Drożdżówka wegańska

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Od kilku dni chodziło za mną ciasto drożdżowe, ale jest problem, bo nie mogę nabiału i jajek, bez tych dodatków ciasto wtedy zazwyczaj smakuje jak słodki chleb, kombinowałam co wrzucić i wykombinowałam bardzo smaczną drożdżówkę
lecker.gif
.

Składniki:
1 szklanka puree z bananów (ja zmiksowałam 3 średnie bardzo dojrzałe banany)
1 szklanka mleka kokosowego
0,25 szklanki neutralnego w smaku oleju (można jak najbardziej zastąpić masłem)
2 łyżeczki drożdży instant (lub 25g świeżych drożdży)
2 łyżki cukru (można więcej, ciasto nie jest zbyt słodkie)
1 łyżka domowego ekstraktu waniliowego
skórka otarta z połowy pomarańczy (następnym razem dam chyba z całej)
3,5 szklanki mąki pszennej
250g wiśni (lub innych ulubionych owoców)

Pół porcji kruszonki z przepisu bajaderki:
90g maki
50g cukru
0,5 małego cukru waniliowego
60g mocno rozgrzanej, roztopionej margaryny lub masła
0,125 łyżeczki cynamonu

Do miski wlać mleko, puree z bananów, olej, ekstrakt z wanilii, dorzucić skórkę, cukier i drożdże, wymieszać, stopniowo dosypywać przesianą mąkę, ja to robiłam mikserem około 10 minut (dwie tury po 5 minut z krótką przerwą), ciasto jest dosyć luźne i lepkie, nie nadaje się do normalnego zagniatania. Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. W tym czasie przygotować kruszonkę: mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem, zalać gorącym, roztopionym tłuszczem i dobrze wszystkie składniki połączyć. Natłuścić prostokątną foremkę o wymiarach 25x35 cm, wyłożyć do niej ciasto, na wierzchu ułożyć owoce i kruszonkę, zostawić do podrośnięcia na 30 minut. Piec w temperaturze 180 stopni C około 30 minut do lekkiego zrumienienia.

Moje uwagi:
W ciepłym cieście na pierwszy plan wychodzi aromat bananów, ale jak już dobrze ostygnie, to smakuje jak normalne, wilgotne i mięciutkie ciasto drożdżowe. Ciasto ma jeden mankament, nie jest takie żółciutkie jak zwykła drożdżówka, tylko bardziej szarobure, pewnie od bananów, które się utleniły, ale mi to specjalnie nie przeszkadza.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Evalill

Member
Gru 3, 2006
5,164
0
0
Izoldo! Muszę, muszę to ciasto niedługo zrobić! Gdyby nie to, że mam na dzisiejsze pieczenie zaplanowany tort i gdyby nie brak bananów, to zaraz pobiegłabym do kuchni piec!
A w sprawie koloru ciasta - może kurkuma, albo szafran?

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Wiesz, o tej kurkumie pomyślałam dopiero jak rozkroiłam ciasto, nie wiedziałam, że przy tej ilości bananów wyjdzie takie szare, następnym razem do miksowania bananów dodam łyżkę soku z cytryny, żeby tak szybko nie ściemniały i troszkę kurkumy dla ładniejszego koloru, ale na prawdę polecam, bo ciasto jest mięciutkie i puszyste, cieszę się, że Ci się spodobało
icon_smile.gif
.

Evalill

Member
Gru 3, 2006
5,164
0
0
Bardzo, bardzo mi się spodobało! Nawet jak będzie czuć banany to mi nie przeszkadza, bo bardzo lubię ciasta bananowe.
Od pół roku mam fazę na drożdżowe, ale mój nie przepada, więc nie robię często. I tka narzeka, że najczęściej piekę to, co mi pasuje.
icon_lol.gif
A co ja poradzę, że on nie przepada za ciastami bez kremów, galaretek itp. Na moje ukochane ciasta ucierane, drożdżowe, piernikowe mówi, że "to takie słodkie chlebki".
icon_lol.gif
profan.
icon_wink.gif

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Świetnie Cię rozumiem, mój TŻ w ogóle nie lubi ciast i jada coś od wielkiego dzwonu (np. jednego pączka w Tłusty Czwartek
icon_lol.gif
), jeśli coś piekę, to muszę kroić na kawałki i zamrażać, bo szybciej czerstwieje, niż ja jestem w stanie zjeść.

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Ale fajne, upiekę młodej, ona uwielbia drożdżowe, a takie z nabiałem robi jej kuku.
Banany od 2 dni dochodzą w torbie, może do jutra dojdą
icon_wink.gif

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Margot @ 20 Feb 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=947223Izoldo , drożdżówka wygląda bardzo , bardzo pysznie
Margot
bussi.gif
.

Lis @ 21 Feb 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=947254Ale fajne, upiekę młodej, ona uwielbia drożdżowe, a takie z nabiałem robi jej kuku.
Banany od 2 dni dochodzą w torbie, może do jutra dojdą
icon_wink.gif
Lisku ja już gdzieś o tym pisałam, jak chcesz przyspieszyć dojrzewanie bananów to zamroź je, po rozmrożeniu są idealne do pieczenia
icon_smile.gif
.

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Piecze się.
Z malinami, a zamiast kruszonką (bo nie miałam wegańskiej margaryny) posypałam mieszanką brązowego cukru i wiórków kokosowych.
Mąż już w blokach startowych do paśnika, będę musiała odganiać, żeby zostało coś na śniadanie dla Klary.

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Niestety ciotka, w tym tygodniu nie dam rady, a poza tym odpoczywam po wizycie teściowej, znaczy nie piekę i gotuję po najmniejszej linii oporu, ale jak będę luźniejsza to się odezwę
icon_smile.gif
.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy