Drezden Stollen - drozdzowa strucla swiateczna
Bogate w wiekowe tradycje, znane drozdzowe ciasto. Przepisow na nie jest cale mnostwo i wszystkie sa pyszne - a to moja, wyprobowana wersja. Jest to bardzo wygodne ciasto do pieczenia w okresie swiatecznym bo powinno byc upieczone co najmniej tydzien przed spalaszowaniem
No i jak chyba wszystkie swiateczne ciasta - bardzo kaloryczne, ze wzgledu na duza zawartosc masla.
1 1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
3/4 kostki masla
szczypta soli
2 duze jajka
2 duze zoltka
1 lyzeczka ekstraktu z wanilii
5 2/3 szklanki maki *
1 1/2 lyzki suchych drozdzy
1/2 lyzeczki mielonego kardamonu
1/3 lyzeczki zmielonej mace (kwiat muszkatalu) lub galki muszkatalowej
1 1/2 szklanki rodzynkow (mieszanka jasnych i ciemnych)
1 szklanka zblanszowanych migdalow, posiekanych
1/2 szklanki suszonych porzeczek lub innych bakalii
1/2 szklanki kandyzowanej skorki pomaranczowej
starta skorka z 1 cytryny
starta skorka z 1/2 pomaranczy
1/2 szklanki koniaku
3/4 kostki rozpuszczonego masla (do smarowania strucli po upieczeniu)
cukier puder do posypania
Rodzynki sparzyc, odsaczyc, zalac koniakiem i zostawic do macerowania (im dluzej tym lepiej, mozna to zrobic kilka dni przed planowanym pieczeniem). Mleko zagotowac, dodac cukier, maslo i sol, przestudzic. Dodac jajka, zoltka i wanilie, wymieszac. Wsypac 3 szklanki maki i drozdze, wymieszac i zostawic az ciasto podwoi swoja objetosc. Dodac przyprawy i bakalie, wsypac reszte maki w wyrobic gladkie, elastyczne ciasto. Przelozyc do lekko wysmarowanej maslem miski i ponownie zostawic do wyrosniecia az ciasto podwoi swoja objetosc. Podzielic na 2-3 czesci, kazda uformowac w ksztalcie owalu, lekko posmarowac maslem i zlozyc nie calkiem na pol (brzegi nie beda sie stykaly) wzdluz dluzszego brzegu. Ulozyc na natluszczonej blasze i zostawic do wyrosniecia.
Piec w temperaturze 190 st.C przez okolo 25 minut, patyczek wetkniety w srodek ciasta powinien byc suchy. Zaraz po wyjeciu z piekarnika, jeszcze gorace, smarowac rozpuszczonym maslem kilka razy, posypac grubo cukrem pudrem i bardzo szczelnie zawinac. Przechowywac w chlodnym miejscu przez conajmniej tydzien lub dluzej.
Pyszna jest ta strucla z marcepanem - w zlozenie strucli wkladamy rolke marcepanu, trzeba wtedy pamietac aby bardzo dobrze zlepic brzegi ciasta. Mozna strucle "odswiezyc" posypujac ja cieniutka warstwa cukru pudru tuz przed podaniem, ale jest to tylko zabieg kosmetyczny.
* Jak w kazdym drozdzowym ciescie, ilosc maki jest orientacyjna - wyrobione ciasto powinno byc dosc miekkie, ale nie lejace sie.
Bogate w wiekowe tradycje, znane drozdzowe ciasto. Przepisow na nie jest cale mnostwo i wszystkie sa pyszne - a to moja, wyprobowana wersja. Jest to bardzo wygodne ciasto do pieczenia w okresie swiatecznym bo powinno byc upieczone co najmniej tydzien przed spalaszowaniem

1 1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
3/4 kostki masla
szczypta soli
2 duze jajka
2 duze zoltka
1 lyzeczka ekstraktu z wanilii
5 2/3 szklanki maki *
1 1/2 lyzki suchych drozdzy
1/2 lyzeczki mielonego kardamonu
1/3 lyzeczki zmielonej mace (kwiat muszkatalu) lub galki muszkatalowej
1 1/2 szklanki rodzynkow (mieszanka jasnych i ciemnych)
1 szklanka zblanszowanych migdalow, posiekanych
1/2 szklanki suszonych porzeczek lub innych bakalii
1/2 szklanki kandyzowanej skorki pomaranczowej
starta skorka z 1 cytryny
starta skorka z 1/2 pomaranczy
1/2 szklanki koniaku
3/4 kostki rozpuszczonego masla (do smarowania strucli po upieczeniu)
cukier puder do posypania
Rodzynki sparzyc, odsaczyc, zalac koniakiem i zostawic do macerowania (im dluzej tym lepiej, mozna to zrobic kilka dni przed planowanym pieczeniem). Mleko zagotowac, dodac cukier, maslo i sol, przestudzic. Dodac jajka, zoltka i wanilie, wymieszac. Wsypac 3 szklanki maki i drozdze, wymieszac i zostawic az ciasto podwoi swoja objetosc. Dodac przyprawy i bakalie, wsypac reszte maki w wyrobic gladkie, elastyczne ciasto. Przelozyc do lekko wysmarowanej maslem miski i ponownie zostawic do wyrosniecia az ciasto podwoi swoja objetosc. Podzielic na 2-3 czesci, kazda uformowac w ksztalcie owalu, lekko posmarowac maslem i zlozyc nie calkiem na pol (brzegi nie beda sie stykaly) wzdluz dluzszego brzegu. Ulozyc na natluszczonej blasze i zostawic do wyrosniecia.
Piec w temperaturze 190 st.C przez okolo 25 minut, patyczek wetkniety w srodek ciasta powinien byc suchy. Zaraz po wyjeciu z piekarnika, jeszcze gorace, smarowac rozpuszczonym maslem kilka razy, posypac grubo cukrem pudrem i bardzo szczelnie zawinac. Przechowywac w chlodnym miejscu przez conajmniej tydzien lub dluzej.
Pyszna jest ta strucla z marcepanem - w zlozenie strucli wkladamy rolke marcepanu, trzeba wtedy pamietac aby bardzo dobrze zlepic brzegi ciasta. Mozna strucle "odswiezyc" posypujac ja cieniutka warstwa cukru pudru tuz przed podaniem, ale jest to tylko zabieg kosmetyczny.
* Jak w kazdym drozdzowym ciescie, ilosc maki jest orientacyjna - wyrobione ciasto powinno byc dosc miekkie, ale nie lejace sie.
