Dacquoise jak od Sowy, a nawet lepsze ;)

sliwonsylwia

Member
Sty 15, 2009
10
0
0
A tu mój rozkrojony
icon_smile.gif
smakuje wyśmienicie
icon_smile.gif

Załączniki

• 21042012493.jpg
    21042012493.jpg
    427.6 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

adrijah

Member
Maj 18, 2007
2,668
16
38
Dziuniu moja Mama Cię ozłoci
icon_mrgreen.gif
to jej ulubiony tort
icon_mrgreen.gif
co prawda nie kupowała go u Sowy nigdy, ale gdzie indziej znalazła pyszny
icon_smile.gif

Zapisuję do zrobienia na Jej urodziny
icon_smile.gif

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
Zastanawiam się, o ile można zmniejszyć ilość cukru w bezie bez szkody dla efektu końcowego, bo jednak upiornie słodka wychodzi.
Moi panowie nieodmiennie zachwyceni, bo kochają takie obrzydliwie słodkie słodkości, ale sama bym jednak tę słodycz nieco ograniczyła....
Jak myślisz, Dziuniu?

Ostatnią edycję dokonał moderator:

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Niestety raczej zawsze daję 50 g cukru na jedno białko, ale zdaje się, że Maryna daje mniej cukru z tego co pamiętam i też się beza udaje, tylko nie wiem o ile mniej. Ja ostatnio piekłam z 8 białek dwa blaty i dałam 350 g cukru, bo akurat więcej nie miałam wyszło jak zawsze, więc na pewno można tę ilość zmniejszyć.

_Gonia_

Member
Mar 25, 2010
249
0
0
Ja zrobiłam z ilością jak w przepisie i było ok (jakby nie patrzeć to beza a beza z natury rzeczy jest słodka). Tymniemniej krem z serkiem mascarpone przełamuje słodycz bezy i jest naprawdę dobre. Zdjęcie mi nie wyszło, ale wyglądała i smakowała super.

mexikana

Active member
Sty 15, 2008
6,773
28
48
Jesli potrzebuje dacquoise w niedziele, to musze robic w sobote czy moge wczesniej?

trzkasienka

Member
Wrz 15, 2005
4,188
0
0
swietny przepis, robilam z 8 bialek, zachowujac ilosc cukru podana w przepisie. Mase zrobilam z podwojnej porcji- dodajac tylko jedna lyzeczke kawy. Nie zalowalam truskawek- smakowalo nawet mojemu mezowi, ktory nie przepada za beza....

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
mexikana @ 12 Jun 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1301753Jesli potrzebuje dacquoise w niedziele, to musze robic w sobote czy moge wczesniej?
Ups, dopiero teraz zauważyłam
icon_redface.gif
Ale może jeszcze nie upiekłaś blatów
fiesgrins.gif
Ja zazwyczaj blaty piekę dzień wcześniej, a przekładam w dniu jedzenia rano - piszę o tej wersji bakaliowej, bo taką z truskawkami, czy innymi owocami to staram się jak najpóźniej składać, ale blaty zawsze można dzień, dwa wcześniej upiec.

trzkasienka @ 12 Jun 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1301787swietny przepis, robilam z 8 bialek, zachowujac ilosc cukru podana w przepisie. Mase zrobilam z podwojnej porcji- dodajac tylko jedna lyzeczke kawy. Nie zalowalam truskawek- smakowalo nawet mojemu mezowi, ktory nie przepada za beza....
Bardzo się cieszę
icon_smile.gif
I bardzo często właśnie słyszę, że osobom, które bezy nie lubią to ciasto bardzo smakuje
icon_smile.gif

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,948
2,293
113
Przebiłam dzisiaj masę
baa.gif
. Drugą ubijałam bardzo asekuracyjnie i chyba ubiłam nieco za słabo, ale goście i tak zachwyceni.

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
nie wpadłam wcześniej na to cudo
lecker.gif
lecker.gif
lecker.gif

mam żurawinę
fiesgrins.gif
ktra będzie robiła za daktyle jak u Beatki
icon_lol.gif

czy musowo musi być mascarpone?
cry_1.gif
może być jakiś tani serek czy nie bardzo?

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Mascarpone nie zastąpisz żadnym innym serkiem, efekt i smak będzie zupełnie inny. Pudełko 250 g mascarpone z Piątnicy kosztuje w Biedronce niecałe 5 zł, lidlowskie mascarpone też w podobnej cenie jest, tu wystarczy jedno takie pudełko. Ewentualnie możesz dać samą kremówkę, tzn. zamiast mascarpone dać dodatkowe 250 ml śmietany ale efekt też będzie inny.

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,948
2,293
113
Biedronkowe jest z Piątnicy? Wydaje mi się, że na moim pudełku było napisane, że wyprodukowano we Włoszech.

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
A, kiedyś było z Piątnicy, możliwe, że teraz jest inaczej bo przecież marka zmieniona, teraz to ichnie Sottile gusto, czy jakoś tak. W każdym razie cena nadal poniżej 5 zł
icon_wink.gif

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
dziunia @ 24 Aug 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1335275Mascarpone nie zastąpisz żadnym innym serkiem, efekt i smak będzie zupełnie inny. Pudełko 250 g mascarpone z Piątnicy kosztuje w Biedronce niecałe 5 zł, lidlowskie mascarpone też w podobnej cenie jest, tu wystarczy jedno takie pudełko. Ewentualnie możesz dać samą kremówkę, tzn. zamiast mascarpone dać dodatkowe 250 ml śmietany ale efekt też będzie inny.
Dziuniu dziękuję, no szkoda, że nie ma zastępcy
icon_mrgreen.gif

ze śmietaną to będzie prawie jak Pavlova
icon_razz.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy