Ciasto z wiśniami, przełożone delikatnym kremem

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
P2191138.JPG

Składniki:

Ciasto

* 3 szklanki (z czubkiem) mąki plus mąka do wałkowania
* 250g margaryny (dałam Kasię) - schłodzonej
* 6 żółtek – zimne, z lodówki
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 szklanka gęstej śmietany (18 – 22%)- schłodzona
* Szczypta soli

Pianka wiśniowa:

* 3 łyżki (z czubkiem) kisielu wiśniowego
* 6 białek
* 9 łyżek cukru
* Szczypta soli
* Wiśnie z soku (słoik ważył 950g)

Krem:

* 500 ml mleka (dwie szklanki)
* 1 opakowanie budyniu waniliowego
* 2 łyżki (z małą górką) mąki krupczatki
* 4 łyżki cukru (można dać więcej)
* 500 ml śmietanki kremówki (30 – 36%)
* 4 łyżeczki żelatyny
* 6 łyżek wody (do rozpuszczenia żelatyny)

Wykonanie:

Wiśnie dobrze odcedzić z soku i podzielić na trzy równe porcje.
Mąkę wymieszać z solą i posiekać na kaszkę z margaryną. Dodać żółtka i śmietanę i szybko wyrobić ciasto. Podzielić na 6 równych kawałków, każdy zawinąć w folię i wstawić do lodówki na kilka godzin (u mnie stało 5 godzin).
Z białek i soli ubić pianę, dodając pod koniec ubijania stopniowo cukier i ubijać aż cukier się rozpuści. Przesiać do piany kisiel i delikatnie wymieszać.
Wyjąć z lodówki 2 kawałki ciasta. Każdy z nich rozwałkować do wielkości formy 24x36cm (ciasto będzie bardzo cieniutkie), podsypując mąkę aby się nie kleiło. Jedno rozwałkowane ciasto wyłożyć na dnie formy, lekko nakłuć widelcem i wyłożyć na nie 1/3 piany. Na pianę poukładać 1/3 odsączonych dobrze wiśni i na wierzch przykryć drugim kawałkiem rozwałkowanego ciasta. Pozakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego do 180 – 185 stopni , piekarnika. Ciasto pieczemy ok. 20 – 25 minut.
Tak samo postępujemy z pozostałym ciastem.
Po upieczeniu wszystkiego, powstaną nam trzy blaty ciasta, które przekładamy kremem
Zagotować 1 szklankę mleka a w drugiej wymieszać budyń, cukier i mąkę krupczatkę i wlać do gotującego się mleka. Mieszając doprowadzić do zagotowania się budyniu. Zdjąć rondel z ognia i pozostawić budyń do wystudzenia (nie przykrywamy rondla niczym a po wystudzeniu, ściągamy powstały kożuch z budyniu).
Żelatynę namoczyć w 6 łyzkach wody, zostawić do napęcznienia a następnie podgrzewając w kąpieli wodnej, rozpuścić. Lekko przestudzić. Zimny budyń zmiksować a następnie dodać 1-2 łyżki budyniu do żelatyny i dobrze wymieszać razem (hartowaniem żelatyny ja to nazywam) i wlać do pozostałego budyniu. Szybko wszystko zmiksować. W misce ubić na sztywno śmietanę kremówkę. Dodać 2 -3 łyżki śmietany do budyniu i wymieszać dokładnie a następnie budyń dodać do pozostałej ubitej kremówki i wymieszać razem.
Powstały krem podzielić na dwie części i przekładać blaty ciasta.
Wierzch ciasta można posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub polewą czekoladową

* do odmierzania składników użyłam szklanki o pojemności 250ml

** użyłam kisiel wiśniowy firmy Delecta na naturalnych barwnikach. Może one i naturalne, ale pianka, która powinna być różowa, wyszła w kolorze buro-niebieskim, niczym stara sprana ściera do podłogi

zdjęcie dość kiepskie, bo już było szaro za oknem, jak złożyłam placek do kupy. Może jutro uda mi się zrobić lepsze (jak placek nie zniknie
icon_mrgreen.gif
)

Marg

Well-known member
Wrz 23, 2008
17,694
97
48
Kryśka, bój się Boga kobieto......

Ten szaro-bury kolor to właśnie naturalny barwnik - dodałaś coś, co zmieniło pH i kolor się zmienił
icon_mrgreen.gif

mexikana

Active member
Sty 15, 2008
6,773
28
48
no nie wiem o co chodzi
cluebat.gif

zawsze trzymam sie przepisu jak rzep psiego ogona, a i tak uda mi sie co ktores ciasto, a ty Krysiu ot tak z glowy zawsze masz debesciaka
eek2.gif

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
ten kisiel to już w torebce miał podejrzany, szaro-niebieski kolor. Po wsypaniu go do białek , zrobiły sie one niebieskie
pinggrins.gif
Jak zaczęłam mieszac, to zaczął ten różowy kolor się pojawiac, ale po 3 sekundach zaś robiła się niebieska piana.

Marg

Well-known member
Wrz 23, 2008
17,694
97
48
o ja @#$%@!
icon_eek.gif

Marg

Well-known member
Wrz 23, 2008
17,694
97
48
I to ma być kara ?? Pffffff

A czekoladek kilka zostało. Właśnie się delektuję
fiesgrins.gif

Edit: właśnie, właśnie Krysiu
zahnlos.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

pyzyzmiesem

Member
Lis 1, 2009
5,187
1
0
Krystyna9 @ 27 Feb 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1098209w duecie z Marg, to będzie sama przyjemność . I coś mi się wydaję, że jeszcze parę osób chetnie się przyłączy
icon_mrgreen.gif
.
Marg @ 27 Feb 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1098210I to ma być kara ?? Pffffff

A czekoladek kilka zostało. Właśnie się delektuję
fiesgrins.gif

Edit: właśnie, właśnie Krysiu
zahnlos.gif
Przekombinowałyście - zmieniam karę. Krysia szoruje monitory, Marg dekoruje "torta". Ha.

Marg

Well-known member
Wrz 23, 2008
17,694
97
48

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy