Cynamonowe zawijańce

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
0
0
Cynamonowe zawijance

...czyli slimaczki cynamonowe troche inaczej. Ciasto wyrabia sie i formuje wieczorem, a piec mozna rano, tak, zeby byly gotowe do porannej kawy

1 szklanka mleka
2 duze jajka
1/2 szklanki cukru
5-6 lyzek masla
1/4 lyzeczki soli
4 szklanki maki
2 1/4 lyzeczki suchych drozdzy

Nadzienie:
2 lyzki roztopionego masla
1/2 szklanki cukru (moze byc brazowy)
1-2 lyzki cynamonu

Mleko lekko podgrzac, maslo rozpuscic. Drozdze zmieszac z lyzeczka cukru, lyzka maki i zalac 1/4 szklanki mleka, wymieszac i zostawic na 5-10 minut. Ze wszystkich skladnikow i rozczynu wyrobic miekkie, elastyczne ciasto, zostawic do wyrosniecia. Rozwalkowac prostokat o wymiarach okolo 40 x 25cm, posmarowac rozpuszconym maslem i posypac cukrem zmieszanym z cynamonem. Zwinac jak rolade, pokroic delkatnie, aby sie nie splaszczyly i ukladac w wysmarowanej maslem formie. Ja ukladam je dosc blisko siebie, bo lubie miekkie brzegi, ale mozna oczywiscie zachowac wieksze odstepy a wtedy buleczki beda bardziej chrupkie. Przykryc blache wysmarowana maslem folia i wlozyc do lodowki. Nastepnego dnia wyjac z lodowki na 1/2 godziny przed planowanym pieczeniem, aby mogly dojsc do temperatury pokojowej. Piec okolo 10 minut w temperatrze 200 st.C. Po upieczeniu mozna polukrowac dowolnym lukrem lub posypac cukrem pudrem.

Oczywiscie zawijance moga byc upieczone tego samego dnia, po uformowaniu zostawic do wyrosniecia w cieplym miejscu i piec jak powyzej. Wariacje: - do ciasta mozna dodac smazona skorke pomaranczowa, otarta skorke z cytryny lub rodzynki - do nadzienia oprocz wymienionych skladnikow mozna dolozyc rodzynki, orzechy, skorke pomaranczowa, kokos itp. - nadzienie mozna zrobic slodsze lub mniej slodkie w zaleznosci od smaku.

7723.jpg
 

Iwcia

Member
Wrz 17, 2004
728
0
0
R E W E L A C J A!!! Pyszne, cudownie pulchne i pachnace bułeczki, zdecydowanie moje ulubione. Teraz będę kombinować inne nadzienia. Co powiecie na bananowa konfiture i kawałeczki czekolady? Całą noc mi się sniły te zawijańce i rano zatopilam w nich swoje spragnione zębiska
icon_smile.gif

Superrrrr!!!
 

AgusiaH

Member
Wrz 20, 2004
3,054
0
0
Nadzienie serowe Malinny do zawijańców

Potrzebujemy 40 dag twarogu, smietane 18% lub jogurt (bedzie lzej), cukier, cukier waniliowy, cynamon i rodzynki.
Twaróg rozgniatamy w misce widelcem, dodajemy oba cukry, cynamon i smietane. Mieszamy. Cukru dajemy tyle ile nam sie podoba, smietany tyle, zeby calosc ladnie dala sie rozsmarowac ale nie rozlewac po ciescie.
Na koniec dodajemy namoczone rodzynki. Ot i cala flozofia
Ja to nadzienie daje do nalesników.
A zawijance z twarogiem to po prostu poezja!

Nadzienie orzechowo-rodzynkowe autor: ania.wk

Wymieszać posiekane orzechy, rodzynkami i skórkę pomaranczową. [/b]
[/list]
 

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
0
0
masa jablkowa - Magda
na duzych oczkach tarki starlam 2 jablka (srednie) do tego dodalam paczke cukru waniliowego i dwie czubate lyzeczki cynamonu. Wszystko wymieszalam, wylozylam na ciasto i zawinelam roladke. Dalej to juz jak w przepisie.

