Dacquoise jak od Sowy, a nawet lepsze ;)

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0

Boshka

Member
Sie 23, 2006
6,400
0
0
Sioniu, juz nawet nie biorac pod uwage faktu, ze znalezc cukiernie robiaca krem z prawdziwego mascarpone a nie z proszku to cud
icon_wink.gif
 

Siedmiokropka

Member
Sty 9, 2008
5,224
1
0
Siedzi w piecu
pinggrins.gif



Edit: mega łatwe ciacho ;) dobre, choć nie mój smak. Nie pasują mi w nim orzechy, ale krem jest pycha!
icon_smile.gif

Z pewnością powtórzę, ale spróbuję z żurawiną i bez orzechów.

2012_11_13_18.03.55.jpg

2012_11_13_18.03.43.jpg

2012_11_13_18.09.16.jpg


Nie bawiłam się w dekoracje - ciasto jest dla nas na spróbowanie.
 

Załączniki

  • 2012_11_13_18.03.55.jpg
    2012_11_13_18.03.55.jpg
    121.2 KB · Wyświetleń: 5
  • 2012_11_13_18.03.43.jpg
    2012_11_13_18.03.43.jpg
    107.7 KB · Wyświetleń: 5
  • 2012_11_13_18.09.16.jpg
    2012_11_13_18.09.16.jpg
    91 KB · Wyświetleń: 5
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Iva

Member
Wrz 13, 2004
9,428
1
0
moje niedzielne
podobno pyszne, niestety nie mogłam jeść



 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Neit

Member
Mar 14, 2006
116
0
0
Bardzo dobre to wyszło. Zdecydowanie będę powtarzać. W ogóle strasznie mi te "śmieci" w bezie pasowały, chociaż zamiast daktyli dałam śliwki suszone. Chyba następnym razem sypnę jeszcze więcej. Miałam też obawy że jak będę dolewać nieubitą śmietaną do mascarpone to nie zgęstnie, ale bardzo ładnie ten krem wyszedł. Kawę sypnęłam bez rozpuszczania w wodzie,

Jak to dobrze że uwielbiam creme brulee przynajmniej nie mam problemów z żółtkami :-D
 

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
A ja teraz zbieram białka od żółtek, które Maćkowi gotuje.
icon_smile.gif
co drugi dzień białko więc co dwa tygodnie mogę robić tort! Ha!
zahnlos.gif
 

olde

Member
Maj 28, 2009
25
0
0
Te ciacho jest niesamowite, robiłam i jadłam je pierwszy raz. Totalna rozkosz dla podniebienia.

A oto moje dzieło.
 

Załączniki

  • zdjęcie.JPG
    zdjęcie.JPG
    2.3 MB · Wyświetleń: 0

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Chciałam dzisiaj robić na jutro, a Sylwester dopiero pojutrze więc jutro się zabiorę do roboty.
Wszystko dzisiaj zakupiłam a jedynie brakuje mi kawy rozpuszczalnej
cry_1.gif
szkoda mi kupować kawę tylko dla jednego deseru
icon_frown.gif

czy mogę dodać takiej z ekspresu i jeśli tak to w jakiej ilości - a może taka płynna zniszcz krem rozrzedzając go?!
cry_1.gif
gruebel_2.gif
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
owieczka @ 25 Dec 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1382876Zrobiłam na Boże Narodzenie- doskonale proste do zrobienia ciasto i pyszne Dziuniu:*
Owieczko, piękne
fiesgrins.gif


kasha @ 29 Dec 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1384166Chciałam dzisiaj robić na jutro, a Sylwester dopiero pojutrze więc jutro się zabiorę do roboty.
Wszystko dzisiaj zakupiłam a jedynie brakuje mi kawy rozpuszczalnej
cry_1.gif
szkoda mi kupować kawę tylko dla jednego deseru
icon_frown.gif

czy mogę dodać takiej z ekspresu i jeśli tak to w jakiej ilości - a może taka płynna zniszcz krem rozrzedzając go?!
cry_1.gif
gruebel_2.gif
Możesz dodać ale zrób taką bardzo mocną i daj nie więcej niż 2 łyżki tak myślę, większa ilość chyba za bardzo rozrzedzi masę
gruebel_2.gif
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Dziuniu serdecznie dziękuję
Język mi ucieka gdy myślę o tym torciku
icon_razz.gif
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
te półtorej godziny z wiatrakiem to nie spali się ta beza?
ratuuunkuuu
anbetung.gif

dopiero wstawiłam
pinggrins.gif
 

sabuto

Member
Mar 23, 2012
6,305
0
36
Ja piekłam nie całe półtorej godziny i od razu po wsadzeniu zmniejszyłam temp na około 110* bo termoobieg podnosi o 10 do 20*
Teraz już wyczułam swój piekarnik i na takiej temperaturze super się upiekło bo poprzednim razem miałam wyższą to mi się zbrązowiły.
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Dziekuję
bussi.gif

Zmniejszyłam do 130 i piekę jednak bez termoobiegu, u mnie 5 minut wystarczy i wszystko się pali,
V. zaczął mnie wołać po 15 minutach, że śmierdzi palonym cukrem to się wystraszyłam i wyłączyłam wiatraka
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy