Ciekawe pomysły na ozdobne torty

Status
Ten wątek został zamknięty.

Celine

Member
Mar 12, 2010
97
0
0
Cudny Mikołaj
anbetung.gif

sabinal

Member
Lip 6, 2007
730
0
0
Racja J_oanno, powiało, powiało. Ja ciągle szperam w wątkach piernikowych a tu takie cudo.

Nicki1

Member
Lut 2, 2007
315
0
0
jaki cudny mikołaj, rewelacja!!

dziękuję za ciekawe linki, poszukam jeszcze czegoś na miejscu, bo szczerze mówiąc wyciągnęłam wczoraj swój stary zestaw rękaw do wyciskania z tylkami, ale zaraz zmieniłam na strzykawkę do kremu, jakoś łatwiej mi wychodzi z tego, tylko końcówki ma dosyć spore niestety...

iza-gr

Member
Sie 26, 2009
213
0
0
pa1998, Mikołaj pierwsza klasa, ale mam inne pytanie , widzę, że masz wprawę z lukrem królewskim, masz może dobry przepis na niego? mnie ciągle się zlewa i spływa z powierzchni
baa.gif

iza-gr

Member
Sie 26, 2009
213
0
0
pa1998, a czy Ty też ubijasz to widelcem? ja ubijałam robotem i moze dlatego mi nie wyszło..

kazeno

Member
Cze 15, 2009
400
0
0
ja mieszalam robotem (tylko na wolnych obrotach) i mi wyszlo.. takze moze to o to chodzi zeby bardziej mieszac a nie ubijac???

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Hej, dla zainteresowanych sprawami lukru - przenieście się do działu Pierniki -2010
icon_smile.gif
tam jest duuużo przydatnej wiedzy
icon_smile.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

katikity

Member
Paź 28, 2010
107
0
0
kochane a ja szukam inspiracji
znajoma chce dla meza torta z panienka w ponczoszkach kleczacej na czterech i szukam szukam pelno lasek na boku na plecach ale kleczacej
bede musiala jej cyba nogi i rece wzmocnic zeby sie utrzymala bo ma byc z marcepana i zjadliwa ech
Pomozcie

ania-magda

Member
Gru 30, 2009
347
0
0
Proponowałabym przekonać koleżankę do figurki, ale np. leżącej. Kiedyś próbowałam zrobić stojącą i jest z tym dużo zachodu, a jeśli są to małe elementy - a figurka pewnie będzie dość chuda, to ciężko jest zachować równowagę i właściwe proporcje, tak aby to wszystko równo stało na torcie. Figurki nie ustawisz zaraz po lepieniu, bo opadnie, a z kolei taką stojącą trzeba czymś podeprzeć... no nie wiem, jak chcesz
icon_wink.gif

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Katikity, albo... stojącą przy rurze
icon_wink.gif
(tj. podpórce z rurki waflowej obłożonej masą . W środek mogłabyś wbić patyk do szaszłyka. Ale rurki raczej nie wbijaj poza masę cukrową - żeby wilgoci nie wchłonęla
icon_smile.gif
.

kazeno

Member
Cze 15, 2009
400
0
0
no pomysl z rura super.. widac kto sie zna
icon_razz.gif
a tortach oczywiscie
icon_razz.gif
i na masie cukrowej
icon_razz.gif

katikity

Member
Paź 28, 2010
107
0
0
Na razie kolezanka sie namysla ja za to cycki kolejne ( niedlugo po nocach beda mi sie smic ) robilam i aniolka dla znajomej starszej pani i pirata:) oczywiscie sie pokazuje
icon_smile.gif

sabinal

Member
Lip 6, 2007
730
0
0
Ratunku, pomocy. Proszę o jakiegoś pomysła. Na 22 mam zrobić tort na ok. 30 dorosłych osób. Są to potrójne urodziny ( 3 razy po 40) jedna solenizantka i dwóch panów. Ręce mi drżą ze strachu, główka nie pracuje. Jeszcze nigdy nie robiłam nic tak dużego. Jaki duży powinien być taki tort? Obejrzałam tysiące zdjęć i wszystko wydaje mi się za trudne.
cry_1.gif
Ze strachu chyba się pochoruję. Pomóżcie, jak toto możne ozdobić taki laik jak ja?

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
sabinol, ja ustalam umowny kawałek ciasta, który powinien dostać każdy gość (+ kilka na ew. "błędy w krojeniu"
icon_wink.gif
), mnożę przez ilość gości i już wiem jaka powinna być podstawa. Możesz po prostu, wyciąć kawałek kartonika i ułożyć kształt na papierze. Jeżeli wyjdzie zbyt duża to zawsze część możesz postawić wyżej i będzie piętrowy. Nie umiem poradzić wagowo bo z tym zawsze jest problem... masa czekoladowa na maśle + ew. owoce/dodatki będzie o wiele cięższa niż bita śmietana.
Co co wzoru, może warto uwzględnić zainteresowania albo dla panów zrobić babki ;) a dla pani mięśniaka ;) ?

ulinqa

Member
Sty 9, 2011
132
0
0
Ja bym zrobiła tak- jeden biszkopt na 1 solenizanta... tylko, że tu fajny byłby tort piętrowy. Dwa większe biszkopty(koła lub kwadraty obok siebie a na nich po środku trzeci mniejszy. Dwa na dole dla panów a na górze dla Pani... można na każdym zrobić figurkę zbliżoną do solenizanta- nie chodzi o podobieństwo twarzy - ale np kolor włosów? Mi się kojarzy taka ekstra laseczka siedząca na samej górze i na dole dwóch panów - może tacy co wdrapują się do tej pani? Mogą to byc np 3 poduszki - pamów w kolorach typowo męskich a Pani jakąś różową/fioletową lub czerwoną...

Można coś skorzystać z tego pomysłu- http://thecakegirl.carbonmade.com/projects/2040080#87

Status
Ten wątek został zamknięty.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy