- Kwi 9, 2009
- 115
- 0
- 0
PRZEPIS NA PANEER
Paneer zawsze robię sama, w domu. Jest po prostu przepyszny (jako dodatek do sałatek, kanapek, zup (!) i dań głównych). A ten przepis będzie wstępem, bo w najbliższym czasie zamierzam podać parę ciekawych przepisów z dodatkiem paneer.
Ten i kolejne przepisy, które podam, pochodzą z książki
"Szczypta smaku... Indie", P. Wickramasinghe i C. S. Rajah.
Otrzymamy ok 420 g. twarogu.
Składniki:
2 litry mleka (nim bardziej tłuste, tym lepiej)
4 łyżki soku z cytryny (może być cytrynka ROLNIKA)
Przygotowanie:
Zagotować mleko, zmniejszyć ogień i dodać sok z cytryny. Mieszać, co jakiś czas potrząsać. Gotować, aż wytrąci się serwatka, a mleko się scali (będzie pływać po wierzchu, a pod spodem będzie woda). Wylewamy na bawełnianą ściereczkę ułożoną w durszlaku. Zalać zimną wodą, następnie zebrać brzegi i wycisnąć. Ponownie przepłukać, żeby odcedzić serwatkę. Po wyciśnięciu (pamiętajmy, że twaróg ma być soczysty, a nie suchy), mocujemy nad zlewem i pozostawiamy na kilka godzin. Ciężar twarogu sprawi, że powoli wycieknie cały nadmiar płynu i twaróg stanie się bardziej ścisły.
Warto podkreślić, że paneer ma bardzo delikatny smak i nie jest kwaśny, tak jak nasze twarogi. Jeżeli brakuje Wam chęci lub czasu polecam serek CAPRI. Jest to jedyny porównywalny w smaku substytut.
A oto mój paneer
CHENNA czyli paneer na słodko
Składniki:
Porcja sera paneer
1 łyżeczka cukru pudru
1 łyżeczka mąki
Przygotowanie:
Świeży paneer ugniatać, aż stanie się bardzo gładki. Dodać cukier oraz mąkę, ponownie ugniatać, do dokładnego połączenia się składników.
Paneer zawsze robię sama, w domu. Jest po prostu przepyszny (jako dodatek do sałatek, kanapek, zup (!) i dań głównych). A ten przepis będzie wstępem, bo w najbliższym czasie zamierzam podać parę ciekawych przepisów z dodatkiem paneer.
Ten i kolejne przepisy, które podam, pochodzą z książki
"Szczypta smaku... Indie", P. Wickramasinghe i C. S. Rajah.
Otrzymamy ok 420 g. twarogu.
Składniki:
2 litry mleka (nim bardziej tłuste, tym lepiej)
4 łyżki soku z cytryny (może być cytrynka ROLNIKA)
Przygotowanie:
Zagotować mleko, zmniejszyć ogień i dodać sok z cytryny. Mieszać, co jakiś czas potrząsać. Gotować, aż wytrąci się serwatka, a mleko się scali (będzie pływać po wierzchu, a pod spodem będzie woda). Wylewamy na bawełnianą ściereczkę ułożoną w durszlaku. Zalać zimną wodą, następnie zebrać brzegi i wycisnąć. Ponownie przepłukać, żeby odcedzić serwatkę. Po wyciśnięciu (pamiętajmy, że twaróg ma być soczysty, a nie suchy), mocujemy nad zlewem i pozostawiamy na kilka godzin. Ciężar twarogu sprawi, że powoli wycieknie cały nadmiar płynu i twaróg stanie się bardziej ścisły.
Warto podkreślić, że paneer ma bardzo delikatny smak i nie jest kwaśny, tak jak nasze twarogi. Jeżeli brakuje Wam chęci lub czasu polecam serek CAPRI. Jest to jedyny porównywalny w smaku substytut.
A oto mój paneer


CHENNA czyli paneer na słodko
Składniki:
Porcja sera paneer
1 łyżeczka cukru pudru
1 łyżeczka mąki
Przygotowanie:
Świeży paneer ugniatać, aż stanie się bardzo gładki. Dodać cukier oraz mąkę, ponownie ugniatać, do dokładnego połączenia się składników.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: