Czeskie pierniczki tradycyjne

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
obejrzałam cały wątek, wzruszyły mnie te misterne koronki na pierniczkach.
Nie planowałam w tym roku pieczenia pierniczków ze względu na brak czasu, ale jak widzę te śliczności, to aż mi żal... Może jednak dzisiaj wieczorem przygotuję ciasto?

Iva

Member
Wrz 13, 2004
9,428
1
0
duende @ 14 Dec 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1061555obejrzałam cały wątek, wzruszyły mnie te misterne koronki na pierniczkach.
Nie planowałam w tym roku pieczenia pierniczków ze względu na brak czasu, ale jak widzę te śliczności, to aż mi żal... Może jednak dzisiaj wieczorem przygotuję ciasto?
mogłabym napisać to samo co Ty
nie planowałam pieczenia pierników bo i czasu nie mam i święta w tym roku nie będą swiąteczne (nie wyrobiliśmy z remontem pokoju i kolacja wigilijna będzie w kuchni, a w 1 i 2 dzień świąt będziemy z mężem pracować)
ale te pierniczki muszę zrobić
dzisiaj przygotuję ciasto

Tina86

Member
Lut 1, 2009
3,200
8
38
Ja też miałam nie robić, bo zrobiłam już jedną porcję z innego przepisu i myślałam, że u nas to pierniki jednak słabo idą, więc wystarczy, a tu już ich prawie nie ma, więc przed chwilą zagniotłam ciasto na te pierniczki.

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
4,371
1,782
113
khm, nie myslalam, ze to jest takie wciagajace....

0730ae8ca5c5.jpg

ae3fa1b14c7f.jpg

46f0c25e3579.jpg

Ostatnią edycję dokonał moderator:

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Widzę, że nie ma mojego postu sprzed godziny... Ciągle mam przerwy na łączu...

Elka, ależ się zawzięłaś na lukrowanie
icon_smile.gif
ale ładnie Ci to wychodzi... Metodę nakładania lukru znam ale ten cieniowany kwiatek z listkami wygląda uroczo
icon_smile.gif
Tak szybko to robisz, to pewnie masz pomocnicę
icon_smile.gif

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
4,371
1,782
113
Mihrunnisa z tym rozkiem to moze sprobuj z trojkąta kręcic? podobnie tak jest dobrze (chociaz ja to to tylko z prostokata krece i trzyma sie
icon_smile.gif

h-elen, dzieki
icon_smile.gif
troche się wzięlam... musze jeszcze sobie technologie do konca dopracowac, bo mnie te brzegi nie podobaja, jak na pierwsze pierniki to mozna eksperymentowac
icon_smile.gif
A moja pomocnica to sobie pierniczki robi
icon_smile.gif
ale robimy razem, to zawsze prędzej i weselej
icon_smile.gif

Asiulek

Member
Lis 7, 2006
602
0
0
Te pierniki to absolutny fenomen!!!!!!! Od 7 lat robiłam pierniki z mojego przepisu, który jest bardzo pracochłonny, ale wydawał się idealny. Te pierniki są łatwe, szybkie i co najważniejsze PYSZNE!!!!!!!!!! Miałam robić domki, ale niestety praca powoduje, że czasu brak
icon_sad.gif
Szybko zrobiłam pierniki i już wiem, że na stałe wchodzą w świąteczne coroczne wypieki. Bardzo dziękuję za przepis. Dzisiaj lukrowanie
icon_smile.gif

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,306
383
83
duende @ 14 Dec 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1061555obejrzałam cały wątek, wzruszyły mnie te misterne koronki na pierniczkach.
Iva @ 14 Dec 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1061566mogłabym napisać to samo co Ty
nie planowałam pieczenia pierników bo i czasu nie mam i święta w tym roku nie będą swiąteczne (nie wyrobiliśmy z remontem pokoju i kolacja wigilijna będzie w kuchni, a w 1 i 2 dzień świąt będziemy z mężem pracować)
ale te pierniczki muszę zrobić
dzisiaj przygotuję ciasto
Tina86 @ 14 Dec 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1061594Ja też miałam nie robić, bo zrobiłam już jedną porcję z innego przepisu i myślałam, że u nas to pierniki jednak słabo idą, więc wystarczy, a tu już ich prawie nie ma, więc przed chwilą zagniotłam ciasto na te pierniczki.
Mam nadzieję, że będziecie zadowolone z tych pierniczków.
icon_smile.gif

Asiulek @ 15 Dec 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1062099Te pierniki to absolutny fenomen!!!!!!! Od 7 lat robiłam pierniki z mojego przepisu, który jest bardzo pracochłonny, ale wydawał się idealny. Te pierniki są łatwe, szybkie i co najważniejsze PYSZNE!!!!!!!!!! Miałam robić domki, ale niestety praca powoduje, że czasu brak
icon_sad.gif
Szybko zrobiłam pierniki i już wiem, że na stałe wchodzą w świąteczne coroczne wypieki. Bardzo dziękuję za przepis. Dzisiaj lukrowanie
icon_smile.gif
Asiulek, cieszę się, że smakują Ci te pierniki.
icon_smile.gif

Elka, widzę, że wciągnęłaś się na dobre.
icon_smile.gif

Kamila, domek śliczny, a Gaba pewnie miała dużo radości przy jego sklejaniu?
icon_smile.gif

sabinal

Member
Lip 6, 2007
730
0
0
I potwierdza się powiedzenie - Jaka mama taka córka. Gabi zasługuje na wieeeelkie pochwały. W porównaniu z nią to moim wiele brakuje.
cry_1.gif

Iva

Member
Wrz 13, 2004
9,428
1
0
pierniczki upieczone. wyszły super
tylko wczorajszy lukier okazal się wielką porażką, ale wiem, to chyba wina cukru pudru. Byl jak kamień, ledwo go przesiałam
baa.gif
Nie rozpuścil sie w bialkach, czuć było grudki
baa.gif
przez to nie dal sie równo rozprowadzić na pierniczkach. Ale Ola miala tak wielką ochotę na lukrowanie, że musiałyśmy zrobić chociaż część. Dzisiaj kupie nowy cukier i zrobimy resztę

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,306
383
83
W niedzielę trochę lukrowałam, ale dopiero dzisiaj zrobiłam zdjęcia nowym piernikom. Miałam ich w ogóle nie pokazywać, bo mało przypominają sowy
rofl.gif
Pomyślałam jednak, że te zdjęcia nie bardzo udanych pierników, ucieszą niektóre osoby.
icon_mrgreen.gif
Widzicie, mnie też nie zawsze wychodzi lukrowanie!
icon_mrgreen.gif

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
Moim zdaniem to piękne i bardzo sowiaste sowy!
Nie sposób się do nich nie uśmiechnąć.
icon_smile.gif

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,306
383
83
Joasiu, dobrze, że chociaż Ty dostrzegasz w nich sowy, bo ja i moje dzieci widzimy skrzyżowanie sowy i orła.
rofl.gif

Sikorka wyszła trochę lepiej:)

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
Sikorka urocza. Masz talent, dziewczyno, a dzieci szczęście, że mają taką zdolną mamę.
icon_smile.gif

Gałązka w tle mnie zaciekawiła - to chyba nie dzika róża?

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy