Dacquoise jak od Sowy, a nawet lepsze ;)

puella

Member
Mar 2, 2007
780
0
0
Joanno, Dziuniu dziekuje bardzo.
Wydrukowalam juz sobie w duzym powiekszeniu
icon_biggrin.gif

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
1
0
Jeszcze jeden do kolekcji
Dacquoise.JPG

Muszę jednak przyznać, że jest niemiłosiernie słodki i powtórki chyba już nie będzie.

Załączniki

• Dacquoise.JPG
    Dacquoise.JPG
    408.7 KB · Wyświetleń: 12
Ostatnią edycję dokonał moderator:

owieczka

Active member
Wrz 17, 2004
1,444
25
48
Dziuniu, bardzo chciałam zrobić zdjęcie przekroju i wykrojonego osobnego kawałka tortu...niewykonalne! na stole śweiątecznym było mnóstwo ciast ale wszyscy jednocześnie rzucili się na Dacquoise!

Dziuniowy tort kroi się lepiej niż ten z Sowy czyli można ukroić mniejsze kawałki tylko, że w tym przypadku nikt nie chce mniejszych kawałków bo smak jest niepowtarzalny i każdy chce więcej.

W sam raz słodki, konsystencja kremu idealna- wystarczająco zwarta, beza chrupiąca, wygląd niezwykle elegancki i apetyczny, doskonałe ciasto, doskonałe! Nic nie zostało....cały tort poszedł w ramach dokładkowania nieustannego w ciągu może 15 minut
rofl.gif

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
Robiłam ten tort dwa razy. Za pierwszym ubiłam pianę na lukier. Coś mam na bakier z ubijaniem białek.
Jednak za drugim razem udało sie koncertowo i jako pierwsze z ciast zniknęło ze stołu.

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Bardzo ładne, owieczkowe w szczególności
fiesgrins.gif

Europa, możesz jeszcze spróbować wersji z owocami, wtedy bezę pieczesz jak pavlovą, czyli bez daktyli i orzechów, w połączeniu z kwaśnymi owocami wydaje się mniej słodkie.

Syl, jak na lukier Ci się ubiła, że tak sztywno? I nie dała się taka upiec?

Jeszcze dodam, że białka muszą być ubijane dość długo, masa ma być sztywna i lśniąca, w przeciwnym wypadku otrzymamy omlet zamiast bezy (gdzieś w innym wątku ktoś pisał o omletach właśnie
icon_wink.gif
) Sama dwa razy tak właśnie ubiłam białka kiedyś na początku, ten omlet jest wstrętny i nie daje się w ogóle zjeść
icon_wink.gif

moni20

Member
Lis 18, 2007
3,319
1
0
To jak wszyscy ze zdjeciami to wszyscy
icon_smile.gif

ciasto1.jpg

ciasto2.jpg

Załączniki

• ciasto1.jpg
    ciasto1.jpg
    91.7 KB · Wyświetleń: 10
  • ciasto2.jpg
    ciasto2.jpg
    91.9 KB · Wyświetleń: 10

_Gonia_

Member
Mar 25, 2010
249
0
0
Myślicie, że można upiec bezy wcześniej (poniedziałek) a tort dokończyć (przełożyć i udekorować) w sobotę rano?
Czy pieczecie bezę w termoobiegu na dwóch pietrach, czy każdą osobno (jednak pieczenie i studzenie jest czasochłonne i zastanawiam się jak to sobie zorganizować; a może upiec jeden blat jednego dnia, a drugi na drugi dzień.
Nie jestem specjalistą od bezy, ale kusi mnie ten torcik, choć z drugiej strony chetnie zrezygnowałabym z bakalii i innych owoców.

_Gonia_

Member
Mar 25, 2010
249
0
0
Przepraszam; doczytałam z pieczeniem jednoczesnym obu blatów. Pytania jak długo mozna przechowywac upieczony blat aktualne
icon_wink.gif

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Ta beza nie jest taka jak małe bezy, bezy są suche całe, czasem mają lekko ciągnący się środek. Tu, beza jest na zewnątrz twarda i chrupiąca ale w środku miękka i piankowa, dlatego też nie wiem jak się zachowa przechowywana tyle czasu. Spróbować możesz, trzeba ją szczelnie zapakować i trzymać w suchym i chłodnym miejscu, ale nie wiem w jakim stanie dotrwa, bo tyle czasu nigdy jej nie trzymałam, może ktoś inny będzie miał takie doświadczenia
icon_smile.gif

A z dodatków możesz tez zrezygnować, albo możesz je zmienić, dopasować do swojego smaku.

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Myślę, że godzinę musiałyby posiedzieć, jak będą już twarde z wierzchu (możesz popukać palcem, nie są bardzo gorące) i nieco zaczną ciemnieć, to znaczy, że są gotowe
icon_smile.gif

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
ja robiłam w czwartek dla kolegi ( w nagrodę za "milion w minutę")-wyszło piękne i pyszne, a dziś znów dla koleżanki-na rocznicę ślubu zamówiła
icon_smile.gif

Zaczynam się zastanawiać czy nie zacząć zarabiać na tym cieście
denknach.gif
tylko nie wiem ile wart taki tort
icon_wink.gif

dzisiejszy:

Dacquoise_098.jpg

Załączniki

• Dacquoise_098.jpg
    Dacquoise_098.jpg
    46.4 KB · Wyświetleń: 10

sliwonsylwia

Member
Sty 15, 2009
10
0
0

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy