Ciasto z rabarbarem i truskawkami

iwciala

Member
Maj 3, 2010
11
0
0
wyciągam na wierzch bo zamierzam zrobić. Pamiętam ten smak sprzed rok, u a goście zachwyceni
icon_smile.gif
 

krasnoludka

Member
Sty 6, 2009
1,127
0
0
Zrobiłam, bo mieli przyjść znajomi. Dziecko moje własne nie pilnowane zjadło tak prawie pół. Drugie pół z kawałkiem znajomi wciągnęli, mąż nie miał szans. Dziś piekę ciasto po raz drugi, bo jutro znów jacyś goście. Podobno jest pyszne. Skuszę się na kawałek (jak się załapię).
 

doris71

Member
Lis 9, 2008
9,365
0
0
lecker.gif
Mmmmm... pyszne.

Zamiast śmietany dałam mascarpone, zalegało mi w lodówce. Rabarbar mrożony. Cukru następnym razem dam mniej. Muszę domrozić rabarbaru.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Buka

Well-known member
Contributor
Wrz 19, 2004
25,146
587
113
Sezon rabarbarowy w pełni, a nikt nie piecze?
Chcę zrobić na jutro, ale nie pamiętam, czy je przechowywałam w lodówce i jak sie zachowuje na następny dzień.
Robić dziś, czy jutro? Co radzicie?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Buka

Well-known member
Contributor
Wrz 19, 2004
25,146
587
113
Dzięki, Krysiu, tak zrobię.
anbetung.gif
Nie chcę, żeby kruche straciło kruchość pod wpływem wilgoci.
 

aneea

Member
Gru 22, 2006
14
0
0
Zrobiłam ko raz enty. Zjedliśmy razem z mężem dużą blachę
icon_redface.gif
..
Muszę zrobić kolejne.. chyba z mascarpone tym razem.
 

Krystyna9

Well-known member
Contributor
Cze 7, 2007
14,908
1,073
113
mam i ja
icon_smile.gif
Wściekłam się na tę bezę bo maupa opadła. I nie jest równa na wierzchu jak tu pokazują wszyscy. Ale zamykam oczy i się delektuję. Przepyszne jest.

20190525_100721.jpg
 

janie

Well-known member
Contributor
Paź 23, 2004
2,681
172
63
I znowu jesteśmy w maju ... i rabarbar jest i truskawki i decyzja. A miała być Pavlova na bogato, tak bardzo barokowa, jaką jadłam u znajomych (choć cukierniana). Przeczytałam wątek od pierwszej strony, och :gruebel: jakie tam były trudności ze zdobyciem rabarbaru :freu: opadała ta pyszna pianka. Postaram się zastosować do wszystkich rad, może moja pozostanie chociaż na wysokość blachy.
 

Buka

Well-known member
Contributor
Wrz 19, 2004
25,146
587
113
Janie, jak Ci się udało ciasto i pianka ? :) Ja robię jutro rano, produkty juz na blacie, rabarbar umyty, Kolo domu nie było truskawek, a dalej nie miałam czasu jechać, więc będzie z borówką amerykańską plus odrobina soku z cytryny plus otarta skórka.
 

janie

Well-known member
Contributor
Paź 23, 2004
2,681
172
63
Ula, planowałam już kolejny weekend z tym pysznym ciastem,. Produkty nabyłam. Rabarbar czeka - i już powtórnie (wczoraj) zmieniłam decyzję. Zwykle sytuacja okołokuchenna zmienia za nas plany. Ten placuszek dobrze jest wykonać w dniu przewidywanej konsumpcji, mnie zależało aby uporać się z ciastem dzień wcześniej, a beza w zasadzie sama się robi. Tydzień temu tez tak się stało i jednak była Pavlova, a na dzisiaj melba Kamili. Dlatego wczoraj bawiłam się w serowara. Teraz czeka w lodówce.
 

Buka

Well-known member
Contributor
Wrz 19, 2004
25,146
587
113
Zwykła rzecz, Janie, że okoliczności i plany się zmieniają. Przy moich dzisiejszych wytrwam, bo od jakiegoś czasu jestem pies na rabarbar (pies by sie puknął w głowę, oczywiście :roll:) i zaraz zaczynam produkcję.
 
  • Like
Reakcje: janie

Buka

Well-known member
Contributor
Wrz 19, 2004
25,146
587
113
Zamiast truskawek borówka amerykańska, sok z cytryny i otarta skórka. Jak zwykle dobre BYŁO. :mrgreen:
Mogłam ten wierzch posypać płatkami migdałowymi, ale nie miałam czasu kopać w lodówkowej szufladzie.
 

Załączniki

  • rabarbar i borówka2.JPG
    rabarbar i borówka2.JPG
    43.1 KB · Wyświetleń: 13

janie

Well-known member
Contributor
Paź 23, 2004
2,681
172
63
I optycznie też wyszło doskonale, z pianą, jak widzę wszystko w porządku. Owszem, może troszkę się "zsiadła", ale to podobno taka uroda tej lekkiej bezy. Najpierw lubi wyskoczyć w górę na max, ale potem lekko siada. Ale wszystko w tej, w końcu miękkiej masie - trzyma się tzw. kupy. No, zbiorę się w sobie i ja, na kolejny weekend.