Czatnej śliwkowy
1/2 kg śliwek bez pestek
5 dag cukru dark muscovado
1 cebula (ok. 7,5 dag)
50 ml octu balsamicznego
sól
na czubek noża (ok. 1 cm) przyprawy: kardamon, chili, mielone goździki
Śliwki i cebulę pokroić na małe kawałki. Wymieszać wszystkie składniki, zagotować. Gotować pół godziny, mieszając od czasu do czasu. Przestudzić, zmiksować. Zagotować ponownie i przełożyć do wyparzonych słoiczków. Studzić pod kocykiem lub zapasteryzować krótko.
wychodzi ok. 600 ml
1/2 kg śliwek bez pestek
5 dag cukru dark muscovado
1 cebula (ok. 7,5 dag)
50 ml octu balsamicznego
sól
na czubek noża (ok. 1 cm) przyprawy: kardamon, chili, mielone goździki
Śliwki i cebulę pokroić na małe kawałki. Wymieszać wszystkie składniki, zagotować. Gotować pół godziny, mieszając od czasu do czasu. Przestudzić, zmiksować. Zagotować ponownie i przełożyć do wyparzonych słoiczków. Studzić pod kocykiem lub zapasteryzować krótko.
wychodzi ok. 600 ml