Masa czekoladowa - Magda
w garnku z niewielka iloscia mleka (ok. 3 lyzek) rozpuscilam tabliczke czekolady mlecznej i dodalam pokruszone orzechy wloskie i wiórki kokosowe.
Tak powstala masa posmarowalam ciasto i tez zawinelam roladke. I upieklam , a potem sie zajadalam. A potem przyszedl mój maz i tez sie zajdal.


Nadzienia do zawijancow - Apsik

wersja I - pelna:

2 bialka ubijamy z odrobina soli na sztywno, dodajemy 2 lyzki maczki ziemniaczanej i mieszamy.
W rondelku rozgrzewamy 2 lyzki masla, wrzucamy cukier waniliowy i 2 lyzki miodu, jak sie polaczy dodajemy mielone orzechy (ok. 1 szklanka) i kilka minut podgrzewamy. Ostroznie lubi sie przypalac!
Studzimy i mieszamy z ubitymi bialkami.

wersja II - zubozona:

ubijamy piane z 2 bialek (troszke posolic), jak juz zesztywnieje dodajemy cukier puder - ilosc zalezy od indywidualnych upodoban smakowych - ja daje 2 lyzki + cukier waniliowy, niektórzy twierdza, ze malo slodkie. Mieszamy bialka z mielonymi orzechami, mozna dodac cynamon.
 

Aanita

Member
Wrz 13, 2004
1,056
0
36
Kiedyś zrobiłam tak : 3 żółtka ubite z cukrem, dodać jakiś alkohol (ja dawałam rum) + posiekane orzechy.
 

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Oto pomysly na nadzienie zawijancowe, ktore znalazlam na wloskich forach.
Zawijance na slodko
- 100 g miekkiego masla / nawet mniej wystarczy / + 100 g cukru
- konfitury + siekane migdaly
- cukier + maslo + siekana czekolada
- krem czekoladowy / takze Nutella /
- przecier jablkowy + rodzynki + siekane migdaly
- 80 g cukru + 80 g miekkiego masla + otarta skorka z pomaranczy
- 200 g miekkiego masla + 100 g cukru pudru + 3-4 lyzki gorzkiego kakao / siekana czekolada lub konfitura /
- 200 g miekkiego masla + 150 g cukru + 350 g konfitury / np. z lesnych owocow / + 50 g siekanych migdalow / ale nie maczki migdalowej / - najpierw utrzec maslo z cukrem, potem dodac konfitury, utrzec i dodac migdaly
- 2-3 jablka pokrojone na cieniutkie plasterki + 150 g miekkiego masla + 150 g cukru + sok cytrynowy + cynamon / tego nie bylo, ale chyba powinien byc /
- krem jajeczny + siekane orzechy laskowe
- miod + siekane wloskie orzechy
- 200 g siekanych wlsokich orzechow + 50 g orzeszkow piniowych + 100 g rodzynkow + 250 g miodu + szczypta cynamonu + szczypta cukru + siekane suszone figi
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Bazylka

Member
Wrz 24, 2004
910
0
0
A ja wczoraj zrobiłam tak: wzdłuż dłuzszego brzegu dałam troche twarogu z cukrem i rodzynkami a dalej cukier z cynamonem i rodzynkami. Zawijańce były śliczne, w środku biały serek (tylko), a potem ciemniejsze ciasto.
 

Marcelina

Member
Wrz 16, 2004
1,714
0
0
Masa z suszonych owoców
Suszone owoce - daktyle,śliwki lub morele rozgotować w niewielkiej ilości wody.Rozciapać , ewentualnie dodać trochę wody, tak aby masa miała konsystencję gęstego musu.Dosłodzić do smaku.
 

Małgoś.dz.

Member
Paź 25, 2004
4,687
0
0
Wczoraj wieczorem wzięło mnie znowu na zawijańce. Zachęcona tym, że mozna je mrozić - zrobiłam hurtem całą górę i siup do zamrażalnika.

