Ciasto z owocami

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,510
5,694
113
W książce "Co smakuje jesienią" znalazłam niemal identyczny przepis na błyskawiczne ciasto z gruszkami i czekoladą. Od powyższego różni się dodatkiem 2 łyżek kakao i utartej tabliczki czekolady. No i osiem łyżek brązowego cukru dodaje się do jajek i masła, a pozostałymi dwiema posypuje owoce przez pieczeniem.
Siedzi w piekarniku; mam nadzieję, że będzie równie smaczne, jak oryginał.

EDIT:
Dobre!!
 

okruszek13

Member
Sty 27, 2009
276
0
0
Zrobilam z podwojnej porcji. Wszystkie sliwki opadly (domyslalam sie ze tak bedzie przekladajac ciasto do blaszki bo bylo "luzniejsze", nastepnym razem dam ze 2 lyzki maki wiecej). Ale w smaku pyszne
icon_smile.gif
Syna (niejadka) oderwac od ciasta nie moglam
icon_smile.gif
Dodalam troche aromatu arakowego a sliwki wymieszalam z cukrem i cynamonem.
 

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,789
2,122
113
Ale się naszukałam tego ciasta. Zgubiłam wydruk, nie mogłam sobie przypomnieć jak się nazywa. Po kilku godzinach przyszło olśnienie co do autorki przepisu.
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,040
4,122
113
Mam je zapisane od dawna, ale nie robiłam. Dziwne.
icon_smile.gif
Teraz przyda sie pod rabarbar, tylko nie wiem, jak z tym proszkiem do pieczenia. Daje się, czy nie?
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,040
4,122
113
Dzięki.
icon_smile.gif
 

Neit

Member
Mar 14, 2006
116
0
0
Moje absolutnie ukochane proste ciasto z owocami.
Najlepiej lubię z jabłkami (i jeszcze orzechów sypnąć).
Nigdy nie byłam specjalnie ciastoowocowolubna, ale to kocham.
Do robienia z pojedynczej porcji już się nawet nie zniżam :D
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,040
4,122
113
Dobrze, Neit, że przypomniałaś.
icon_smile.gif
Upiekę z rabarbarem, bo muszę zrobić trochę miejsca w zamrażarce na przedświąteczne zapasy.
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,040
4,122
113
Wszystkie tutaj dodawane były surowe.
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,914
2,291
113
Upiekłam dziś to ciasto z rabarbarem. Zasugerowałam się wpisami i dałam nieco mniej cukru i dla mnie jest ono za mało słodkie. Następne będę robić z taką ilością cukru jak w przepisie. Dodam, że to nie wina kwaśnego rabarbaru, bo miałam go tylko około 250 g, a nie pół kg jak sugeruje przepis.

ciasto_z_rabarbarem3.jpg
 

Załączniki

  • ciasto_z_rabarbarem3.jpg
    ciasto_z_rabarbarem3.jpg
    91.6 KB · Wyświetleń: 107

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,510
5,694
113
Dosłodzić zawsze można, choćby cukrem pudrem czy lukrem. W drugą stronę już gorzej.
icon_smile.gif
 

Elzunia

Well-known member
Kwi 8, 2011
5,180
594
113
Bede robić z podwójnej porcji z truskawkami. Czy truskawki najpierw oprószyć w mace?
I czy foremka 24*24 cm wystarczy?
 

Elzunia

Well-known member
Kwi 8, 2011
5,180
594
113
Ciasto wyszło pyszne, goście zajadali, prosili dokładkę i zabrali ze sobą.
Zrobiłam w formie 28*24 cm z podwójnej porcji, wyszło dosyć wysokie. Dziękuję za przepis.
 
  • Like
Reakcje: yrsa
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy