Croissants

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
sylwia18 @ 4 Jul 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=532791one nie były nadziewane, samemu nakładało sie dżemik na już gotowe rogaliki
zahnlos.gif
Aaaaa - to takie buty...
icon_mrgreen.gif

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
meg3 @ 5 Jul 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=533667Jak już wiem to nie ma siły, trzeba robić
icon_wink.gif
icon_mrgreen.gif

A miłe słowa to sama prawda, dzieło sztuki
mniam.gif
trzeba, trzeba...koniecznie
icon_mrgreen.gif

A co do rogalików to zawsze z innych przepisów wychodziły mi jakieś pokraczne
icon_wink.gif
W tych wyszło mi bardzo 'puchate' ciasto, no i sposób zwijania jest inny
gruebel_2.gif
W każdym razie jestem pewna, że jak spróbujecie to i Wam wyjdą takie równiutkie
icon_smile.gif

meg3

Member
Cze 17, 2007
19
0
0
Zrobiłam. Ciasto bardzo przyjemne do pracy. Podobne jak ciasto na pierogi BAJADERKI. W sumie to prawie nie ma przy nim roboty. I..... baaardzo dobre. Zjadłam chyba 6 na śniadanie. Wychodzą dokładnie takie jak na zdjęciu. Polecam
lecker.gif
daumen.gif

Wrz 3, 2007
299
0
0
icon_eek.gif

Tak czytam,czytam - ile w tym zachodu na zrobienie jakiś tam rogalików,aż tu nagle widzę zdjęcie gotowych podanych na stół.Wiesz szkoda ,że nie Jesteś moją sąsiadką przychodził bym w każdą niedzielę pożyczyć czy to cukier czy sól, aż brakło by mi opcji na pożyczanie - ale zawsze trzeba oddawać to co się pożycza.Brawo
daumen.gif
daumen.gif
daumen.gif

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
CYTATZrobiłam. Ciasto bardzo przyjemne do pracy. Podobne jak ciasto na pierogi BAJADERKI. W sumie to prawie nie ma przy nim roboty. I..... baaardzo dobre. Zjadłam chyba 6 na śniadanie. Wychodzą dokładnie takie jak na zdjęciu. Polecam
Super że się udały
daumen.gif

MASZYNOWY FANATYK @ 6 Sep 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=577435
icon_eek.gif

Tak czytam,czytam - ile w tym zachodu na zrobienie jakiś tam rogalików,aż tu nagle widzę zdjęcie gotowych podanych na stół.Wiesz szkoda ,że nie Jesteś moją sąsiadką przychodził bym w każdą niedzielę pożyczyć czy to cukier czy sól, aż brakło by mi opcji na pożyczanie - ale zawsze trzeba oddawać to co się pożycza.Brawo
daumen.gif
daumen.gif
daumen.gif
Ojej ale mi miło
icon_smile.gif
Dziękuję bardzo i chętnie służę solą i cukrem
icon_wink.gif

moni20

Member
Lis 18, 2007
3,319
1
0
wydaje mi sie ze mozna ale lepiej niech Sylwia sie wypowie albo ktos kto je juz robil

kusza te rogaliki kusza ale dosc dlugo sie je robi

moni20

Member
Lis 18, 2007
3,319
1
0
Zrobione i juz prawie wszystko zjedzone. A wiec tak rogaliki nazywaja sie Croissants ale raczej nie smakuja jak one ale !! mimo to sa wyborne. Najlepsze rogaliki jakie jadlam do tej pory. Chrupiaca skorka i mieciutkie na wewnatrz. Zrobilam czesc normalnych a czesc nadziewanych sliwka w czekoladzie (obie wersje wspaniale). Maz dostal normalne rogaliki jako kanapki z serem i maselkiem a nadziane jako cos slodkiego do zagryzienia.
Rogaliki nie sa az tak bardzo pracochlonne tylko zajmuja miejsce w lodowke. Dodalam wiecej masla i sa bardzo maslane. Wlasciwie to dalam 160g. I smarowalam ciasto przy kazdym walkowaniu. A oto fotki :
IMGP2676.JPG
IMGP2671.JPG

Warto jednak te 3 dni wytrzymac i je zrobic. Na pewno zrobie je nie raz ! Dziekuje Sylwia za przepis.

Załączniki

• IMGP2676.JPG
    IMGP2676.JPG
    1.4 MB · Wyświetleń: 2
  • IMGP2671.JPG
    IMGP2671.JPG
    1.5 MB · Wyświetleń: 2

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Moni piękne rogaliki!
banana.gif
ale rzeczywiście do prawdziwych croissantów trochę im brakuje dlatego następnym razem wypróbuję przepis Liski
icon_smile.gif

jolka8

Member
Paź 2, 2008
129
0
16
Ostatnio postanowiłam nauczyć sie piec Croissants, i doszłam do duzej wprawy.
Proporcje jak w poprzednio podanym przepisie,
Maki uzywam około 60 dkg w tym do 100 gram semoliny, ale nie jest to element konieczny.
Przygotowania doskonałego ciasta wymaga czasu.
Rano gniote dosyć twarde ciasto z przygotowanych składników,i zostawiam do wieczora.
Wieczorem rozwałkowywuje i dodaje 25 dkg masła, wczesniej spłaszczonego w mały prostokacik,
Składam ciasto tak jak francuskie, na 3 .
Rozwałkowywuje, i znowu na 3, W sumie 4 razy wystarczy.
Tak przygotowane ciasto ląduje na noc do lodówki.
Rano rozwałkowywuje , skręcam rogaliki, lub robię paszteciki, Smaruję jajkiem i zostawiam do wyrośnięcia, minimum 2 godziny , nawet więcej, i nie w cieple, zeby masło sie nie rozpusciło.
Piekarnik nagrzewam do 250 stopni, po 10 minutach wkładam rogaliki, piekę aż się wyzłocą
Z podanej ilości wyszły 2 blachy , rogalików i przepysznych pasztecików do barszczu.
Nie polecam mniejszej ilości tłuszczu bo wychodza buły,
A otoo fotki
23506175.jpg

12546889.jpg

53767926.jpg

92706415.jpg

47401186.jpg

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy