- Lis 13, 2005
- 9,188
- 2,741
- 113
Drożdżówki fantazyjne
Przepis wynaleziony przez Linn tutajhttp://martinecuisine.canalblog.com/archives/2007/01/12/3669671.html, przetłumaczony przez Izoldę, a ja tylko go tu wpisuję, żeby nie zaginął.
Na 15 bułek potrzebujemy:
500 g mąki (300 g T65 + 200 g T45) lub tylko T45
2,5 łyżeczki suchych drożdży
70 g cukru
260 g mleka
1 średnie jajko (50 g bez skorupki)
50 g masła
1 łyżeczka soli
Wszystkie składniki z wyjątkiem masła wyrobić w maszynie lub robotem kuchennym, masło dodać kiedy ciasto odstaje od ścianek miski. Zostawić do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny. Wyłożyć ciasto na blat posypany mąką, odgazować, złożyć ciasto 3-4 razy, uformować kulę i odłożyć żeby odpoczęło na 30 minut. Podzielić ciasto na 60 gramowe kawałki, uformować kulki i odstawić na 25 minut.
Rozwałkować każdą kulkę na placek wielkości 10 x 14 cm. Położyć łyżkę kremu patissiere na górnej połowie placka a dolną część ponacinać w "grzebień".
Górną połowę placka zagiąć w dół i dobrze docisnąć, następnie założyć poszczególne "zęby" grzebienia do góry żeby bułka trzymała kształt. Nie należy bać się formowania bułek, ciasto jest bardzo przyjemne w pracy.
Zostawić przykryte drożdżówki na około 45 minut, żeby podrosły. Całość posmarować ubitym jajkiem, posypać odrobiną soli i płatkami migdałów. Włożyć do pieca nagrzanego do 200 stopni na 10 minut (autorka zostawia swoje drożdżówki na 20 minut na termo obiegu).
Inna proponowana wersja farszu to ugotowane jabłka z kawałkami czekolady. Można też robić słone warianty, zmniejszając ilość cukru w cieście.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
A to moje, nadziewane nutellą. Bardzo wszystkim smakowały.
Piekłam około 20 minut w 200 stopniach z termoobiegiem.
Przepis wynaleziony przez Linn tutajhttp://martinecuisine.canalblog.com/archives/2007/01/12/3669671.html, przetłumaczony przez Izoldę, a ja tylko go tu wpisuję, żeby nie zaginął.
Na 15 bułek potrzebujemy:
500 g mąki (300 g T65 + 200 g T45) lub tylko T45
2,5 łyżeczki suchych drożdży
70 g cukru
260 g mleka
1 średnie jajko (50 g bez skorupki)
50 g masła
1 łyżeczka soli
Wszystkie składniki z wyjątkiem masła wyrobić w maszynie lub robotem kuchennym, masło dodać kiedy ciasto odstaje od ścianek miski. Zostawić do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny. Wyłożyć ciasto na blat posypany mąką, odgazować, złożyć ciasto 3-4 razy, uformować kulę i odłożyć żeby odpoczęło na 30 minut. Podzielić ciasto na 60 gramowe kawałki, uformować kulki i odstawić na 25 minut.
Rozwałkować każdą kulkę na placek wielkości 10 x 14 cm. Położyć łyżkę kremu patissiere na górnej połowie placka a dolną część ponacinać w "grzebień".
Górną połowę placka zagiąć w dół i dobrze docisnąć, następnie założyć poszczególne "zęby" grzebienia do góry żeby bułka trzymała kształt. Nie należy bać się formowania bułek, ciasto jest bardzo przyjemne w pracy.
Zostawić przykryte drożdżówki na około 45 minut, żeby podrosły. Całość posmarować ubitym jajkiem, posypać odrobiną soli i płatkami migdałów. Włożyć do pieca nagrzanego do 200 stopni na 10 minut (autorka zostawia swoje drożdżówki na 20 minut na termo obiegu).
Inna proponowana wersja farszu to ugotowane jabłka z kawałkami czekolady. Można też robić słone warianty, zmniejszając ilość cukru w cieście.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
A to moje, nadziewane nutellą. Bardzo wszystkim smakowały.



Piekłam około 20 minut w 200 stopniach z termoobiegiem.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: