Dacquoise jak od Sowy, a nawet lepsze ;)

sabuto

Member
Mar 23, 2012
6,305
0
36
Dzięki Dziuniu
bussi.gif
Już przepadłam właśnie kombinuję gdzie wcisnąć żółtka żeby upiec z białek znowu
icon_mrgreen.gif
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Ja zazwyczaj zbieram białka i mrożę, czasem potrzebne są same żółtka i szkoda wyrzucać białka, więc mrożę, nawet porcjuję je tak, żeby było akurat do dacquoise
icon_mrgreen.gif
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Połowa zjedzona
icon_razz.gif
reszta na jutro
fiesgrins.gif

Jednak w moim piecu powinno się krócej bezy piec,
są suche bez pianki i bardzo łamliwe były podczas przenoszenia
góra mi się prawie rozprysnęła w rękach ale idealnie spadła na krem
icon_lol.gif
 

Załączniki

  • sowa1.jpg
    sowa1.jpg
    50.2 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Jaco

Member
Gru 5, 2004
6,655
1
0
A z ilu białek piekłaś? Na zdjęciu Twoje bezy wyglądają na cieniutkie bardzo, moze za mało białek albo za cienko rozsmarowane i dlatego pianki nie masz?
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Jaco @ 31 Dec 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1384536A z ilu białek piekłaś? Na zdjęciu Twoje bezy wyglądają na cieniutkie bardzo, moze za mało białek albo za cienko rozsmarowane i dlatego pianki nie masz?
Robiłam 6 białek ale źle ubiły mi się, z cukrem pudrem ubijałam i nie była taka puuufff,
zawsze bezę robiłam ze zwykłym cukrem i piana jest genialna, no coś mnie podkusiło z tym pudrem chyba lenistwo wzięło górę
fiesgrins.gif

ale to nic i tak jest genialne
icon_razz.gif
 

Daderma

Member
Lut 7, 2012
76
0
0
Zrobiłem- faktycznie genialne, zupełnie co innego niż Pavlova.
Białka 12 szt. ubite z cukrem pudrem 350 g. gęstość miały wzorową.
Jeśli piana nie jest sztywna jak ,,pal Azji" to klapa murowana.
Do dopracowania mam pieczenie bezy.
Ale muszę przyznać że efekt nawet mnie zaskoczył, nie wspominając już o poczęstowanych.
Dodam tylko że rozpuszczalną kawę dodałem bezpośrednio (przed ubiciem) do śmietanki kremówki 30% Zotta(2x200g.)ubiłem ,dodałem 250g. mascarpone Epiu ( Piątnica imho jest zbyt rzadka) i 1 usztywniacz do śmietany dr.Oetkera
pozdrawiam
 

ajaj

Active member
Wrz 17, 2008
1,675
26
48
Daklas_1.JPG

Dobre. Sama nie wiem czy to lepsze czy Pavlova
 

Załączniki

  • Daklas_1.JPG
    Daklas_1.JPG
    104.3 KB · Wyświetleń: 5
Ostatnią edycję dokonał moderator:

emil22

Member
Sty 9, 2013
1
0
0
Witam , mam pytanie.
Znalazłam przepis na krem maślany z czekoladą białą lub mleczna ktoś prosił o przepis na biszkopt , ja szukałam długo
icon_smile.gif
ale nie znalazłam
icon_sad.gif
można prosić o podanie bede wdzieczna
emiska22@wp.pl
 

Graz

Member
Gru 2, 2004
13,816
1
38
Się bezy suszą. Zobaczymy. Nie osiagnełam efektu krojenia nożem, ale i tak jak na moje mozliwości białka były niemożliwie mocno ubite
icon_smile.gif
a ubijały się z pół godziny.
 

mexikana

Active member
Sty 15, 2008
6,773
28
48
Zapomnialam kupic daktyli
cluebat.gif

Na stanie mam suszone sliwki, zurawine i banany. Co wybrac??
 

mexikana

Active member
Sty 15, 2008
6,773
28
48
Orzechy tez mam, wybor padl na zurawine ;)
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Pyszne! Dziekuje za przepis.

 

Załączniki

  • dacquoise.jpg
    dacquoise.jpg
    92.8 KB · Wyświetleń: 0

mexikana

Active member
Sty 15, 2008
6,773
28
48
Tez dziekuje.
Przepyszne. Kolezanka wczoraj po sprobowaniu mowila, ze kupuja torciki od Sowy, ale tamte nie dorownuja Twojemu, Dziuniu.
Mam jeszcze kawalek, to potem obfoce ;)
 

Szarotka

Member
Kwi 12, 2007
1,293
1
0
Dołączam do podziękowań pyszne chociaż zrobiłam niezupełnie wg przepisu
icon_mrgreen.gif
tzn. masę dałam inną samą bitą śmietanę / zabrakło mascarpone w lodówce
denknach.gif
/, ale następną razą będzie dokładnie jak w przepisie
icon_biggrin.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Moj krem przygotowalam dokladnie jak w przepisie, dodajac kilka lyzek bardzo mocnego espresso - super kombinacja smakowa plus tak rozne struktury: chrupkosc i delikatnosc bezy oraz kremowosc masy nadaja calemu deserowi wyjatkowosci, a gdy dodamy do tego prostote wykonania i mozliwosc zuzycia nadmiaru bialek , to otrzymamy prawdziwa perelke wsrod deserow - dacquoise wpisane na Liste Ulubionych.

Znalazlam tez kiedys przepis na dacquoise w Cook's Illustrated, wyglada i brzmi imponujaco.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy