zielona @ 3 Oct 2005 napisał:index.php?act=findpost&pid=179706Mam, mam-dostałam dopiero dzisiaj i od razu umieszczam na jesienne chandry jak znalazł-róbcie, jedzcie i chwalcie <!--emoid--><!--endemo-->
A pzepis jest następujący:
1 kg dobrze dojrzałych pomarańczy + 2 dodatkowe
25 dkg gorzkiej czekolady Ok 70 % kakao
1.1 kg cukru
Zmiksuj obrane pomarańcze oprócz dwóch, te dwie sparz wrzątkiem i pokrój na cienkie plasterki. Do rondla wlej ok 20 ml wodyi wsyp 20 dkg cukru. Gotuj 20 min. aż powstanie gładki syrop. Dodaj zmiksowane pomarańcze i cukier gotuj 10 min. Zdejmij z ognia, dodaj czekoladę pokrojoną na grube kawałki i mieszaj aż się rozpuści. Jeszcze raz zagotuj i pozostaw na ogniu ok. 20 min.. Na 5 min. przed upływem czasu gotowania wrzuc do dżemu plasterki pomaranczy. Zdejmij z ognia, przełóż do słoików i szybko zakręc. Wstaw do spiżarni. A drzwi zamknij na klucz, który schowaj do kieszeni.
<!--emoid--><!--endemo-->
Czy to juz czas?Bo ja dzisiaj mam zamiar sie zabrac![]()
![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.