Cynamonowe zawijańce

bietka

Member
Lut 25, 2006
3,895
6
38
Zrobiłam dzisiaj na przekąskę bez leżakowania w lodówce. Dałam z 40 g drodzy i piekłam w 180 st 17 min. Wyszły pyszne z nutellą i masłem orzechowym.
 

MarthaB

Well-known member
Kwi 9, 2009
2,840
64
48
Czy ktoś próbował zamienić nieco mąki na razową i trochę cukru na jakąś stewię albo ksylitol? Podejrzewam, że część cukru musi być zwykła, bo drożdże, ale może mogłabym coś pozamieniać?
 

reniam_123

Well-known member
Mar 5, 2009
10,624
2,494
113
Marta ja często zamieniam część mąki białej na razową, a i zamiast cukru trochę miodu możesz dać, na nim też drożdże wyrosną.
 

MarthaB

Well-known member
Kwi 9, 2009
2,840
64
48
Wyciągam z archiwum, bo robię już chyba 4 raz w czasie kwarantanny. Dziś cześć zrobilam z rabarbarem zamiast cynamonu.
Moje ulubione ciasto drożdżowe. Robię je w maszynie więc już w ogóle nie wymaga pracy.