Duńska sałatka ziemniaczana

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
4,429
1,916
113
DUŃSKA SAŁATKA ZIEMNIACZANA

Bardzo smaczna, prosta i treściwa. Jest w naszej rodzinie od ponad 20 lat. Przepis zamieszczałam bardzo dużo gdzie. Sama nigdzie z takim wariantem sałatki się nie spotkałam

Do nas trafiła z imprez Duńczyków :))), które i przygotowywałam i uczestniczylam :)

Prawie oryginalny przepis, z tą różnicą, że ziemniaki upiekłam, a nie gotowałam. Nie potrafię wybrać, które są dla mnie smaczniejsze :) w oryginale ziemniaki są gotowane.

500 g małych i średnich ziemniaków
Olej do smażenia
300 g pomidorków koktajlowych
Pęczek koperku
Pęczek szczypiorku

Do sosu:
1 łyżeczka soli
¼ łyżeczki pieprzu
2 łyżki oleju
4-5 łyżek kwaśnej śmietany (12-15%)
1 łyżka białego octu winnego
2 łyżki wody

1. Wlej kwaśną śmietanę, ocet, olej, wodę do małej miski, dodaj sól i pieprz. Ubij sos na gładką masę.

2. Przekrój ziemniaki na pół i upiecz w piekarniku, pozostaw do ostygnięcia, aby nie były gorące, ale nadal ciepłe. Wymieszaj z częścią sosu.

3. Przekrój pomidory na pół i ułóż je na talerzu z ziemniakami. Skrop resztą sosu i posyp drobno posiekanym koperkiem i szczypiorkiem. Odstaw na 10–15 minut i podawaj.

Screenshot_10.jpg

Ostatnią edycję dokonał moderator:

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,326
2,911
113
Elu, a czy można użyć pomidorków obranych ze skóry? Za młodych lat nie przeszkadzały mi skórki pomidorów a teraz nie zjem.

• Love
Reakcje: Elka

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
34,137
6,656
113
Będzie dziś na kolację, z gotowanych ziemniaków, bo w taką pogodę nie chce mi się włączać piekarnika.
EDIT:
Moja nie taka ładna, jak Elki, bo dla wygody wszystko wymieszałam razem, ale bardzo smaczna. :)
IMG_20250707_190052.jpg

• Love
  • Like
Reakcje: Aniutka i Elka

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,326
2,911
113
Moja dzisiejsza sałatka

IMG_20250709_183802.jpg
Kartofle bardzo delikatnie obgotowałam i potem na chwilę do piekarnika; pomidorki obrane. Smakowała mi.

• Love
Reakcje: Elka

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
4,429
1,916
113
Bardzo-bardzo-bardzo się cieszę :) Bo robię ją od wielu lat - to znaczy od początków znajomości z mężem - on wtenczas pracował w firmie duńskiej, to znaczy w AeroChief - karmiącej ludzi w locie :) i jakoś mnie zrobił. Bardzo spodobała mi się jej prostota i bardzo jasny, klarowny smak. A jako ze potem robiliśmy dużo cateringów dla Duńczyków, to zawsze ją prosili :)

• Like
Reakcje: yrsa

AnkaP

Well-known member
Sty 2, 2008
13,483
8,376
113
Zrobiłam tak, jak yrsa, ze smażonych ziemniaków, bo tak chyba jest najszybciej. Smakowała mi bardzo, chociaż ziemniaki nie zdążyły zbyt wystygnąć. Zielonego dużo, bo lubię :)

20250711_184606.jpg

Chłop kazał przepis podkreślić wężykiem ;-)

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,172
554
113
Zrobiłam z pieczonych ziemniaków, wcześniej podgotowanych (zawsze tak robię, bo to skraca czas pieczenia). Dodałam trochę bobu, który chcialam zagospodarować . Smakowało mi tak, że nastepnym razem użyje tego samego sosu tylko do bobu.
A sos zrobiłam na bazie jogurtu, bo nie jadam śmietany.

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
4,429
1,916
113
Zrobiłam z pieczonych ziemniaków, wcześniej podgotowanych (zawsze tak robię, bo to skraca czas pieczenia). Dodałam trochę bobu, który chcialam zagospodarować . Smakowało mi tak, że nastepnym razem użyje tego samego sosu tylko do bobu.
A sos zrobiłam na bazie jogurtu, bo nie jadam śmietany.
I ja tak często ziemniaki piekę :) I szybko i smacznie:) tez polecam :)

Bardzo mi przyjemnie, ze zwiększa się grono wielbicieli tej sałatki :)

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy