Dyniowa krajanka z rodzynkami

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
3
0
Dyniowa krajanka z rodzynkami

2 szklanki maki
1 3/4 szklanki cukru
1 lyzka zmielonego cynamonu
1/2 lyzeczki zmielonych gozdzikow
1/2 lyzeczki zmielonej galki muszkatalowej
1/4 lyzeczka kardamomonu
2 lyzeczki proszku do pieczenia
1 lyzeczka sody oczyszczonej
szczypta soli

450g dyniowego puree
4 jajka
3/4 szklanki oleju
1 szklanka rodzynkow
1/2 szklanki posiekanych orzechow wloskich, niekoniecznie

Rozgrzac piekarnik do 180 st.C. Duza blache (38x25cm) posmarowac maslem.
Wymieszac pierwsze 9 skladnikow, dodad przecier dyniowy, jajka, olej i dobrze ubic. Dodac rodzynki, wymieszac i wylozyc ciasto na blache. Piec okolo 25 minut, sprawdzic patyczkiem - powinien byc suchy kiedy ciasto jest upieczone. Wystudzic, posypac cukrem pudrem.

Ja posmarowalam ciasto typowym kremem do ciasta marchewkowego:

225g miekkiego serka Philadelphia
3/4 szklanki cukru pudru
4 lyzki miekkiego masla
ekstrakt z wanilii

Wszystko razem dobrze ubic na gladka mase i posmarowac wierzch ciasta.

img81082il.jpg
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
34,085
6,588
113
Wyciągam, bo mam ochotę upiec. Tylko zmniejszę ilość cukru i dam mąkę orkiszową.

EDIT:
Dynię (butternut) obrałam, pokroiłam w plastry, upiekłam w piekarniku i zmiksowałam.
Dodałam do niej zmielone przyprawy (cynamon, gałkę muszkatołową, ziele angielskie, kardamon, imbir, goździki), jajka, szklankę trzcinowego cukru, 2 łyżki miodu i olej.
Szklankę mąki orkiszowej 750 i szklankę drobno mielonej orkiszowej razowej wymieszałam z solą, proszkiem i sodą i dodałam do "mokrych" składników.
Za to zapomniałam wsypać rodzynki....

EDIT2:
Na szczęście mimo to wyszło świetne. Pulchne, lekko wilgotne, aromatyczne, pyszne, piernikowe. Chciałam, by było wyższe, niż tradycyjna krajanka, bo nie planowałam polewy, więc wzięłam mniejszą formę (24X24) i w związku z tym piekłam dłużej (ok 35 min.). Szczerze polecam.

ciasto_z_dyni__piernikowe.jpg
 

Załączniki

  • ciasto_z_dyni__piernikowe.jpg
    ciasto_z_dyni__piernikowe.jpg
    68.9 KB · Wyświetleń: 4
Ostatnią edycję dokonał moderator:

weerka

Member
Maj 3, 2009
4,615
0
0
Joanno a soli ile dałaś?
Boję się dodawać sól kiedy daję sodę,bo wydaje mi się,że właśnie dodatek sody daje słony efekt.
Ale znów bez odrobiny soli,niektóre cista są bez smaku.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy