Czekoladowe babeczki Ainsley Harriota

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Oj, właśnie w jakiej temperaturze? Tu się doczytać nie mogę
icon_sad.gif
. zaraz będę je robić, czekolada się już topi, pliiiiis

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Już doczytałam, 180 stopni

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Jotha,a w jakiej temperaturze piekłaś?
W 180 st C.
Wczoraj ich nie tknelam... A co tam, bylam obrazona na nie. Dzis najpierw pocestowalam psy w przekonaniu, ze i tak wszystkie dla nich. Az tu mnie podkusilo, aby posypac tym cukrem pudrem (bo na sos waniliowy nie mialam sily...) i kurcze... one sa ... wysmienite wewnatrz ! Mieciutkie i wilgotne.... super !
Nie mam pojecia, co bylo powodem tych problemow opisywanych wczoraj. Jedyne co mi przychodzi do glowy, to... wielkosc foremek. Prawdopodobnie moje muffinowe dolki wieksze sa niz Wasze. :denknach:
Chociaz tez chcialam miec plynne wnetrze, to wyjecie blaszki po 6-8 minutach sprowadzaloby jedzenie babeczek lyzkami i to koniecznie z formy. :mrgreen:

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
A moje mi pękły, wszystkie, tak od góry
Ja to chyba ułomna jestem, dla mnie to za gorzkie one były
icon_sad.gif
a dałam jedną gorzą czekoladę, a drugą mleczną. Następnym razem dodam szklankę cukru.
Mężowi smakowały za to bardzo - łasuch jeden!

Wiem, zaraz zrobię lukier i je poleję :lol:

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Ja mialam dwie gorzkie i tez mi ciut maloslodkie, ale z puderem poszlo... nastepny raz beda z tym sosem waniliowym.
Powiedzcie mi tylko, ile Wam urosly i jakei srednice maja Wasze formy.

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Ja mialam dwie gorzkie i tez mi ciut maloslodkie, ale z puderem poszlo... nastepny raz beda z tym sosem waniliowym.
Powiedzcie mi tylko, ile Wam urosly i jakei srednice maja Wasze formy.
Moja foremeczka ma 7,5cm średnicy, a masy wlałam tyle by był zapas 1cm, a urosły równo z brzeszkiem foremeczki :lol:

bjetris

Member
Paź 22, 2004
535
0
0
Ja mam formy muffinowe o średnicy ok.7 cm . Na weekend robiłam je znowu. Wyszło 15 sztuk. Zostawiam ok. 1 cm na wyrośnięcie. Trochę po wyjęciu z pieca opadną, ale są pyszne i leciutkie jak czekoladowy puch. Trzymam w piecu do ścięcia wierzchu ( skórka robi się lekko chrupiąca i taka podziurawiona). Na pewno nie dłużej niż 10 minut i nie dodaję więcej mąki niż w przepisie. Dobrze wychodzą z foremek (foremki teflonowe). Ostatnio dałam czekoladę 70% (100 g) oraz 85 gram mlecznej. Lubię ciasta mniej słodkie.

Malinna

Member
Paź 22, 2004
1,819
0
0
Robilam babeczki wczoraj wieczorem i jestem zachwycona.
icon_biggrin.gif

Piekły się 10 minut, miały cudną skórkę no i ta płynna czekolada w środku!Mniam. Na wierzchu położyłam lody malaga i było pysznie.

Wyszło mi 9 babeczek w foremkach do muffinów. Może dlatego, że nalalam po brzegi?

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
A to przyznaje, ze u mnie bylo niecaly 1 cm luzu od gory. Pisalyscie na poczatku, ze one peknie rosly (troche sie dziwlam, bo przeciez to prawie biszkoptowe bez proszki itp...), stad pewnie to wszystko.
A co jeszcze dodam, ze babeczka wyjeta z puszki wczoraj.... nic a nic sie nie roznila od tej po upieczeniu !

Muszka

Member
Lis 1, 2004
228
0
0
No i nie doczekałam sie odpowiedzi kiedy jest ten program
icon_sad.gif

Mi też jakoś wyszły te babeczki - nie było żadnej płynnej czekolad w środku - byc może dłużej trzymałam w piekarniku - nie pamiętam. Ale jakoś mi nie smakowały - powiem szczerze, może czekoladowe babeczki nie mi nie podchodzą? Być moze...

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0

Muszka

Member
Lis 1, 2004
228
0
0
A nie zauważyłam.. ale nawet nie wiem w jakis sposób bo przeglądałam ten wątek bardzo często.
No ale babeczki mi nie smakuja - trudno - popatrzę i poeksperymentuję na czymś innym.Przepraszam za moją nieuwagę...

Limonka

Member
Wrz 20, 2004
1,074
0
0
Popełniłam dziś babeczki
icon_smile.gif
i muszę przyznać,że były przepyszne
icon_smile.gif
. Dałam 1 czekoladę mleczną i jedną deserową, a piekłam w foremce muffinkowej. Wyszło mi babeczek 9.dodam, że wgłebienia na muffinki mam dość duże. Na górę położyłam lody waniliowe. Po wystygnięciu w każdej z nich skórka się zapadła i zrobił się dołek wypełniony płynną czekoladą. Trochę miałam problem z wyjęciem, może dlatego, że za krótko piekłam, nie chodziło o to, że przywarły do brzegów, tylko miały bardzo delikatną skórkę ,piekłam 10 minut, ale nie wiem, czy następnym razem wydłużę czas pieczenia, w takiej formie wszystkim bardzo smakowały
icon_smile.gif

nurthena

Member
Paź 23, 2005
320
0
0
przegladalam sobie forum i znalazlam ten przepis ;) Skoczylam do kuchni patrze a tu 3 piekne czekolady
icon_razz.gif
:p Jedną dla barta pomyslalam zostawie, bo pewnie jego a dwie podlapie i przerobie
icon_razz.gif
:dump:
Zajęlo mi to 15 minutek dosłownie i wyjelam z piecyka takie sliczne pachnące babeczki :mrgreen: :mrgreen:
pychaaaaaa a jaka prosta pycha :cheers: :cheers: Rodzinka wniebowzięta bo na czekolaowe cosik mieli ochote :mrgreen:
Dzieki :banana: :banana:
https://www.cincin.cc/uploads/gallery/2291.jpg

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy