Czekodżem truskawkowy

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,999
1
0
;)

czyli dżem z truskawek z dodatkiem kakao
truskawki obrać (u mnie półtorej łubianki poszło)
wrzucić na patelnię , lekko rozgnieść, wsypać 1- 2 łyżki cukru
i
smażyć
mieszać
smażyć
mieszać
itp
co jakiś czas podsypując cukrem (niewiele)
co jakiś czas wyłączać i zostawiać do wystygnięcie (i zastygnięcia)
pod koniec całego procesu wsypać kilka łyżeczek kakao
wymieszać
przerzucić do wypasteryzowanych słoików i postawić do góry nogami

świetnie smakuje z kawałkiem czekolady

sNuffNFYa3Lldf6XjX.jpg
[/url]

ps. cukru na tę ilość owoców nie było dużo. Nie umiem podać dokładnej ilosci, ale powiedziałabym, że z 5 łyzek
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
I reklama czekolady ;)

Marghe jaka to - gorzka czy deserowa : :mrgreen:
 

trzkasienka

Member
Wrz 15, 2005
4,188
0
0
zrobilam ten dzemik, ale na razie nie do sloiczkow, tylko do biezacego jedzenia- jest przepyszny!! zaraz biore sie do pracy i zaczynam robic zapasy (wlasnie dziadkowie dostarczyli mi pelne wiadro truskawek )
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Pytanie z serii głupich, czy ja tą czekoladę mam pokruszyć i dodać na końcu do słoika.

Marghe powiedz błagam ile w sumie mniej więcej godzin go smażysz i przez ile dni?
Pytałam w innym wątku ale mnie chyba nie było słychać :lol:
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
kasha.. w przepisie jest KAKAO nie czekolada
a ile dni?
ja robie 2
z duzymi przerwami
Ja doczytałam Słoneczko, że kakao, ale myślałam, że do środka już na końcu ma być czekolada wkruszona, ale ja dziś naprawdę nieprzytomnie myślę :dump:
Dziękuję Kochanie :blume:
 

ZielonyKot

Member
Lut 25, 2005
422
0
0
no i nie napisałam? bardzo, bardzo dobry
icon_smile.gif
babeczki z mojej pracy wcinają ze świeżymi rogalami
icon_smile.gif
może zrobię do słoiczków, bo na razie tylko tak przesmażyłam, na spróbowanie.
 

rybkaro

Well-known member
Lis 11, 2006
1,451
315
83
Mam truskawki i kakao ,małe pytanko na zapasy zimowe czy nie trzeba pasteryzować ?
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
robiac kolejny raz sliwke w czekoladzie nasunelo mi sie takie pytanie wlasnie: A jakby tak z czyms innym?

myslalam o brzoskwiniach (bo ten dzem z sosem czekoladowym i nalesnikiem to dla mnie klasyka) i o morelach (slodsze to jeszcze mniej cukru. Tylko trzebaby chyba je obierac z zamszu?

truskawki zamszu nie maja
gruebel_2.gif
i bardzo ladnie sie "konfituruja"

i wiem na pewno ze bede robic wisnie.
Wprawdzie nie przepadam za samym owocem czy kompotem, ale wisnia i czekolada komponuje sie doskonale.

marghe dodals mi odwagi do eksperymentowania
icon_wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: