Cytrynowiec Siostry Katarzyny

Cynamonna

Member
Lut 16, 2008
2,605
0
0
Kurde, robię!
icon_smile.gif
Pewnie w dużej tortownicy, albo na blaszce prostokątnej, tej standardowej.

Pytanie a propos masy, (szybciutkie, bo zaraz będzie nieaktualne!) to masło rozpuszczamy tak? Nie dodajemy go łyżkami jak do budyniowej?
 

orelia

Member
Cze 25, 2007
3,049
0
0
Cynamonna @ 13 May 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=703620Kurde, robię!
icon_smile.gif
Pewnie w dużej tortownicy, albo na blaszce prostokątnej, tej standardowej.

Pytanie a propos masy, (szybciutkie, bo zaraz będzie nieaktualne!) to masło rozpuszczamy tak? Nie dodajemy go łyżkami jak do budyniowej?
Tak masło rozpuszczasz w wodzie z resztą składników!!
Powodzenia i pozytywnych wrażeń życzę!!
 

Cynamonna

Member
Lut 16, 2008
2,605
0
0
Wyszła mi... ale wielka porażka...

Biszkopt pięknie urósł, ale ja przekroiłam go jakbym miała dwie lewe ręce - nie można go było przełożyć masą... Ta zresztą wyszła mi podejrzanie płynna, może zbyt krótko pozwoliłam jej tężeć...

Szkoda, bo smak dobry, ale takie to porozwalane, że do niczego nie nadaje się...

Ech, a wydawało mi się, że już coś w kuchni mi wychodzi
icon_sad.gif
Dzisiaj mam dzień po byku...
 

orelia

Member
Cze 25, 2007
3,049
0
0
Kochana nie wiem co mogło Ci pójść nie tak,
gruebel_2.gif
Czym przekrajałaś ten biszkopt, ja zawsze używam grubszej nitki i delikatnie i powoli przeciągam ją przez środek biszkoptu i nic mi się nie kruszy a otrzymuje dwie równe połówki biszkoptu! Masę trzeba trochę na ogniu potrzymać i mieszać cały czas żęby się nie przypaliłą, ona jest trochę płynna i teżeje też po wyłożeniu na biszkopt . A może masło jakieś gorsze abo co?!?
No nie wiem
icon_sad.gif
ale może spróbuj jeszcze raz. Służę wszelką pomocą!!
Pozdrawiam serdecznie
 

Cynamonna

Member
Lut 16, 2008
2,605
0
0
To był mój pierwszy biszkopt i od razy porwałam się na krojenie nożem - pewnie dlatego klapa, będę musiała jeszcze poćwiczyć
icon_wink.gif
A że masa tężeje z czasem, sama zauważyłam - zostawiłam z nią garnuszek i zrobił się gęsty budyń.
 

Chlorofilka

Member
Lut 16, 2008
95
0
0
ciacho dobre, choć u mnie jakoś szału nie było
icon_smile.gif
może lukier ich odstraszył bo za nim nie przepadają
icon_smile.gif

o krojeniu za pomocą nitki nie słyszałam jeszcze - ciekawy pomysł
icon_smile.gif
ja mam długaśny nóż i zawsze nim ciacham, jedyny problem to to że czasami poziom tracę ;)

S6004339.JPG
 

Załączniki

  • S6004339.JPG
    S6004339.JPG
    2.5 MB · Wyświetleń: 3
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy