Deser cytrynowy

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,998
1
0
Dzieło męża mego wg książki „Ramsay’s Best menus”
http://www.amazon.co.uk/Ramsays-Best-Menus...y/dp/1844009157

300 ml śmietany kremówki
75 g cukru
Sok z 1 lub 2 cytryn
Do dekoracji – skórka, pestki granata.. co kto lubi. Ramsay niczym nie dekorował

Śmietanę wlać do niedużego garnka, wsypać cukier, podgrzewać aż się rozpuści ciągle mieszając.
Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 3 minuty, nadal ciągle mieszając.
Zdjąć garnek z gazu i wlać sok z 1 cytryny, taaaak.. nadal ciagle mieszając.
Całość powinna od razu zacząć gęstnieć. Spróbować i Ew. wlać sok z drugiej cytryny.
Lekko ostudzić
Przelać do szklanek / kieliszków / miseczek. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 3 godziny.

Mąż kazał napisać, że to proste jak budowa cepa. To piszę :D
163091_127195907348050_753729_n.jpg
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

mexikana

Active member
Sty 15, 2008
6,774
28
48
Mozna go zrobic dzien wczesniej, czy raczej nie bardzo?
 

mexikana

Active member
Sty 15, 2008
6,774
28
48
Dziekuje. Zrobie dzis na probe.
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Smaki teoretycznie moje
icon_smile.gif
ale mam pytanie, Marghe, co z tego wychodzi? Mam na myśli strukturę i konsystencję. To deser do picia czy wyjadania łyżką?
Dodanie cytryny do ciepłego mleka natychmiast zmienia je w grudkowy "kefir". A tu?
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Dziękuję za odpowiedź
icon_smile.gif
 

doris71

Member
Lis 9, 2008
9,365
0
0
jakie to ma być gęste, takie jak śmietana czy nie bardzo, mieszam i czekam ale taki raczej rzadki jest nie kremowy
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Doris, ja zrozumiałam,że to zgęstnieje dopiero po wychłodzeniu, jak postoi te 3 godziny w lodówce
gruebel_2.gif
 

doris71

Member
Lis 9, 2008
9,365
0
0
a no może, to zobaczymy, nie bardzo rozumiem co tu jest "zagęstnikiem" tej śmietany, Mała_Mi dziękuję
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0

doris71

Member
Lis 9, 2008
9,365
0
0
deser jest smaczny, porcje nie wszyscy pochłoneli ale i tak udany debiut, konsystencja trochę jak serek homogenizowany, gładka
 

Załączniki

  • deser_cytrynowy.jpg
    deser_cytrynowy.jpg
    62.5 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy