Dacquoise z czekoladowym kremem ganache

Małgoś.dz.

Member
Paź 25, 2004
4,687
1
0
No prawdę mówiąc wcale nie musi byc czekoladowe (Sowa ma białe). To była luźna myśl.

Małgosia, zrobi, zrobi, spokojnie. :mrgreen:
W tej chwili zaintrygowało mnie mascarponowe, dlatego drążę temat.
Qrcze, a jakby pożenić te pomysły i do mascarpone dodać kawy? :denknach: Byłoby dacquoise a'la Sowa i Malgosimi w jednym. :mrgreen:

Pomysły! Proszę o pomysły!

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Małgoś, moje nie jets kawowe - tylko czekoladowo kawowe - z samą kawą byłoby dość okropne

to jest z pierwszego lepszego przepisu na dacquoise z mascarpone z netu - o stąd http://www.greatchefs.com/east%20dessert%2...e_dacquoise.htm

Mascarpone Filling
6 ounces bittersweet chocolate, chopped
1 tablespoon instant espresso powder
1/3 cup strong brewed coffee
1 cup (2 sticks) unsalted butter at room temperature
3 egg yolks
1 teaspoon vanilla extract
2 cups mascarpone cheese

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
acha i z tymi spodami Dziunia i Syl mialy problemy - moze sprobuj chociaz spody zrobic z ,,mojego" czyli Nicka Malgieri (guru ciastowy to jest)

Małgoś.dz.

Member
Paź 25, 2004
4,687
1
0
Małgoś, moje nie jets kawowe - tylko czekoladowo kawowe - z samą kawą byłoby dość okropne
:mrgreen:
No kawowo - czekoladowe, a ja skrótem myślowym poleciałam. :oops:

Czy z samą kawą byłoby okropne - to też nie do końca pewne. Tiramisu okropne nie jest. ;)

Qrcze, a w tym przepisie z netu jaja (znaczy żółtka) jednak są...

Myśl, myśl, myśl... :gruebel: (tak filozoficznie ostatnio moje dziecię gada, pukając sie w główkę :mrgreen: ).

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Małgoś, ale ja nie mówię o mascarpone z kawą, tylko o tym ,,moim" z kawą

jajka bym po prostu pominęła. A moze krem mascarponowy - jak w torciuku (BOSKIM) bajaderki

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
nie, dobrze napisałam
icon_razz.gif

Poprzednio jak o niej wspomniałam, to Johasia tez pomylke węszyła
,,Znając Malgosimi, to pewnie myślała o tarcie z ricottą. "

a przepis jest tu http://www.mniammniam.pl/p.php?p=5324

składniki
Ciasto:
350g ciasta francuskiego
1 bialko
1/4 szklanki cukru
1/2 szklanki zmielonych orzechow laskowych

Krem:
2 szklanki truskawek
225g serka mascarpone
1/3 szklanka cukru
sok z 1/2 cytryny
2 lyzki rumu
zelatyna (na 2 szklanki wody, nie wiem jaka to bedzie ilosc - u mnie jest to okolo 1 lyzki)
2 szklanki smietanki kremowki

sposób przygotowania
Ciasto podzielic na 3 rowne czesci, rozwalkowac i z kazdej wyciac krazek wielkosci 24 cm. Ulozyc na blasze i piec przez 15 minut w temperaturze 180ºC. W tym czasie bialko ubic na sztywna piane, pod koniec ubijania dodawac stopniowo cukier i ubijac az masa bedzie bardzo sztywna i szklista. Wsypac zmielone orzechy i wymieszac.
Podpieczone blaty lekko przestudzic i posmarowac beza. Wstawic ponownie do piekarnika i piec do lekkiego zrumienienia, okolo 10-15 minut. Calkowicie wystudzic przed przelozeniem.

Krem:
Umyte truskawki zmiksowac w malakserze lub blenderze, dodac mascarpone, cukier, rum i sok z cytryny. Zelatyne przygotowac zgodnie z instrukcja na opakowaniu, dodac do truskawek.
Uibc kremowke na sztywno i delikatnie wymieszac z masa truskawkowa. Wstawic do lodowki az masa lekko stezeje. Przelozyc blaty masa - kladac na kazdy 1/3 kremu. Udekorowac truskawkami.

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
zgadza sie, ale bajaderkę pytałam kiedys o to, cyz moge wklejać i nie ma nic przeciwko oczywiście
icon_smile.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy