Drożdżówki z serem

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
I ja dziś robiłam
icon_mrgreen.gif
miałam troszkę problemów z ciastem, bo było straszliwie lepiące, ale dosypałam ciut mąki i było OK. Niestety mąż nie dał mu wyrosnąć
dump.gif
Wyrastalo w sumie 20-25 min i wyszło mi 11 większych i 1 malutka drożdzóweczka.
Zrobiłam 5 zawijańców Beaty, ale nie szło mi to zwijanie i postanowiłam robić normalne drożdżówki okrągłe
icon_mrgreen.gif
a wyszło mi ich 6, i 1 maluteńki rogalik
icon_rolleyes.gif

9f8495244530a0e3med.jpg

1dc4759bc1daec7dmed.jpg

Nadzienie to pokrojone jabłka wymieszane z własnej roboty galaretką jabłkową.
lecker.gif
Podczas pieczenia galaretka wypływała troszkę, ale dzięki temu spód bułeczek jest nieziemsko słodki
mniam.gif

Jak dla moich drożdżówek 200 stopni to chyba za dużo, bo szybko zaczęły się przypalać z góry. Dół blady, ale może dlatego że za radą Beaty postawiłam pod blachę formę z wodą.

Pycha te bułki
anbetung.gif
Łakomczuch ze mnie i pochłonęłam najmniejszego rogalika jeszcze gorącego
icon_mrgreen.gif

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0

Dzieki za przepis...drozdzowki sa PYSZNE!

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
BeatoSz ...zgadzam sie
icon_wink.gif
...cudownie smakowaly!!! Maja tendencje do ekspresowego znikania jednak...wiec wkrotce powtorze!
Jeszcze raz dziekuje za doskonaly przepis!

Ostatnią edycję dokonał moderator:

bietka

Member
Lut 25, 2006
3,897
6
38
Ja je robię w ilościach hurtowych-z nutellą,serem waniliowym,czekoladowym,konfiturami,mrożę i na jakiś czas mam spokój.

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
BeatoSz...Twoje drozdzowki kroluja..dzis zrobilam z masa makowa i bakaliami...

roggie

Member
Lut 14, 2006
1,142
0
0
Bardzo, ale to bardzo smakowało mi to ciasto. Zdecydowanie najlepsze ciasto drożdżowe jakie jadłam do tej pory. Tylko z 1 jajkiem, bez masła, cukru akurat... to ciasto to mój ideał
icon_smile.gif

Zrobiłam z niego 2 strucle, nadziewałam orzechami z miodem i jabłkami.
mniam.gif

Azazelle

Member
Wrz 1, 2006
1,706
0
0
Tatter, przecudne są
icon_smile.gif

Napatrzyłam się na zdjęcia i myślę popełnić na niedzielne śniadanko. Ze srem oczywiście, bo kocham ze srem. Ktoś je w końcu wyrastał w lodówce? Bo mam w planie zrobić ciasto w sobotę a w niedzielę tata wyjmie, ja zmontuję (ciut później, jak się ociepli) i wsadzę do pieca. W międzyczasie umyję łeb
icon_wink.gif

Wyrosną?

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Ja oczywiście wyrastałam w lodówce ( tzn. moje drożdżowki, bo ja jestem ciepłolubna
icon_mrgreen.gif
) Zrobiłam gdzieś ok 10-11 wieczorem, schowałam w blaszkach do lodówki i rano po lekkim ociepleniu poza lodówką piekłam, pyszne były!

Azazelle

Member
Wrz 1, 2006
1,706
0
0
To suuuuuuuuuuper
icon_smile.gif

Więc w niedzielę na śniadanie drożdżówy!

Azazelle

Member
Wrz 1, 2006
1,706
0
0
Jeszcze jedno pytanie przyszło mi do głowy bo jestem noga drożdżowa
icon_wink.gif
Czy dobrze rozumiem, że mam najpierw wyrobić ciasto, dać mu podrosnąć, uformować i napchać drożdżówki, a potem wsadzić blachę do lodówy? Bo na początku myślałam, że może będę samo ciasto wyrastać, a formować rano.
Już się ślinię na samą myśl
icon_wink.gif

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Dobrze myślisz, ja po pierwszym wyrośnięciu w cieple formuję drożdżówki, układam na blaszce i dopiero wkładam do lodówki. Dobrze jest blaszkę przykryć czymś aby bułeczki nie obeschły, ja stawiam jedną blaszkę na drugiej a potem na ostatnią kładę deseczkę, ale można wkładać blaszki do reklamówek, albo przykrywać folią.

Azazelle

Member
Wrz 1, 2006
1,706
0
0
Dzięki
icon_wink.gif

Podrosnę sobie ciasto przy konwektorze i może uda mi się pójść spać przed północą
icon_smile.gif

ata

Member
Lip 13, 2005
116
0
0
mam pyatnie czy ktos robil te drozdzowki z drozdzy suchych jesli tak to ile to wychodzi suchych drozdzy ?? dzieki za pomoc

mayus007

Member
Lip 18, 2007
419
0
0
tatter, co za zdjęcia!
jakby nie fakt ze rodzinka śpi to już bym w kuchni siedziała. szkoda ze nie zauważyłam wcześniej, ale wypróbuję przy najbliższej okazji:).

mayus007

Member
Lip 18, 2007
419
0
0
to ja melduję że zrobiłam dzisiaj rano z budyniem, a część w innym kształcie z dżemem porzeczkowym:). rodzinka zachwycona.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy