Dacquoise jak od Sowy, a nawet lepsze ;)

doris71

Member
Lis 9, 2008
9,365
0
0
moja siedzi już ponad 3 godziny, raczej mokra w środku, ten blat który ma być spodem wyjęłam ale papier go nie puszcza, no piękny nie bedzie, suszę dalej
 

doris71

Member
Lis 9, 2008
9,365
0
0
tak termoobieg i 100 stopni,


papier tylko częściowo puścił, mam nadzieję że nie jest trujący bo chyba go bedzie trzeba zjeść
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
Będę podawać jutro po obiedzie - jak myślicie, przełożyć go dziś czy jutro?
Zapomniałam, jak to zrobiłam poprzednim razem....
icon_redface.gif



EDIT:
Chyba zasugerowałam się wpisem Dziuni i zrobiłam w przeddzień:
dziunia @ 24 Jan 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1246440Tort można zrobić dzień wcześniej, dobrze przechowuje się w lodówce.
Ale pewna nie jestem.....



Jaki Wam lepiej smakuje, świeżo przygotowany czy "wczorajszy"?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
ja przeważnie przekładam w dniu spożycia, chociaż u na drugi dzień ( jeśli dotrwa, co raczej rzadko mi się zdarza) też jest dobry i rzeczywiście dobrze się przechowuje. Ale chyba wolę świeży. Ostatnio niosłam do pracy, więc rano w 5 minut ukręciłam krem i przełożyłam, kakao sypnęłam już na miejscu.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,191
2,745
113
Ja przełożyłam wieczorem, a krojony był następnego dnia po obiedzie. Nie zauważyłam, żeby coś było nie tak.
 

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
Doris, długo w tym piekarniku.
Ja dzisiaj dłużej potrzymałam, i trochę mi się beza przesuszyła. Nie była w środku tak wilgotna i przy brzegach zdecydowanie jak beziki, chrupiąca wgłąb. Ale też pyszna.
icon_smile.gif
 

doris71

Member
Lis 9, 2008
9,365
0
0
suszyłam i suszyłam bo wierzch był bardzo gruby, tylkę mam jednak nie odpowiednią i róże nie wyraźne, za radą Ivy odłożyłam bezowej masy żeby tylki nie zapchać daktylami i orzechami i się udało, smak boski, wszystkim smakowało, szczególnie panom,
Dziękuję Iwie
anbetung.gif
za pomoc, bez jej rad poległabym, ja lubię bezę, kocham, ale beza mnie nie lubi
icon_mrgreen.gif
 

Załączniki

  • dacquoise_tort.jpg
    dacquoise_tort.jpg
    92.1 KB · Wyświetleń: 0

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
Ja też tym razem trochę przesuszyłam bezę, bo zapomniałam, że piekę z mniejszej porcji (dwa blaty z pięciu białek a nie jak poprzednio, z dwunastu), ale taka chrupiąca świetnie się komponowała z jedwabistym kremem i bardzo moim gościom smakowała.
Krem zrobiłam z 250 g mascarpone i 330 g świeżej śmietanki 30% z Biedronki. Jak zwykle nie rozpuszczałam kawy w wodzie, tylko do razu ją sypnęłam do mascarpone.
Do blatów poszło pół szklanki orzechów i pól szklanki suszonych wiśni.

dacquoise.jpg

dacquoise1.jpg
 

Załączniki

  • dacquoise.jpg
    dacquoise.jpg
    90.1 KB · Wyświetleń: 7
  • dacquoise1.jpg
    dacquoise1.jpg
    105 KB · Wyświetleń: 7
Ostatnią edycję dokonał moderator:

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
I mój czwarty
icon_mrgreen.gif


I ja kawy nie rozpuszczałam, tylk osypnęłam przed ubijaniem do misy.
Tym razem migdały i suszone śliwki
icon_smile.gif


IMG_0485.jpg

IMG_0496.jpg


Uzależniłam się! Możemy z chłopem zjeść toto z 6 białek prawie na raz!
 

Załączniki

  • IMG_0485.jpg
    IMG_0485.jpg
    499.3 KB · Wyświetleń: 7
  • IMG_0496.jpg
    IMG_0496.jpg
    376.8 KB · Wyświetleń: 7
Ostatnią edycję dokonał moderator:

doris71

Member
Lis 9, 2008
9,365
0
0
my też, mąż stwierdził że "to uzależnia"

ja piekłam z 12 białek i krem też podwójny, następnym razem z póltorej porcji bo podwójna porcja białek prawie wylewała mi się pod koniec ubijania z misy
 

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
Z 6 białek waży jakieś 1,2 kg
białka ok. 200 g - miałam duże jaja - niecałe 4 zł
cukier 300 g - ok. 1 zł
bakalie ok. 150 g - zależy ile i jakie damy - ok. 5 zł
mascarpone 250 g - 4-6 zł albo więcej
śmietanka 250 - 300 g - ok. 3 zł

Koszt składników zależny od tego gdzie je kupimy. Mascarpone kupiłam w Lidlu za 4 złote, a można i za 10 kupić.
Mnie coś koło 20 złotych wyszło ostatnio.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy