- Paź 10, 2004
- 37,718
- 1
- 0
To mój pierwszy chleb ale wyszedł tak, jak dla mnie powinien czyli zwarty, ciężki, mokrawy.
2,5 szkl. mąki graham
ok. 2/3 szkl. maślanki + woda (pół na pół)*
drożdże - mialam zamrożone, więc odcinałam po kawałku - wyszło tak wielkości orzecha włoskiego
rodzynki namoczone we wrzątku - dałam 2 moje garście
pół łyżeczki cukru
szczypta soli
Zrobić zaczyn - trochę ciepłej wody z maślanką wlać do kubka, wrzucić drożdże, cukier, łyżeczkę mąki. Odczekać aż ruszą.
Do miski wsypać mąkę, rodzynki, szczyptę soli, resztę maślanki i zaczyn. Zamieszać.
Foremkę** wyłożyć folia aluminiową, przełożyć ciasto. Zostawić na 30-40 min. do wyrośnięcia.
Piec ok. 30-40 min. w 180 stopniach. Po 10ciu minutach pieczenia otworzyc piekarnik i wlac kieliszek wody (ma sie wytworzyc para).
* ilość płynu zależeć będzie napewno od mąki
** użyłam keksówki ale mam dużą, więc podgięłam folie żeby mi cienki placek nie wyszedł.
Następnym razem sypnę jeszcze trochę płatków owsianych
Pyszny z twarogiem

2,5 szkl. mąki graham
ok. 2/3 szkl. maślanki + woda (pół na pół)*
drożdże - mialam zamrożone, więc odcinałam po kawałku - wyszło tak wielkości orzecha włoskiego
rodzynki namoczone we wrzątku - dałam 2 moje garście
pół łyżeczki cukru
szczypta soli
Zrobić zaczyn - trochę ciepłej wody z maślanką wlać do kubka, wrzucić drożdże, cukier, łyżeczkę mąki. Odczekać aż ruszą.
Do miski wsypać mąkę, rodzynki, szczyptę soli, resztę maślanki i zaczyn. Zamieszać.
Foremkę** wyłożyć folia aluminiową, przełożyć ciasto. Zostawić na 30-40 min. do wyrośnięcia.
Piec ok. 30-40 min. w 180 stopniach. Po 10ciu minutach pieczenia otworzyc piekarnik i wlac kieliszek wody (ma sie wytworzyc para).
* ilość płynu zależeć będzie napewno od mąki
** użyłam keksówki ale mam dużą, więc podgięłam folie żeby mi cienki placek nie wyszedł.

Następnym razem sypnę jeszcze trochę płatków owsianych

Pyszny z twarogiem

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: