Dorotaxx
Member
- Lut 15, 2008
- 404
- 0
- 0
Buka @ 5 Feb 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=940590Torty z dedykacjami inaczej: http://www.huffingtonpost.com/2010/02/01/t...p;&&
Wiele mówią o obdarowanych.
ale się uśmiałam![]()
chachu @ 6 Dec 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=918228Dla mojego mężusia,
Pokaż załącznik 47481Rewelacja!
chachu @ 26 Nov 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=915228Wymieszałam z barwnikiem w żelu z Tortowni. Zastanawiam się nad wydajnością tych barwników. Miałam może z 5 łyżek masy, dodałam prawie 1/4 pojemniczka a masa zamiast czarna była szara. I nie wiem czy tak powinno być . Jutro bede barwiła masę cukrową na czerwono, na Spidermana i boję się że zużyje cała.
Po wymieszaniu masy z barwnikiem było jeszcze ok ale po przełożeniu do szprycy i wyciskaniu wyciekał mi barwnik . Nie wiem dlaczego.Bo czarny barwnik w żelu ma to do siebie,że dodany do masy cukrowej czy innych lukrów plastycznych nie barwi ich na czarno tylko na szaro.
Z innymi barwnikami nie ma takiego problemu . Wystarczy dodać niewielką ilość np. czerwonego ,żeby uzyskać ładny kolor .
Ostatnio robiłam tort z krową i miałam ten sam problem. Żeby uzyskać czarne łaty musiałam pomalować czystym barwnikiem co widać na zdjęciu.
![]()
Barwnik wyciekał bo dodałaś go za dużo i prawdopodobnie miałaś zły przepis na masę
Podam ci przepis na krem do dekoracji , który dostałam od znajomej pracującej w cukierni .
1l mleka
0.25 szkl.cukru waniliowego(3 duże torebki)
0.75 szkl.cukru kryształu
4łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1.5 kostki masła
1.5 kostki Kasi lub Palmy
3szklanki mleka zagotowac z cukrami,
w jednej szklance mleka rozrobic obie mąki,
przelac przez sitko i wlac na gotujące się mleko.
Gotowac przez pare minut,zostawic do wystygnięcia.
Po ostudzeniu zdjąc z budyniu powstałą skórkę(nie będzie grudek).
Masło utrzec z margaryną,dodawac po łyżce budyń.
Ważne aby i budyń i tłuszcz miały podobną temperaturę.
Ucierac na średnich obrotach.Najlepiej do momentu,gdy krem będzie taki w sam raz do smarowania
Znajoma używa tego kremu właśnie do dekoracji. Pisała,że świetnie nadaje się do barwienia
h-elen @ 21 Feb 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=947331Teraz zostałam poproszona przez znajomą chrześnicy i tu cały problem... Bladego pojęcia nie mam jak ustalić cenę. Do 40-ki jeszcze trochę czasu a ja nie myślę o projekcie a o tym jak to ustalić. Wiedząc na ile osób będzie przyjęcie, ustalić za wagę. Ale w zależnośći jaki będzie "wsad" to cena też będzie skrajnie różna...
Na razie wiem tylko, że przed ostatecznym ustaleniem nie powiem "to później się rozliczymy". Czy może wyliczyć z przepisu: 1 szk. mąki, 1 szl. mleka, itd... - a ile za robociznę ?
O wiele prościej jednak gdy robię rodzinie...
Bardzo proszę doradźcie starsze stażem koleżanki....Wysłałam ci prywatną wiadomość
Pozdrawiam
Jo_anna1 @ 27 Nov 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=915442Też niezbyt mi wyszło z barwnikami z tortowni. Zakupiłam złoty, żeby zrobić obrączki na tort weselny a wcale on złotego nie przypomoina
Jeśli chcesz uzyskać ładny złoty kolor to następnym razem to co ma być tego kolory zabarw na żółto i dopiero później pomaluj złotym barwikiem w proszku. Nie rozcieńczaj go z wodą. Nasyp odrobinę na talerzyk i suchym proszkiem maluj ozdoby .
Pozdrawiam
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: