- Lis 27, 2004
- 3,631
- 0
- 0
Wklejam to cudo:
http://www.acatinthekitchen.com/?p=144
bo może Ktoś się skusi zrobić je przede mną. Wygląda obłędnie. Chyba dzisiaj nie zasnę...
Spód:
70 g orzechów włoskich lub pecan
40 g cukru demerara
20 g masła w temp. pokojowej
10 g mąki
Masa:
120 g ciemnej czekolady
150 g bitej/tłustej śmietany
20 g żółtek (1)
50g masła
Sos malinowy:
400 g malin
ok. 30 g cukru pudru (ilość zależy od kwaśności owoców)
Spód: Posiekać orzechy i wymieszać je z pozostałymi składnikami spodu. Wyłożyć go do małej okrągłej formy o średnicy 15 cm. Piec 5 minut w temperaturze 200 st C. Zostawić do całkowitego ostygnięcia.
Masa: Posiekać czekoladę. Śmietankę doprowadzić do wrzenia i wlać ją do posiekanej czekolady. Mieszać do momentu, ża powstanie głądka masa, dodać żółtko i jeszcze wymieszać. Wylać masę na spód i wstawić do lodówki na 2 godziny.
Sos malinowy: Maliny zmiksować, stopniowo dodawać cukier puder aż do osiągnięcia pożądanej słodkości
Uwagi Liski: Piekłam z 1 i 1/2 porcji, masło do masy wmieszałam na końcu, już po zdjęciu garnuszka z ognia. Użyłam śmietany 30% Piątnicy.
http://www.acatinthekitchen.com/?p=144
bo może Ktoś się skusi zrobić je przede mną. Wygląda obłędnie. Chyba dzisiaj nie zasnę...
Spód:
70 g orzechów włoskich lub pecan
40 g cukru demerara
20 g masła w temp. pokojowej
10 g mąki
Masa:
120 g ciemnej czekolady
150 g bitej/tłustej śmietany
20 g żółtek (1)
50g masła
Sos malinowy:
400 g malin
ok. 30 g cukru pudru (ilość zależy od kwaśności owoców)
Spód: Posiekać orzechy i wymieszać je z pozostałymi składnikami spodu. Wyłożyć go do małej okrągłej formy o średnicy 15 cm. Piec 5 minut w temperaturze 200 st C. Zostawić do całkowitego ostygnięcia.
Masa: Posiekać czekoladę. Śmietankę doprowadzić do wrzenia i wlać ją do posiekanej czekolady. Mieszać do momentu, ża powstanie głądka masa, dodać żółtko i jeszcze wymieszać. Wylać masę na spód i wstawić do lodówki na 2 godziny.
Sos malinowy: Maliny zmiksować, stopniowo dodawać cukier puder aż do osiągnięcia pożądanej słodkości
Uwagi Liski: Piekłam z 1 i 1/2 porcji, masło do masy wmieszałam na końcu, już po zdjęciu garnuszka z ognia. Użyłam śmietany 30% Piątnicy.
Ostatnią edycję dokonał moderator: