Dacquoise jak od Sowy, a nawet lepsze ;)

Jola_A.

Member
Wrz 21, 2006
4
0
0
dziunia @ 26 Oct 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1476099Cukier trzcinowy w takiej ilości nie mógł wg mnie mieć wpływu na bezę, obstawiam tu prędzej niedostateczne ubicie białek plus zbyt wysoka temperatura, bezy pieczone w za dużej temperaturze są gumowe przez to, że cukier się karmelizuje. Ewentualny dłuższy czas pieczenia też może mieć na to wpływ.
temperatura 110 stopni, bialka były ubijane do calkowitego rozpuszczenia cukru (więc odpada), czas pieczenia 2,5 godziny, więc co?to moze byc przyczyną??Chyba ze piekarnik byl za slabo nagrzany do 150 stopni.Mozliwe jest ze to moze byc przyczyną?Beza po pol godzinie była calkiem surowa.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Ubijam białka dłużej niż do rozpuszczenia się cukru, masa ma być wręcz twarda. Poza tym blaty mają być twarde i chrupiące z wierzchu, a w środku piankowe i miękkie, jeśli były gumowe, to jednak nadal stawiam na zbyt krótko ubijane białka. Temperatura piekarnika była raczej ciut za niska, do małych bezów, które mają pozostać białe jest ok, ale do tych blatów ja daję min. 120 stopni plus wiatrak. Chociaż przyczyna może być i tak niewyjaśniona, beza potrafi być kapryśna
icon_wink.gif

Jola_A.

Member
Wrz 21, 2006
4
0
0
masa białkowa byla twarda,dobrze ubita, cieżka do wylozenia, a beza z zewnatrz wyglada idealnie, a w srodku w niektorych miejscach jest pianka, w niektorych przesuszona a w niektorych kawalki twardej gumy. to jest sztuka, nie?!

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,948
2,293
113
Jola_A. @ 26 Oct 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1476106temperatura 110 stopni, bialka były ubijane do calkowitego rozpuszczenia cukru (więc odpada), czas pieczenia 2,5 godziny, więc co?to moze byc przyczyną??Chyba ze piekarnik byl za slabo nagrzany do 150 stopni.Mozliwe jest ze to moze byc przyczyną?Beza po pol godzinie była calkiem surowa.
Ostatnio piekłam z 10 białek. Bałam się, że tyle mi się w misie miksera nie zmieści, więc ubijałam po 5. Pierwsze 5 poszło do piekarnika nagrzanego do 150, a drugie już do chłodniejszego (chyba właśnie 110). I wyszło idealnie.

Tina86

Member
Lut 1, 2009
3,200
8
38
Tina86 @ 19 Oct 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1474852Pomocy, robiłam dacquise już trzy razy, za każdym razem bezy były idealne, a dzisiaj mi nie wyszły, ubite było dobrze, siedzą w piekarniku już 2 godziny i są miekkie, oprócz tego są ciemniejsze niż zawsze, czego to może być przyczyna? Stwardnieją jeszcze?
No i drugi raz mi wyszło to samo, wcześniej zawsze było ok, zastanawiam się czy winą mogły być daktyle, te dwa ostatnie razy były z innymi, kurcze zniechęciłam się bardzo, bo mieliśmy z mężem straszną ochotę na dacquise.

Aniks

Member
Paź 31, 2004
1,828
0
0
Uwielbiam, uwielbiam i już. Dziś nastał ten dzień, że po raz kolejny zrobiłam, wszyscy go u mnie lubią
icon_smile.gif

Nie zawsze jest idealna beza i zupełnie nie wiem od czego to zależy. Dziś świetnie ubite białka, ciężko było przekładać na blachę, nawet nic a nic nie rozjechała się podczas pieczenia a w niektórych miejscach ( tzn tylko miejscami) jest gumowata (ciągnąca) hm...
Ale i tak jest pyszne!!! Tak jak i Pavlova.

Załączniki

• dacquoise1.jpg
    dacquoise1.jpg
    61.5 KB · Wyświetleń: 1
  • dacquoise3.jpg
    dacquoise3.jpg
    52 KB · Wyświetleń: 1
  • dacquoise4.jpg
    dacquoise4.jpg
    52.4 KB · Wyświetleń: 1

Tina86

Member
Lut 1, 2009
3,200
8
38
Tina86 @ 16 Nov 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1480560No i drugi raz mi wyszło to samo, wcześniej zawsze było ok, zastanawiam się czy winą mogły być daktyle, te dwa ostatnie razy były z innymi, kurcze zniechęciłam się bardzo, bo mieliśmy z mężem straszną ochotę na dacquise.
No i odkryłam powód dlaczego nie wychodziła mi beza.
dump.gif
Przestawiła mi się waga, zamiast kg miałam ustawione funty i dawałam za mało cukru. W sobotę wyszła idealna.

MarthaB

Well-known member
Kwi 9, 2009
3,007
274
83
ja ostatnimi czasy robię tylko bezy dla moich dzieci, ale jakaś pawllowa, albo dacquiose mnie kusi...

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Ja od lat robie Pavlova jako tort na urodziny moich bliskich (kazdy ja kocha) i tak mysle, ze na moje urodzinki pod koniec grudnia zrobie to ciacho dla wyprobowania. Wyglada pieknie!

Vidarka

Member
Kwi 4, 2007
6,637
0
0
Swiateczny z prazonymi orzechami wloskimi i sliwkami kalifornijskimi

002.JPG

Załączniki

• 002.JPG
    002.JPG
    132.5 KB · Wyświetleń: 6

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy