Ciekawe pomysły na ozdobne torty

Status
Ten wątek został zamknięty.

Dorotaxx

Member
Lut 15, 2008
404
0
0
Buka @ 5 Feb 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=940590Torty z dedykacjami inaczej: http://www.huffingtonpost.com/2010/02/01/t...p;&&amp

Wiele mówią o obdarowanych.
rofl.gif
ale się uśmiałam lol.gif

chachu @ 6 Dec 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=918228Dla mojego mężusia,

Pokaż załącznik 47481
Rewelacja!

chachu @ 26 Nov 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=915228Wymieszałam z barwnikiem w żelu z Tortowni. Zastanawiam się nad wydajnością tych barwników. Miałam może z 5 łyżek masy, dodałam prawie 1/4 pojemniczka a masa zamiast czarna była szara. I nie wiem czy tak powinno być . Jutro bede barwiła masę cukrową na czerwono, na Spidermana i boję się że zużyje cała.

Po wymieszaniu masy z barwnikiem było jeszcze ok ale po przełożeniu do szprycy i wyciskaniu wyciekał mi barwnik . Nie wiem dlaczego.
Bo czarny barwnik w żelu ma to do siebie,że dodany do masy cukrowej czy innych lukrów plastycznych nie barwi ich na czarno tylko na szaro.
Z innymi barwnikami nie ma takiego problemu . Wystarczy dodać niewielką ilość np. czerwonego ,żeby uzyskać ładny kolor .

Ostatnio robiłam tort z krową i miałam ten sam problem. Żeby uzyskać czarne łaty musiałam pomalować czystym barwnikiem co widać na zdjęciu.

SL375380.JPG

Barwnik wyciekał bo dodałaś go za dużo i prawdopodobnie miałaś zły przepis na masę

Podam ci przepis na krem do dekoracji , który dostałam od znajomej pracującej w cukierni .

1l mleka
0.25 szkl.cukru waniliowego(3 duże torebki)
0.75 szkl.cukru kryształu
4łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1.5 kostki masła
1.5 kostki Kasi lub Palmy

3szklanki mleka zagotowac z cukrami,
w jednej szklance mleka rozrobic obie mąki,
przelac przez sitko i wlac na gotujące się mleko.
Gotowac przez pare minut,zostawic do wystygnięcia.
Po ostudzeniu zdjąc z budyniu powstałą skórkę(nie będzie grudek).
Masło utrzec z margaryną,dodawac po łyżce budyń.
Ważne aby i budyń i tłuszcz miały podobną temperaturę.
Ucierac na średnich obrotach.Najlepiej do momentu,gdy krem będzie taki w sam raz do smarowania

Znajoma używa tego kremu właśnie do dekoracji. Pisała,że świetnie nadaje się do barwienia

h-elen @ 21 Feb 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=947331Teraz zostałam poproszona przez znajomą chrześnicy i tu cały problem... Bladego pojęcia nie mam jak ustalić cenę. Do 40-ki jeszcze trochę czasu a ja nie myślę o projekcie a o tym jak to ustalić. Wiedząc na ile osób będzie przyjęcie, ustalić za wagę. Ale w zależnośći jaki będzie "wsad" to cena też będzie skrajnie różna...
Na razie wiem tylko, że przed ostatecznym ustaleniem nie powiem "to później się rozliczymy". Czy może wyliczyć z przepisu: 1 szk. mąki, 1 szl. mleka, itd... - a ile za robociznę ?
O wiele prościej jednak gdy robię rodzinie...
Bardzo proszę doradźcie starsze stażem koleżanki....
Wysłałam ci prywatną wiadomość
Pozdrawiam

Jo_anna1 @ 27 Nov 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=915442Też niezbyt mi wyszło z barwnikami z tortowni. Zakupiłam złoty, żeby zrobić obrączki na tort weselny a wcale on złotego nie przypomoina
icon_neutral.gif
Jeśli chcesz uzyskać ładny złoty kolor to następnym razem to co ma być tego kolory zabarw na żółto i dopiero później pomaluj złotym barwikiem w proszku. Nie rozcieńczaj go z wodą. Nasyp odrobinę na talerzyk i suchym proszkiem maluj ozdoby .
Pozdrawiam

Załączniki

• lol.gif
    lol.gif
    158 bajtów · Wyświetleń: 0
  • SL375380.JPG
    SL375380.JPG
    49 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Dorotaxx @ 22 Feb 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=947702Jeśli chcesz uzyskać ładny złoty kolor to następnym razem to co ma być tego kolory zabarw na żółto i dopiero później pomaluj złotym barwikiem w proszku. Nie rozcieńczaj go z wodą. Nasyp odrobinę na talerzyk i suchym proszkiem maluj ozdoby .
Pozdrawiam
Dzięki za podpowiedź- następnym razem spróbuję

chachu

Member
Paź 24, 2008
772
0
0
Dorotko bardzo dziękuje, z pewnością skorzystam!!
Czy i ja mogłabym prosić o taka wiad. bo domyślam się ze dotyczy tego jak wyceniasz swoją prace. Bardzo mnie to nurtuje, ostatnio nawet miałam niezła awanture o cene tortu weselnego dla znajomych i juz skłonna byłam zaprzestać robienia tortów dla innych ale jak tu przestać jak człowiek prawie uzależniony a mąż wyzywa że za darmo umarło!! No i ma racje!!

Dorotaxx

Member
Lut 15, 2008
404
0
0
chachu @ 23 Feb 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=947885Czy i ja mogłabym prosić o taka wiad. bo domyślam się ze dotyczy tego jak wyceniasz swoją prace. Bardzo mnie to nurtuje, ostatnio nawet miałam niezła awanture o cene tortu weselnego dla znajomych i juz skłonna byłam zaprzestać robienia tortów dla innych ale jak tu przestać jak człowiek prawie uzależniony a mąż wyzywa że za darmo umarło!! No i ma racje!!
Wysłałam wiadomość
Pozdrawiam

inka73

Member
Sie 11, 2007
49
0
0
Kochani, potrzebuje Waszych twórczych umysłów
icon_smile.gif

Prawie przyjęłam zlecenie na zrobienie tortu w kształcie chopinowskiego fortepianu
icon_smile.gif
Mam tylko jeden problem, nie mam pomysłu na postawienie tej klapy z fortepianu. Jak ją zamocować, żeby fajnie była uchylona?!
Może macie jakieś pomysły?? Bardzo na Was licze
icon_smile.gif

pozdr.

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
inka73 @ 22 Feb 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=947958Kochani, potrzebuje Waszych twórczych umysłów
icon_smile.gif

Prawie przyjęłam zlecenie na zrobienie tortu w kształcie chopinowskiego fortepianu
icon_smile.gif
Mam tylko jeden problem, nie mam pomysłu na postawienie tej klapy z fortepianu. Jak ją zamocować, żeby fajnie była uchylona?!
Może macie jakieś pomysły?? Bardzo na Was licze
icon_smile.gif

pozdr.
gruebel_2.gif
Jeżeli nie z masy cukrowej to wycięłabym z wafla tortowego, oblałabym czekoladą i wsparłabym na oblanym czekoladą np. paluszku. Konstrukcja z wafla to byłaby nawet lżejsza i szybsza do zjedzenia
icon_mrgreen.gif

inka73

Member
Sie 11, 2007
49
0
0
Jo_anna1 @ 22 Feb 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=947970
gruebel_2.gif
Jeżeli nie z masy cukrowej to wycięłabym z wafla tortowego, oblałabym czekoladą i wsparłabym na oblanym czekoladą np. paluszku. Konstrukcja z wafla to byłaby nawet lżejsza i szybsza do zjedzenia
icon_mrgreen.gif
Dzięki za pomysł, ale chciałabym tort zrobić z masy cukrowej. Może zrobie taki paluch z masy wzmocniony wykałaczką.. hmm..

Dorotaxx

Member
Lut 15, 2008
404
0
0
Jo_anna1 @ 23 Feb 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=947970
gruebel_2.gif
icon_mrgreen.gif
Wafel nasiąknie
Poza tym gdyby nawet wysechł to będzie miał podobny ciężar do masy cukrowej

inka rozwałkuj masę cukrową,wytnij kształt klapy fortepianu i susz to co najmniej 2 dni w suchym miejscu.
Zrób dokładnie tak jak piszesz . Owiń wykałaczkę masą cukrową tylko zaznacz ,że tam jest ta wykałaczka ,zeby ktoś tego nie zjadł

Pozdrawiam

acha zerknij tu http://s22.photobucket.com/albums/b324/kit..._piano_cake.jpg

http://images.google.pl/images?hl=pl&g...t=0&ndsp=18

może coś podpatrzysz

Roman

Member
Sty 11, 2010
1,528
0
0
Witam serdecznie,
Dekoracje na tort dla mojej siostrzenicy ktora mieszka w Arizonie i uwielbia konie.
Wlasnie zrobilam paczke zeby wszystko wyslac a zadaniem mojej siostry jest upieczenie tortu i udekorwanie.

Załączniki

• Amanda_cake_003.jpg
    Amanda_cake_003.jpg
    124 KB · Wyświetleń: 0

Roman

Member
Sty 11, 2010
1,528
0
0
rostagatka, nie to nie jest lukier:) wszstko jest zrobione z masy z Marshmallows. Robie to na zasadzie ukladanki ,wycinam poszczegulne czesci
w odpowiednim kolorze i ukladam w calosc.

kawka1

Member
Paź 24, 2009
4
0
0
Podczytuje was od dawna , czerpiąc pomysły i ucząc się różnych technik , pieczenia i strojenia tortów. Chciałam podziękować wszystkim piszącym bo dzięki waszym wpisom udało mi sie zrobić dla wnuczka tort, który wzbudził podziw rodziny , był bardzo smaczny i bardzo sie podobał

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Roman, słowa uznania - piękne i do tego świetny pomysł. Siostrzenica będzie zachwycona. Mile widziana fotka całego torta
icon_smile.gif
....
Kawko1, misiaczek cudny, nic dziwnego, że był zachwyt
icon_smile.gif

kawka1

Member
Paź 24, 2009
4
0
0
Dziękuję wam bardzo. Na wszelki wypadek zanim zrobiłam tort upiekłam roladę orzechową jako rezerwę w razie jakby tort nie wyszedł. Trudno mi teraz napisać z czyich przepisów korzystałam , bo biszkopt i masa są z różnych przepisów, łapki pyszczek i tabliczkę do napisania zrobiłam z masy z pianek . Napis pisakami cukrowymi.Roladę udekorowałam kwiatkami jakie zostały mi z tortu pieczonego na chrzciny.

Jestem pełna podziwu dla waszych tortów:)

Pavett

Member
Mar 18, 2010
1
0
0
Na poczatek witam wszystkich:)
Jestem pelna podziwu dla Was wszystkich,naprawdę chylę czola.
Nabawi~łam się takich kompleksow też bym tak chciala umieć jak Wy niestety mam dwie lewe ~łapki
cry_1.gif

A może jest tutaj ktoś z Lubelszczyzny co piecze takie cudeńka na zamówienie?

Status
Ten wątek został zamknięty.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy