Drezden Stollen - drożdżowa strucla świąteczna

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,687
2,977
113
Powiem nieskromnie, że tak.
icon_redface.gif

Jaxja, nie ma możliwości w produkcji przemysłowej dopieścić ciasta tak, jak w domu, że o składzie surowcowym i jego jakości nie wspomnę.
icon_rolleyes.gif
 

Ela83

Member
Lis 29, 2007
337
0
0
bilis1 ja dałąm dziś 6 dkg drożdży i wyrosło bardzo ładnie, myślę że taka ilość powinna Ci spokojnie wzstarczyć
icon_biggrin.gif
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
wg. moich wyliczeń 2 i1/2 łyżki drożdży instant to 20g świeżych
gruebel_2.gif

właśnie zaczynam robić ciasto
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
ugly_08.gif
ugly_08.gif
ugly_08.gif
robię dziś z połowy porcji - mąka ma się ku końcowi
wszystko wyliczyłam dobrze ale drożdży dałam tyle co na całą porcję czyli 20g
ugly_08.gif


-------------------------------------
uffff, strucle jak malowane mi się upiekły,
jedną jeszcze gorącą zjedliśmy mlaskając nieprzystojnie
lecker.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

grabinka

Member
Mar 25, 2008
244
0
0
Też upiekłam wczoraj ,nie właściwie dziś bo o 2 w nocy skończyłam .Wyrabiałam w maszynie ciasto i wyszły mi 2 duże i 1 mała.Jeszcze ciepłe polałam masłem posypałam cukrem i zwinęłam (tak podała w przepisie Bajaderka).Smak mają "prawie "identyczny do tych które smakowałam na Bawarii
icon_mrgreen.gif
ale są moje więc o niebo lepsze.Bardzo dobry przepis ,dziękuje Bajaderko
anbetung.gif
.
Mam tylko pytanie czy ciasto jest takie wilgotne w środku ,czy powinno być takie jak drożdżówka? No i jeszcze jedno,jedna strucla jakoś tak na środku mi pękła przy przenoszeniu ale smaku jej to chyba nie odbierze
icon_mrgreen.gif
.Tą małą już podjadamy
icon_redface.gif
.
 

grabinka

Member
Mar 25, 2008
244
0
0
Kasha a czy ja mogę poprosić o zdjęcie? Moje do malowanych nie należą ale jak na pierwszy raz ,no a Twoimi oko w pracy nacieszę.
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
jedną zjedliśmy a druga poszła do pracy z mężem,
ale dziś też będę robiła
dump.gif
więc pstryknę
icon_lol.gif
 

Ela83

Member
Lis 29, 2007
337
0
0
ja to nawet sie zastanawialam czy drożdży nie mogło by b ytć mniej niż 6dkg tak łądnie rosło, też mi wyszły 4 strucle, nie był wilgotne...
a 20 dkg to troche mnie przerazilo, kiedyś słyszałam, że na 1 kg mąki 10dkg drożdży, a tu jest niecały kilogram mąki...
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Elu, raz napisałam dobrze a w kolejnym poście źle, mnie chodziło o 20g a nie 20dag
 

oliweczka

Member
Maj 27, 2006
1,609
0
0
pieklam, pieklam
icon_smile.gif

tylko chyba za dlugo w piekarniku trzymalam, bo suchawe wyszlo
mozliwe tez, ze bezmlecznosc i uzycie tylko wody mu zaszkodzilo
wsypalam duuuuzo bakalii i w sumie bylo calkiem calkiem
bede je powtarzac, bo mozna upiec wczesniej i przed samymi swietami jest czas na inne rzeczy
a po Swietach reszte zamrozilam, powoli zaczynam wyciagac i mimo, ze choinka rozebrana, Swietami czasem zalata...
serdzecznie dziekuje za przepis!
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,687
2,977
113
Ja nie mam wyjścia, muszę.
rofl.gif
 

mexikana

Active member
Sty 15, 2008
6,773
28
48
zrobilam
banana.gif

jedna juz na szybko sprobowalismy i ...przepychota, chociaz chyba wkradl sie malutki zakalec-mam nadzieje, ze od krojenia goracego i ze inne ominie
a pachnie oblednie
eek2.gif

dziekuje za przepis
icon_smile.gif
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0