Dyniowa krajanka z rodzynkami
2 szklanki maki
1 3/4 szklanki cukru
1 lyzka zmielonego cynamonu
1/2 lyzeczki zmielonych gozdzikow
1/2 lyzeczki zmielonej galki muszkatalowej
1/4 lyzeczka kardamomonu
2 lyzeczki proszku do pieczenia
1 lyzeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
450g dyniowego puree
4 jajka
3/4 szklanki oleju
1 szklanka rodzynkow
1/2 szklanki posiekanych orzechow wloskich, niekoniecznie
Rozgrzac piekarnik do 180 st.C. Duza blache (38x25cm) posmarowac maslem.
Wymieszac pierwsze 9 skladnikow, dodad przecier dyniowy, jajka, olej i dobrze ubic. Dodac rodzynki, wymieszac i wylozyc ciasto na blache. Piec okolo 25 minut, sprawdzic patyczkiem - powinien byc suchy kiedy ciasto jest upieczone. Wystudzic, posypac cukrem pudrem.
Ja posmarowalam ciasto typowym kremem do ciasta marchewkowego:
225g miekkiego serka Philadelphia
3/4 szklanki cukru pudru
4 lyzki miekkiego masla
ekstrakt z wanilii
Wszystko razem dobrze ubic na gladka mase i posmarowac wierzch ciasta.
2 szklanki maki
1 3/4 szklanki cukru
1 lyzka zmielonego cynamonu
1/2 lyzeczki zmielonych gozdzikow
1/2 lyzeczki zmielonej galki muszkatalowej
1/4 lyzeczka kardamomonu
2 lyzeczki proszku do pieczenia
1 lyzeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
450g dyniowego puree
4 jajka
3/4 szklanki oleju
1 szklanka rodzynkow
1/2 szklanki posiekanych orzechow wloskich, niekoniecznie
Rozgrzac piekarnik do 180 st.C. Duza blache (38x25cm) posmarowac maslem.
Wymieszac pierwsze 9 skladnikow, dodad przecier dyniowy, jajka, olej i dobrze ubic. Dodac rodzynki, wymieszac i wylozyc ciasto na blache. Piec okolo 25 minut, sprawdzic patyczkiem - powinien byc suchy kiedy ciasto jest upieczone. Wystudzic, posypac cukrem pudrem.
Ja posmarowalam ciasto typowym kremem do ciasta marchewkowego:
225g miekkiego serka Philadelphia
3/4 szklanki cukru pudru
4 lyzki miekkiego masla
ekstrakt z wanilii
Wszystko razem dobrze ubic na gladka mase i posmarowac wierzch ciasta.
