- Wrz 13, 2004
- 2,992
- 0
- 0
Duszona kalarepa z koperkiem
Składniki:
- 1 kalarepa
- czubata lyzka masła
- troche wody, ok. 1/4 szklanki
- koperek, ile kto lubi (ja dałam kilka łyżek)
- opcjonalnie plaska łyżeczka mąki do zagęszczenia
- sól, pieprz
Wykonanie:
Kalarepę obrać (wybrać młodą, jędrną, bez włókien) i pokroić w kostkę 0,7-1cm. W rondelku rozgrzać masło, dodać kalarepę i dusić na małym ogniu. Podlać wodą i dusić do miękkości (ok.10 minut), aż płyn odparuje. Dodać koperek, sól i pieprz do smaku. Można zagęścić, czyli odlać z garnka trochę płynu do filizanki, wymieszać z mąką i całośc wrzucić do rondelka. Podawać jako dodatek do obiadu. Smakuje trochę jak młoda kapusta
Myslę, że dla osób na dietach wszelakich, masło można zastąpić oliwą
Składniki:
- 1 kalarepa
- czubata lyzka masła
- troche wody, ok. 1/4 szklanki
- koperek, ile kto lubi (ja dałam kilka łyżek)
- opcjonalnie plaska łyżeczka mąki do zagęszczenia
- sól, pieprz
Wykonanie:
Kalarepę obrać (wybrać młodą, jędrną, bez włókien) i pokroić w kostkę 0,7-1cm. W rondelku rozgrzać masło, dodać kalarepę i dusić na małym ogniu. Podlać wodą i dusić do miękkości (ok.10 minut), aż płyn odparuje. Dodać koperek, sól i pieprz do smaku. Można zagęścić, czyli odlać z garnka trochę płynu do filizanki, wymieszać z mąką i całośc wrzucić do rondelka. Podawać jako dodatek do obiadu. Smakuje trochę jak młoda kapusta
Myslę, że dla osób na dietach wszelakich, masło można zastąpić oliwą
