyżek brązowego cukru dodaje się do jajek i masła, a pozostałymi dwiema posypuje owoce przez pieczeniem.
Siedzi w piekarniku; mam nadzieję, że będzie równie smaczne, jak oryginał.

EDIT:
Dobre!!
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

okruszek13

Member
Sty 27, 2009
276
0
0
Zrobilam z podwojnej porcji. Wszystkie sliwki opadly (domyslalam sie ze tak bedzie przekladajac ciasto do blaszki bo bylo "luzniejsze", nastepnym razem dam ze 2 lyzki maki wiecej). Ale w smaku pyszne
icon_smile.gif
Syna (niejadka) oderwac od ciasta nie moglam
icon_smile.gif
Dodalam troche aromatu arakowego a sliwki wymieszalam z cukrem i cynamonem.
 

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Sty 3, 2009
26,314
704
113
Ale się naszukałam tego ciasta. Zgubiłam wydruk, nie mogłam sobie przypomnieć jak się nazywa. Po kilku godzinach przyszło olśnienie co do autorki przepisu.
 

Buka

Well-known member
Contributor
Wrz 19, 2004
25,721
910
113
Mam je zapisane od dawna, ale nie robiłam. Dziwne.
icon_smile.gif
Teraz przyda sie pod rabarbar, tylko nie wiem, jak z tym proszkiem do pieczenia. Daje się, czy nie?
 

Neit

Member
Mar 14, 2006
116
0
0
Moje absolutnie ukochane proste ciasto z owocami.
Najlepiej lubię z jabłkami (i jeszcze orzechów sypnąć).
Nigdy nie byłam specjalnie ciastoowocowolubna, ale to kocham.
Do robienia z pojedynczej porcji już się nawet nie zniżam :D
 

Buka

Well-known member
Contributor
Wrz 19, 2004
25,721
910
113
Dobrze, Neit, że przypomniałaś.
icon_smile.gif
Upiekę z rabarbarem, bo muszę zrobić trochę miejsca w zamrażarce na przedświąteczne zapasy.
 

Buka

Well-known member
Contributor
Wrz 19, 2004
25,721
910
113
Wszystkie tutaj dodawane były surowe.
 

hazo

Well-known member
Contributor
Lis 13, 2005
7,137
258
83
Upiekłam dziś to ciasto z rabarbarem. Zasugerowałam się wpisami i dałam nieco mniej cukru i dla mnie jest ono za mało słodkie. Następne będę robić z taką ilością cukru jak w przepisie. Dodam, że to nie wina kwaśnego rabarbaru, bo miałam go tylko około 250 g, a nie pół kg jak sugeruje przepis.

ciasto_z_rabarbarem3.jpg
 

Załączniki

  • ciasto_z_rabarbarem3.jpg
    ciasto_z_rabarbarem3.jpg
    91.6 KB · Wyświetleń: 82

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Lis 28, 2005
30,537
1,308
113
Dosłodzić zawsze można, choćby cukrem pudrem czy lukrem. W drugą stronę już gorzej.
icon_smile.gif
 

Elzunia

Well-known member
Contributor
Kwi 8, 2011
4,973
504
113
Bede robić z podwójnej porcji z truskawkami. Czy truskawki najpierw oprószyć w mace?
I czy foremka 24*24 cm wystarczy?
 

Elzunia

Well-known member
Contributor
Kwi 8, 2011
4,973
504
113
Ciasto wyszło pyszne, goście zajadali, prosili dokładkę i zabrali ze sobą.
Zrobiłam w formie 28*24 cm z podwójnej porcji, wyszło dosyć wysokie. Dziękuję za przepis.
 
  • Like
Reakcje: yrsa