SKorzystałam z pomysłu Bazylki i część zrobiłam serowo-cynamonowych.
Natomiast cały czas za mną chodziło, żeby przełożyć konfiturą truskawkową domowej roboty. Tylko bałam się, czy nie wypłynie podczas pieczenia. :roll: A może ktoś próbował i mu wyszły? :roll:
 

asika

Member
Wrz 20, 2004
13,897
0
0
O matko kochana ja sie nie moge zdecydowac teraz jakie upiec tyle wersji - na pewno z nutella bo mnie maz meczy - polowa, a druga te jajka z orzechami brzmia pieknie - ale to juz masla nie lac?
Sama nutella i te zoltka ubite z orzechami? :roll: :mrgreen:
 

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Krem jajeczny to wloska "crema pasticcera", najczesciej uzywany z kremow cukierniczych.
http://www.gennarino.org/cre_pasti.htm
Cukier 175 g
Zoltka 6
Maka 50 g
Mleko 500 ml
1 wanilia
szczypta soli
Maslo 30 g
Zastanawiam sie jaki to krem po polsku.
 

asika

Member
Wrz 20, 2004
13,897
0
0
Linn kochana - ta...

dziekuje za link przepis ...ino ja po wlosku to nic a nic :dump: :mrgreen: ...jeszcze (sie pociszam)

A odpowiedzi na pytanie czy smarowac maslem jak sie robi nadzienie z nutelli to dalej nie mowia
icon_sad.gif
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
0
36
Musi nie
icon_smile.gif
, nie smarować. Myślę że sama nutella wystarczy. Ja tych zawijańców nie robiłam, ale świderki cynamonowe to i owszem, piekę je często i myślę, że są lepsze od zawijańców przynajmniej z wyglądu. Ale chyba nie ma ich tu tylko na mniamie.
 

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Tak go tylko podalam. Na ten krem to ja tez sie nie porywam / moze powinnam kiedys /. Jesli ktos ma w nim praktyke, to prosze bardzo. Jesli nie, mysle, ze lepiej zrobic cos latwiejszego.
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Paź 30, 2004
27,446
4
38
Crema pasticcera to po francusku creme patissiere czyli krem do ciastek po prostu(i proszę nie podejrzewać mnie o znajomość francuskiego,przeczytałam to po prostu gdzieś :mrgreen: )Robiłam go wielokrotnie i pomimo że przepis byc może brzmi zniechęcająco(te jajka co się niby mogą zwarzyć np.)jest bardzo prosty do zrobienia i ani razu mi się nie zepsuł,jest to wg mnie jeden z najprostszych kremów no i jeden z najsmaczniejszych
icon_smile.gif

A zawijańce,czy też ślimaczki jak się u mnie na nie mówi,robię z masą z twarogu zmieszanego z budyniem ugotowanym z połowy ilości mleka,czyli 1 kostka 20 dkg twarogu roztarta z budyniem ugotowanym w 1 szklance mleka,cukier do smaku.Jeszcze gorące polewam lukrem z cukru pudru dokładnie wymieszanego z wrzątkiem na dość gęstą masę.Takie ślimaczki długo u mnie nie leżą,poza tym najlepsze są jeszcze ciepłe z zimnym mlekiem
 

Iwcia

Member
Wrz 17, 2004
728
0
0
Dzis zrobilam kolejna porcje
icon_smile.gif
dodalam jeszcze mielone orzechy laskow do polowy, platki migdalowe, a do drugiej polowy rodzyniki,
Bajaderko one jak zwykle sa super extra nadzwyczajne
icon_smile.gif
 

snoo

Member
Lut 17, 2005
28
0
0
bardzo puszyste, bardzo smaczne, bardzo szybko znikaja
zrobiam jedak ciut inna wersje-domownicy nie lubia cynamonu, wiec tylko jedna czesc byla z cynamonem, druga posmarowalam marmolada i posypalam rodzynkami, a trzecia (wstyd, ale... :oops: ) posmarowalam gotowa masa makowa z puszki-i ta cieszyla sie najwiekszym powodzeniem, bo wyszly z tego sliczne drozdzowki makowe
Piekalm je miesiac temu, w przyszly weekend chyba znow zrobie