Czatnej śliwkowy

nutinka

Member
Wrz 29, 2004
866
0
0
Czatnej śliwkowy

1/2 kg śliwek bez pestek
5 dag cukru dark muscovado
1 cebula (ok. 7,5 dag)
50 ml octu balsamicznego
sól
na czubek noża (ok. 1 cm) przyprawy: kardamon, chili, mielone goździki

Śliwki i cebulę pokroić na małe kawałki. Wymieszać wszystkie składniki, zagotować. Gotować pół godziny, mieszając od czasu do czasu. Przestudzić, zmiksować. Zagotować ponownie i przełożyć do wyparzonych słoiczków. Studzić pod kocykiem lub zapasteryzować krótko.

wychodzi ok. 600 ml
 

jaka

Member
Wrz 15, 2004
1,653
0
0
Nutinko, a z czym to jeść? Cebula, olej balsamiczny, śliweczki... Brzmi smacznie...
 

morela70

Member
Wrz 19, 2004
50
0
0
5 dag cukru dark muscovado ??? Nuti, a co to za cukier bo w mojej wiosce takiego jeszcze nie widziałam :mrgreen: można to zastąpić zwykłym cukrem? albo brązowym ? albo czymkolwiek innym? :dump:
 

nutinka

Member
Wrz 29, 2004
866
0
0
Czatnej je się z mięsem albo warzywami, jak keczup. Nawet na pizzę nakładam, chociaż akurat śliwkowego jeszcze nie próbowałam z pizzą.

Dark muscovado to ciemny cukier trzcinowy, taki zbity, wygląda brzydko, a nawet bardzo brzydko :mrgreen:, ale jest bardzo dobry. Można go kupić w sklepach ze zdrową żywnością albo, taniej, w hipermarketach (na pewno w Geant). Można próbować zastąpić ciemnym cukrem z buraków, chociaż aromat dark muscovado jest niepowtarzalny i pewnie czatnej na tym trochę straci.
 
Lis 27, 2004
3,568
0
0
Nutinko, zrobiłam dziś ten chutney śliwkowy i to jest pyszne! Więcej powiem: to jest bardzo pyszne!

Teraz mnie naszło żeby jakieś inne wypróbować. Ja to się zwykle trzymam z daleka od wszystkiego co mi się kojarzy z kuchnią angielską, bo mam złe wspomnienia :shock: ale od dziś chyba jestem fanką chutneya.


MzM
 

nutinka

Member
Wrz 29, 2004
866
0
0
Ja jestem fanką czatnejów od dłuższego już czasu. Mam też inne w mojej książce, równie pyszne.
 

nutinka

Member
Wrz 29, 2004
866
0
0
A sama. Takie mam hobby. Teraz mam więcej swoich zdjęć, więc może będzie jeszcze ładniej :wink:. Tylko przygotować nie mam kiedy
icon_sad.gif
. Robię w corelu, drukuję na zwykłej kartce i przyklejam klejem takim zwykłym, szkolnym - nie ma problemu z odlepieniem.
 
Lis 27, 2004
3,568
0
0
A można w Paintshopie jak ktoś nie ma Corela?
I czy drukując na zwykłym papierze kolorowe zdjęcie, papier nie namaka za bardzo tuszem? A może masz laserową drukarkę? Bo ja drukowałam kiedyś zdjęcie kolorowe na zwykłym papierze i zrobiła się mokra szmata.
icon_sad.gif

Ja wiem, że to tu nie na temat dyskusja, ale mnie to ciekawi.
icon_smile.gif


MzM
 

kamila

Moderator
Członek ekipy
Wrz 13, 2004
11,874
0
0
Mogda możesz uzyć nawet zwykłego Painta.
A jeśli chodzi o drukowanie to zależy od kartki, są różne, faktycznie drukowanie najlepszym trybam na takich cienkich kartkach może rozmiękczyć papier.

Ale myslę, że wystarczy drukować trybem średnim. I zwrócić uwwagę na grubość kartki.

Tak obrazowo bez nazw napisałam, ale chyba jasno? :dump: Boja gmatwam ostatnio najprostrze rzeczy :mrgreen:
 

Penia

Member
Wrz 15, 2004
376
0
0
A może drukować na takich naklejkach - etykietach jak na skoroszyty?
 

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Zalezy od kleju. Czesto trzeba uciekac sie do goracego octu.
 

nutinka

Member
Wrz 29, 2004
866
0
0
Drukuję na zwykłych kartkach, na drukarce atramentowej HP 930C, w trybie best, na średnim jakość też jest średnia, nawet bardzo średnia.

Może być jakikolwiek program graficzny. Polega to na zrobieniu ramki i włożeniu do niej, co się chce i czym się dysponuje. Teraz mam trochę własnych zdjęć, dawniej korzystałam z różnych z internetu (przeważnie fatalna jakość) albo z Grzesiowych (uprzedzając o tym, gdy posyłałam zdjęcie do wstawienia) - ponieważ nie czerpię z tego korzyści materialnych sądzę, że jestem prawnie w porządku (bo jak mi powiecie, że nie, to się załamię). W zeszłym roku były to takie pierwsze próby, więc naklejki nie wyglądają zbyt pięknie, teraz są trochę ciekawsze i na każdej jest dodany rok produkcji - na początku było to konieczne, bo kilka słoiczków zeszłorocznych mi zostało, ale na krótko. Całe życie człowiek się uczy .
 
Lis 27, 2004
3,568
0
0
No ja właśnie jestem już po sesji zdjęciowej śliwki. :dump: :mrgreen:
Bo od czegoś musiałam zacząć... :shock:
Jutro pokombinuję z tą ramką i jak tam tę śliwkę wepchnąć.

MzM
 

nutinka

Member
Wrz 29, 2004
866
0
0
Magda, w tym drugim wątku trochę dokładniej opisałam .

A sesja zdjęciowa śliwki to jest to :mrgreen:.
 

Marga

Member
Wrz 16, 2004
554
0
0
Nutinko, wczoraj na kolacje jadlam schab pieczony z kleksem chutney + kasztany. Niebo w pysku. Chutney suuuper smakowal z mieskiem. W nadchodzaca niedziele lub we wtorek (u nas swieto) sprobuje ten sliwkowy jako okrase do foie gras.


Pozdrowienia Marga
 

nutinka

Member
Wrz 29, 2004
866
0
0
Cieszę się, Marga. A ja wczoraj zrobiłam nowy, pyszny czatnej, tym razem wielowarzywny. Dzisiaj robię jabłkowo-pomidorowy, a moje dziecię chce jeszcze jabłkowy. Tylko mam jeden problem - brakuje mi małych słoiczków
icon_sad.gif
.