- Cze 7, 2007
- 16,273
- 2,355
- 113
W smaku bardzo przypominają pączki, tylko że o wiele szybciej się je robi.
Składniki:
• 500 g mąki + 3 łyżki do zaczynu (brałam 300g mąki tortowej i 200g typ 650) + mąka do podsypywania
• 60 g masła
• 250 ml ciepłego mleka (z tego 1/3 do zaczynu)
• 1,5 - 2 płaskie łyżki cukru (z tego jedna do zaczynu)
• 25-30g drożdży
• 2 żółtka i 1 jajko (lub dwa jajka średniej wielkości)
• Szczypta soli
• Olej do smażenia
Przygotować zaczyn z drożdży, mleka, cukru i mąki. Odstawić do wyrastania (nigdy nie czekam aż dużo urośnie. Jak tylko zaczyna wyraźnie rosnąć to już dodaję do mąki).
Mąkę wsypać do miski. Masło rozpuścić w pozostałym mleku i wlać do mąki. Jajka roztrzepać z solą, dodać do mąki. Dodać również zaczyn i wyrabiać, aż ciasto przestanie kleić się do rąk. Miskę nakryć folią spożywczą i odstawić ciasto do wyrastania. Powinno co najmniej dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.
Ciasto wyłożyć na blat obsypany delikatnie mąką i wyłożyć ciasto. Delikatnie wyrobić go. Teraz, aby było łatwiej formować krążki, ciasto można podzielić na dwie części.
Posypując niewielką ilością mąki, rozwałkować ciasto na grubość ok. 0,7 – 1cm. Szklanką wykrawać krążki. W środku każdego krążka wykrawać małe dziurki (moja mam zawsze to robiła naparstkiem

W szerokim rondlu (z przykrywką) rozgrzać olej (powinno być go na ok. 2,5 – 3 cm). Wrzucać krążki na gorący olej i przykryć rondel przykrywką. Smażymy ok. 1,5 - 2 minut a następnie zdjąć przykrywkę i odwrócić krążki na drugą stronę do dosmażenia. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto w środku jest usmażone . Wyjmować i układać na papierowym ręczniku aby ściekł nadmiar oleju.
Ciasto nie jest słodkie (i nie powinno być) i dlatego należy krążki posypać lub obtoczyć w cukrze pudrze.
O, takie puchate wychodzą

Ostatnią edycję dokonał moderator: