Ciasto z owocami

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,921
6,343
113
O, zapomniałam się tu wpisać, a piekłam je niedawno ze śliwkami. Miałam wielkie i ciężkie śliwki, które opadły na dno, ale odwróciłam je do góry nogami i było pyszne, po prostu rozpływało się w ustach.
Tu ostatni kawałek:
IMG_20220927_091221.jpg
Ciemne, bo z mąki orkiszowej.
 

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,727
601
113
Jakie puszyste te twoje ciasto Joanno, mniam
Przepis Eli, jej kiedyś po kilka godzin na gadu gadu z Ela i Pusią gadaliśmy o wszystkim, a w końcu zawsze kończyło się na dyktowaniu jakiegoś przepisu na jakąś pychotkę, było to tak dawno, a pamiętam niektóre przepisy (nazwy) bardzo dobrze
 
  • Like
Reakcje: Krystyna9

reniam_123

Well-known member
Mar 5, 2009
12,610
4,741
113
Upiekłam dzisiaj to ciasto i zjadłam kawałek takiego jeszcze ciepłego.
Pyszne jest, przynajmniej takie letnie :lecker: Jutro zobaczę jak smakuje na zimno i czy dorównuje maślankowemu Tobatki.
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,774
4,833
113
Wstawiłam do pieczenia na blaszce do tarty, ale mam nadzieję, że nie wystąpi z brzegów, bo juz sporo urosło. Chyba zmniejszę ilość proszku do pieczenia. Owoce to 2 klapsy i wielkie śliwki.
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,774
4,833
113
Kolejne pyszne, letnie ciasto, delikatne i pulchne. :lecker: Zdjęcia nie będzie, owoce się utopiły wraz z kruszonką, nie ma się czym chwalić.
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,187
2,741
113
Szkoda, może owoce były za ciężkie lub było ich zbyt dużo jak do takiego lekkiego ciasta.
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,774
4,833
113
Możliwe, że na jego konstrukcję owoców było za dużo, ale na smak nie wpłynęło, będę powtarzać. :) Miałam ochotę dodać łyżkę maki, ale skoro autorka pisze, żeby ciasto wylać, znaczy ma być rzadsze i się nie sprzeciwiałam. Kiedyś je piekłam, ale czy to można spamiętać wszystkie sukcesy i potknięcia? Czasem robię notatki w przepisie, ale w tym ich nie było. :)
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,774
4,833
113
Dziś na szybko, bo gość już w drodze. Dałam mrożone maliny i garść wiśni. I jeszcze na ciepło spróbowałam. Piekłam bez termoobiegu i 15 minut ponad przypisany czas.
W tym cieście utopione owoce to chyba norma, przynajmniej u mnie. :) Nie ma to zupełnie znaczenia, ciasto dalej jest pulchne i smaczne.
 

Załączniki

  • Szybkie z owocami2.JPG
    Szybkie z owocami2.JPG
    50.9 KB · Wyświetleń: 11
  • Love
  • Like
Reakcje: janie i h-elen

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Buko, smakowicie się prezentuje. Nie znałam przepisu. Czas takie zrobić. Mam rabarbar :).
Jeżeli zależy mi aby owoce nie opadły na dno to przed dodaniem oprószam albo obtaczam je w mące. Ale to dla "urody", dla smaku nie ma to przecież znaczenia :LOL:.
 
  • Dzięki
Reakcje: Buka

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,774
4,833
113
Też czasem oprószam, ale maliny trochę sie kruszyły i to byłoby trudne. Z ciasta nawet okruszek nie został w domu. Ostatnie dwa kawałki zapakowałam na wynos. :) Dobrze, że istnieją takie szybkie ciasta, co to roboty niewiele, a smaczne. :)
 

MarthaB

Well-known member
Kwi 9, 2009
3,007
274
83
Wow, jaki ciekawy przepis. U mnie na tak robione ciasta mówi się kręcone. Spróbuję upiec niedługo.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy