- Sty 27, 2006
- 4,370
- 1,776
- 113
Czudu - uzbeckie pierozki z dynia
Przepis pochodzi z netu - byl i na kuking.net i na GoodCook.ru, a moze i jeszcze gdzies
Ciasto
1 szk. wrzatku
2 szk. maki
2 l.st. oleju
1 l.h. soli
nadzienie
1 szk. tarkowanej na tarce z duzymi oczkami dyni
1 srednia cebula
sol, pieprz
1 lyzka cukru
Make przesiac, wsypac sol i wlac olej. Wymieszac, a potem zaparzyc wrzatkiem. Jak troche przestygnie, zagniesc ciasto. Niech polezy z 30 min.
Dla nadzienia cebule drobno posiekac, wymieszac z dynia, doprawic sola, pieprzem i cukrem.
Ciasto rozwalkowac cienko - ok. 2 mm. Wykrawac duze kregi - ok. 18-20 cm w diametrze. Plasko rozlozyc nadzienie na jedne polowce kregu, przykryc i zacisnac brzegi widelcem. Smazyc w rozgrzanym oleju.
Ciasto jest bardzo dobre - mozna smazyc te pierozki z lubym nadzieniem
- na slodko lub wytrawnie
Przepis pochodzi z netu - byl i na kuking.net i na GoodCook.ru, a moze i jeszcze gdzies

Ciasto
1 szk. wrzatku
2 szk. maki
2 l.st. oleju
1 l.h. soli
nadzienie
1 szk. tarkowanej na tarce z duzymi oczkami dyni
1 srednia cebula
sol, pieprz
1 lyzka cukru
Make przesiac, wsypac sol i wlac olej. Wymieszac, a potem zaparzyc wrzatkiem. Jak troche przestygnie, zagniesc ciasto. Niech polezy z 30 min.
Dla nadzienia cebule drobno posiekac, wymieszac z dynia, doprawic sola, pieprzem i cukrem.
Ciasto rozwalkowac cienko - ok. 2 mm. Wykrawac duze kregi - ok. 18-20 cm w diametrze. Plasko rozlozyc nadzienie na jedne polowce kregu, przykryc i zacisnac brzegi widelcem. Smazyc w rozgrzanym oleju.
Ciasto jest bardzo dobre - mozna smazyc te pierozki z lubym nadzieniem

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: