Donuty

gatita

Member
Sty 19, 2009
1,237
0
0
Ilonko i Mała Mi dzięki
anbetung.gif
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
hazo @ 6 Mar 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=831331Dzięki za przepis.
Kupiłam taką foremkę kilka lat temu w Lidlu i nie znalazłam przepisu na pieczone donuty. Wszędzie natrafiałam tylko na smażone w głębokim tłuszczu. Schowałam i zapomniałam o niej.
Ilona taką masz? Jeśli tak to ile mniej więcej ciasta w jedną dziurkę lałaś? Do jakiej wysokości?

Pokaż załącznik 39269
Pamietam, ze kiedys tlumaczylam przepisy na donaty z blachy.
Znalazlam watek, moje tlumaczenie jest na drugiej stronie, a jeszcze inne sa na trzeciej.

https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=2138&hl=
 

mexikana

Active member
Sty 15, 2008
6,773
28
48
dzieki ilonko, bede probowac! moze dzisiaj
gruebel_2.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

mexikana

Active member
Sty 15, 2008
6,773
28
48
jam tez nie zrobilam
icon_sad.gif

kaska w kuchni zabijala tesknote za kolezankami i napiekla ciastek z calej maki jaka w domu mielismy, zostaly tylko z pelnego przemialu...a mialy byc donuty i zawijance wytrawne tez planowalam...
icon_neutral.gif

 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Jutro też jest dzień
icon_mrgreen.gif
 

mexikana

Active member
Sty 15, 2008
6,773
28
48
tja...jutro mi sie raczej nie uda, ale w przyszlym tygodniu na bank! chyba, ze kaske tesknota znow najdzie to moze ona wyprobuje twoj przepis...byloby na niedziele cos nowego
gruebel_2.gif

 

asieja

Member
Kwi 22, 2008
800
0
0
Ilonko,
jak fajnie, że wpisałaś tutaj ten przepis na prawdziwe donuty
nigdy ich nie jadłam, więc nie wiem jak smakuje oryginał,
ale kolezanka tyle mi o nich opowiadała,
że pyszne i że nigdzie nie może znaleźc w sklepach,
bo wszystkie to pączki tylko z dziurką
to teraz sama będę mogła zrobic takie prawdziwe
foremkę mam, kupiłyśmy niedawno z Mamą,
piekłam w niej ciastka w wersji muffinkowej,
wyszły pyszne i efektownie wyglądające
ale takie oryginalne, upudrowane muszą byc pyszne
icon_mrgreen.gif
 

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,306
383
83
Ilona, dzięki Tobie uświadomiłam sobie, że mam braki foremkowe. Koniecznie muszę dokupić tę na donuty
rofl.gif


Twoje wyglądają doskonale!
mniam.gif
Na pewno je upiekę, jak tylko zdobędę formę.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
asieja @ 8 Mar 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=832287jak fajnie, że wpisałaś tutaj ten przepis na prawdziwe donuty
Nie wiem czy to są prawdziwe
icon_redface.gif
z oryginałem też nie miałąm do czynienia.

Ale u mnie tak schodzą, że piekłam już 5 razy mam 2 foremki już to szybko idzie
daumen.gif

Wczoraj u rodzicow piekłam z 2 porcji do pracy na dzisiaj, wiec fotek nie mam (jedynie z komorki ale nie bede wstawiać).

Mam z soboty

sob.jpg

I wczoraj jeszcze wieczorem też u siebie piekłam (na wydanie
icon_wink.gif
)

niedz.jpg


P.S. 1 u nas schodzą jak świeże bułeczki
icon_wink.gif

P.S. 2 foremki smaruje ręczniczkiem papierowym + margaryna (próbowałam juz pedzelkowac margaryną ale się przylepiały).
 

Załączniki

  • sob.jpg
    sob.jpg
    33.9 KB · Wyświetleń: 1
  • niedz.jpg
    niedz.jpg
    32.4 KB · Wyświetleń: 1

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
O! muszę wypróbować, bo moja forma od kilku lat pajęczyną zarasta
icon_rolleyes.gif
jakoś nie trafiłam jeszcze na tak dobry przepis żeby mi się chciało ją użyć więcej niż tylko 1 raz
icon_rolleyes.gif

Ale mnie się wydaje, że moja jakieś takie płytkie ma te dołki... chyba teraz skoczę do kuchni zrobię Twoje ciasto Ilka
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,190
2,743
113
Moje zrobione kilka dni temu

DSC02916m.JPG

Kolejne, dla porównania, upiekę z ciasta na drożdżach.
 

Załączniki

  • DSC02916m.JPG
    DSC02916m.JPG
    64.1 KB · Wyświetleń: 1

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
No właśnie ta foremka jest niska a ciacha wyrastaja troche nad jej brzegi.
Ja tez mialam problem z wyciaganiem mimo smarowania ale pozniej doszlam ze najlepiej wychodza jak smaruje ręczniczkiem i margaryną (wspominalm juz o tym).
No i przy wyciąganiu pomagałam sobie troche druga strona łyżeczki - coby nożem nie porysowac blaszki
icon_wink.gif
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,190
2,743
113
A ja spryskałam foremkę takim tłuszczem i leciutko oprószyłam mąką. Nie miałam żadnych problemów z wyjęciem od razu po upieczeniu. Używam go już od dłuższego czasu i jestem bardzo zadowolona.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy