Drożdżowy graham

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
To mój pierwszy chleb ale wyszedł tak, jak dla mnie powinien czyli zwarty, ciężki, mokrawy.

grah_ca.jpg

2,5 szkl. mąki graham
ok. 2/3 szkl. maślanki + woda (pół na pół)*
drożdże - mialam zamrożone, więc odcinałam po kawałku - wyszło tak wielkości orzecha włoskiego
rodzynki namoczone we wrzątku - dałam 2 moje garście
pół łyżeczki cukru
szczypta soli

Zrobić zaczyn - trochę ciepłej wody z maślanką wlać do kubka, wrzucić drożdże, cukier, łyżeczkę mąki. Odczekać aż ruszą.
Do miski wsypać mąkę, rodzynki, szczyptę soli, resztę maślanki i zaczyn. Zamieszać.
Foremkę** wyłożyć folia aluminiową, przełożyć ciasto. Zostawić na 30-40 min. do wyrośnięcia.
Piec ok. 30-40 min. w 180 stopniach. Po 10ciu minutach pieczenia otworzyc piekarnik i wlac kieliszek wody (ma sie wytworzyc para).

* ilość płynu zależeć będzie napewno od mąki
** użyłam keksówki ale mam dużą, więc podgięłam folie żeby mi cienki placek nie wyszedł.

grah_kro.jpg

Następnym razem sypnę jeszcze trochę płatków owsianych
icon_wink.gif

Pyszny z twarogiem
daumen.gif
 

Załączniki

  • grah_ca.jpg
    grah_ca.jpg
    35.7 KB · Wyświetleń: 0
  • grah_kro.jpg
    grah_kro.jpg
    41.9 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
bardzo miły i ładny chlebuś, apetyczny
daumen.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
anbetung.gif

Musze tylko inna foremke nabyc, bo ta jest zbyt szeroka no i chleb sie rozplaszczyl - co nie znaczy,ze jest niesmaczny
icon_mrgreen.gif

Tata dostal kawalek - ciekawe co powie
fiesgrins.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
nie wiem, skąd by mu taka myśl mogła przyjść do głowy
gruebel_2.gif

to oczywiste, że pyszny
icon_smile.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy