seniorka @ 20 Oct 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=1039191Inaczej to się nazywa - wrocławska albo weka. Jest to spora, dość szeroka, podłużna bułka. W każdym sklepie ją znają i podadzą Ci bez tłumaczenia. Powodzenia.U nas nazywa się 'gryzka'.
seniorka @ 20 Oct 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=1039191Inaczej to się nazywa - wrocławska albo weka. Jest to spora, dość szeroka, podłużna bułka. W każdym sklepie ją znają i podadzą Ci bez tłumaczenia. Powodzenia.Dziękuje za pomoc . Weke dostane napewno![]()
Justyna77 @ 1 Dec 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=1056053A ta słoninka na spodzie foremki to sie jakos upiecze,wytopi czy zostanie taka "biała" nieupieczona ?-gdzies na jakiejs fotce mi mignęło i sie zastanawiam....To mnie się nie upiekła.
Właśnie nie wiem dlaczego, może za grubo pokrojona była?
mag-pio @ 23 Dec 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=1065941I ja ten pasztet upiekłam, ale niestety - nie da go się jeść, no chyba, że jest się amatorem wątróbki :/ Strasznie żałuję, bo bardzo cieszyłam się na pyszny domowy pasztet, którym będę mogła się pochwalić. No trudno. Macie jakieś pomysły co z takim pasztetem można zrobić, jak wykorzystać w innym daniu, żeby smak poprawić?
Dodam, że użyłam wątróbki wieprzowej. Wszystko robiłam zgodnie z przepisem... Tyle zachwytów, a u mnie porażka :/Jest mi bardzo przykro. To już drugi taki wypadek, kiedy pasztetu nie da się jeść z powodu wątróbki. Poprzednio podejrzewałyśmy, że zamiast wieprzowej sprzedano wołową. Tyle osób robi ten pasatet i co prawda niektórzy trochę czują wątróbkę, ale nie na tyle, żeby nie nadawał sę do zjedzenia. Większość osób piecze i nie czuje tego smaku. Wierzę, że była to watróbka wieprzowa, ale z innymi dodatkami nie powinno być jej czuć.
Nie mam pomysłu, jaki można przerobić ten pasztet ani z czym go podać. Wybacz proszę ten incydent, bo jest mi niezmiernie porzykro i to jest dla mnie najgorsza wiadomość dnia. Może jakieś ostre sosy na zimno lub pikle złagodzą ten smak, a innym nie wyda się tak niejadalny jak Tobie. Pozdrawiam Cię serdecznie.
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.