Czudu - uzbeckie pierozki z dynia*

doris71

Member
Lis 9, 2008
9,365
0
0
wink.gif
Zapomiałam dodać że zostało mi ciasta już powałkowanego na pierogi. Usmażyłam takie krążki, a polane syropem klonowym spowodowały tęsknotę za baklavą
biggrinflip.gif
. W sobotę powtórka.
banana.gif
 

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,558
25
38
podbijam:) dzis byly czudu, poprostu pyyyychoooota!!
lecker.gif
lecker.gif
ciasto mi wyszlo idealne, takie z pecherzykami, warstwowe i chrupiace, mniam!
 

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
4,371
1,780
113
Reniu, dzięki!!!!
I foteczkę nową dam :)
A filmik to już na instagramie proszę obejrzeć :)
M.in. czeczeńskie czudu sã myte. To znaczy, po usmażeniu na suchej patelni od razu są płukane, smarowane masłem i składane jedno na drugim. I potem są krajane :) a dagestańskie jeszcze inne.. zresztą, oryginalne czudu pochodzą właśnie z Dagestanu :) a potem rozeszły się po calym Kaukazie i Azji Środkowej :)
. 20231013_101922.jpg 20231013_101935.jpg
 
Ostatnia edycja:

janie

Well-known member
Paź 23, 2004
3,825
1,592
113
Jak twoje czudu Aniutko? Pewnie z dynią ...:lecker:
 

Aniutka

Well-known member
Maj 11, 2008
2,416
2,349
113
Pyszne były, z dynią. Jedyna zmiana u mnie to podsmażenie dyni z cebulą na nadzienie, w oryginale daje się (o ile dobrze pamiętam) surową.
 
  • Love
  • Like
Reakcje: janie i Kokos
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy