- Gru 21, 2005
- 7,253
- 6
- 0
Zrobilam z jednej porcji bialego ciasta chlebowego, przygotowanego metoda RB...
(zgodnie z moimi przewidywaniami zmiana maki spowodowala, ze tym razem "dough" byla dokladnie taka jak w ksiazce)
tutaj dokladny przepis wraz ze skladnikami:
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=17930
po wyrosnieciu, ciasto zlozylam (Richard nie odgazowuje ciasta) i podzielilam na 12 czesci, z kazdej utoczylam na blacie kulke, przykrylam i pozwolilam odpoczac przez 5 min.
Na jednym talerzyku rozsypalam ziarenka maku, na inny wlalam odrobine wody, kulki ciasta spaszczalam dlona, szybko moczylam wierzch w wodzie i przekladalam do naczynia z makiem. Nastepnie krotszym bokiem karty debetowej (czystej, nieuzywanej
) robilam 3 skosne naciecia w srodku kazdego placka az do blatu (ksztalt gwiazdki), potem wycignelam rogi gwiazdki na zewnatrz...otrzymujac kasztalt jak na zdjeciu.
Tak przygotowane buleczki poukladalam na blasze (makowa posypka do gory) wysypanej maka kukurydziana, przykrylam i zostawilam do wyrosniecia na 45 min. Potem pieklam ok 15 min na kamieniu w 250 C. Pyszne, chrupiace...
(zgodnie z moimi przewidywaniami zmiana maki spowodowala, ze tym razem "dough" byla dokladnie taka jak w ksiazce)
tutaj dokladny przepis wraz ze skladnikami:
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=17930
po wyrosnieciu, ciasto zlozylam (Richard nie odgazowuje ciasta) i podzielilam na 12 czesci, z kazdej utoczylam na blacie kulke, przykrylam i pozwolilam odpoczac przez 5 min.
Na jednym talerzyku rozsypalam ziarenka maku, na inny wlalam odrobine wody, kulki ciasta spaszczalam dlona, szybko moczylam wierzch w wodzie i przekladalam do naczynia z makiem. Nastepnie krotszym bokiem karty debetowej (czystej, nieuzywanej

Tak przygotowane buleczki poukladalam na blasze (makowa posypka do gory) wysypanej maka kukurydziana, przykrylam i zostawilam do wyrosniecia na 45 min. Potem pieklam ok 15 min na kamieniu w 250 C. Pyszne, chrupiace...
Ostatnią edycję dokonał moderator: